9 Aug 2018

Ποιο Castle Rock; Επτά (7) περιπτώσεις όπου η κλειστή κοινωνία της Κύπρου μπορεί να γίνει πολύ τρομακτική

7 περιοχές που ακούστηκαν για τους λάθος λόγους και οι ισάριθμες «ταινίες» που ενέπνευσαν, με κάστινγκ! Επεισόδιο πρώτο: Kλέβοντας στο Ζύγι

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός.

Η νέα σειρά επτά αυτοτελών «ταινιών» της AVANT GARDE εμπνέεται από ισάριθμες περιπτώσεις όπου μικρές, κλειστές κοινωνίες της Κύπρου αποδείχθηκαν πιο τρομακτικά μέρη απ’ οτιδήποτε small town horror έγραψε ποτέ ο Stephen King! Ζύγι, Πλατανίστεια, Παραλίμνι, Εργάτες, Πέγεια, Άχνα και Σωτήρα απασχόλησαν την επικαιρότητα για όλους τους λάθος λόγους κυρίως από την στενοκεφαλιά, άγνοια ή προκαταλήψεις των τοπικών αρχών και μερίδας των κατοίκων που έστειλαν στο υπόλοιπο νησί (και σε περιπτώσεις όπως της Σωτήρας και στον υπόλοιπο κόσμο) εσφαλμένα μηνύματα ρατσισμού, ομοφοβίας, διαφθοράς και τοπικής αδιαλλαξίας και εσωστρέφειας.

Σε κάθε επεισόδιο παραθέτουμε το γεγονός που σημάδεψε την κάθε περιοχή και στη συνέχεια την πλοκή της «ταινίας» που ενέπνευσε μαζί φυσικά με το απαιτούμενο κάστινγκ (ώστε να μην ψάχνετε μόνοι σας). Σημειώστε πως σε ότι αφορά την πλοκή των «ταινιών» πήραμε αρκετές ελευθερίες για καθαρά δραματουργικούς σκοπούς (κάτι άλλωστε που συμβαίνει σε όλες τις based-on-a-true-story παραγωγές), σε απλά ελληνικά είναι προϊόν μυθοπλασίας οπότε μη μας ζαλίσετε στα σχόλια ότι “δεν έγιναν έτσι τα πράγματα”. Ξεκινάμε, με τι άλλο; το χωριό όπου αντιμετωπίζει την προσφυγιά με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1: Κλέβοντας στο Ζύγι

Το γεγονός: Το κράτος -σε μια σπάνια αναλαμπή του να κάνει κάτι σωστά- θέλει να δημιουργήσει Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών Προσφύγων στο χώρο ενός εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου στο Ζύγι και συναντά τη σθεναρή αντίδραση της μουχτάρισσας Γεωργίας Μιχαήλ, η οποία θέλει το χώρο του για ... κατασκήνωση και αθλοπαιδιές -και μάλιστα επιτακτικά γιατί τον είχε ζητήσει από πέρσι και δεν της απάντησαν.

Η κοινοτάρχης πόσταρε ένα εμπρηστικό λογύδριο στην επίσημη σελίδα του κοινοτικού συμβουλίου στο Facebook όπου μεταξύ άλλων απειλούσε με “δρακόντεια μέτρα” όποιον τολμούσε(!) να πατήσει το πόδι του στο στρατόπεδο χωρίς την έγκρισή της, δίνοντας έτσι το έναυσμα να κατακλυστούν τα social media με μηνύματα μίσους, ρατσισμού αλλά και απειλές από μεγάλη μερίδα των κατοίκων της περιοχής, που σημειώστε είναι στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες του ‘74. To ποστ στη συνέχεια διαγράφηκε όχι όμως πριν περάσει στην αθανασία χάρη σε μια όχι-και-τόσο-πρωτοποριακή μέθοδο ονόματι screenshot που προφανώς η κα Μιχαήλ αγνοεί.

Η ταινία: Η νέα, όμορφη αλλά υπερσυντηρητική κοινοτάρχης ενός παραθαλάσσιου χωριού (Rachel McAdams) αντιστέκεται σθεναρά στη δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων στην περιοχή της ξεσηκώνοντας τους κατοίκους εναντίον του έργου και προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της αρμόδιας υπουργού (Viola Davis). Όταν όμως γνωρίζει τον γοητευτικό υπεύθυνο του project (Ryan Gosling) που εγκαθίσταται στο χωριό για να επιβλέπει την ανέγερση του Κέντρου, αρχίζει να αναθεωρεί πολλές από τις αναχρονιστικές απόψεις της ενώ μεταξύ τους γεννιέται μια ακατανίκητη έλξη.

Όχι ότι δεν τους έχει ξανασυμβεί

Όμως η αρχική της αντίδραση έδωσε το απαραίτητο πάτημα στα ακραία στοιχεία του χωριού με επικεφαλής τον ισχυρό ιδιοκτήτη αρκετών τοπικών επιχειρήσεων (Bill Nighy) που φοβάται ότι το Κέντρο θα επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη του αλλά και τον ιερέα της περιοχής (Gary Oldman) ο οποίος αντιτίθεται στην εγκατάσταση μουσουλμάνων στο χωριό. Με την ένταση να κλιμακώνεται, τις απειλές βίας να πληθαίνουν και τη κοινή γνώμη να διχάζεται, θα μπορέσουν οι δυο τους να αναστρέψουν την εκρηκτική κατάσταση πριν αυτή ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο;

Trivia: Στο soundtrack ακούγεται η διασκευή της μεγάλης επιτυχίας του Will Smith "Getting Zygi with it"

Σχετικά με τον συντάκτη

Μαρίνος Νομικός

Χιούμορ, ευφυϊα, καυστικότητα κι αντανακλαστικά γατίσια! Αυτός είναι ο Μαρίνος Νομικός κι αν δεν κατέχεις, για ρίξε βλέφαρο στα κείμενά του, μεμιάς θα καταλάβεις!

Δες κι αυτά

Ιστορίες