Επτά χωριά της Κύπρου που δείχνουν ότι η μικρή κλειστή κοινωνία μπορεί να γίνει πολύ τρομακτική (Μέρος 6)

Επτά χωριά της Κύπρου που δείχνουν ότι η μικρή κλειστή κοινωνία μπορεί να γίνει πολύ τρομακτική (Μέρος 6)

Επτά χωριά της Κύπρου που δείχνουν ότι η μικρή κλειστή κοινωνία μπορεί να γίνει πολύ τρομακτική (Μέρος 6)
Επτά περιοχές που ακούστηκαν για όλους τους λάθος λόγους και οι ισάριθμες “ταινίες” που ενέπνευσαν. Επ. 6ο: Όταν η Σωτήρα έκοψε το Cock

Η νέα σειρά επτά αυτοτελών “ταινιών” της ΑVANT GARDE εμπνέεται από ισάριθμες περιπτώσεις όπου μικρές, κλειστές κοινωνίες της Κύπρου αποδείχθηκαν πιο τρομακτικά μέρη απ’ οτιδήποτε small town horror έγραψε ποτέ ο Stephen King! Ζύγι, (link. Σημειώστε πως σε ότι αφορά την πλοκή των “ταινιών” πήραμε αρκετές ελευθερίες για καθαρά δραματουργικούς σκοπούς.

Επεισόδιο 6ο: Όταν η Σωτήρα έκοψε το Cock

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Τον περασμένο Δεκέμβριο το δημοτικό συμβούλιο της Σωτήρας Αμμοχώστου αρνήθηκε να να παραχωρήσει το δημοτικό θέατρο στον ΘΟΚ (σν και παραμένει επίσημη έδρα του Οργανισμού στην περιοχή) για το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης “Cock” με αιτιολογικό την αποφυγή επεισοδίων - τα οποία απειλήθηκαν από μερίδα πολιτών με υποκινητές τους ντόπιους εκπροσώπους της Εκκλησίας για το λόγο ότι το έργο αφορά ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων και η αφίσα του έργου απεικονίζει δύο άντρες να φιλιούνται στο στόμα. Η αναχρονιστική και σκοταδιστική αυτή κίνηση του ΔΣ της μικρής πόλης της ελεύθερης Αμμοχώστου (που βρήκε πολλούς υποστηρικτές και στην υπόλοιπη Κύπρο) φανερώνει πολλά: Την τρομακτική απόσταση που χωρίζει τη Λευκωσία από την επαρχία, την ευκολία με την οποία ο κάθε τραμπούκος/θρησκόληπτος/αμόρφωτος/φασίστας ή απλά ηλίθιος επιβάλλει τα αναχρονιστικά πιστεύω του και κρατάει όμηρο μια ολόκληρημκοινωνία υπό την απειλή ψυχολογικής και σωματικής βίας και την ατολμία των νόμιμα εκλεγμένων τοπικών αρχόντων να δουν πέρα από το μικροκομματικό συμφέρον και να υποστηρίξουν το φαινομενικά δύσκολο αλλά ωφέλιμο για το δημόσιο συμφέρον προς όφελος του τραμπούκου που φωνάζει και απειλεί (και γίνεται τελικά το δικό του). Κυρίως όμως φανέρωσε πόσο πίσω είμαστε ακόμα ως κοινωνία, ένα κατ’ ευφημισμόν μόνο “ευρωπαϊκό κράτος” που έχει περισσότερα κοινά με το θεοκρατικό Ιράν παρά τον Διαφωτισμό ή τον Κλασικό Ελληνικό Πολιτισμό που κατά τ’ άλλα μας αρέσει να βαυκαλιζόμαστε.

Η ΤΑΙΝΙΑ

Τίτλος: The Stepford Guys Tagline: Καλώς ήλθατε στη Σωτήρα. Εννοείται πως δεν έχετε καμία. Υπόθεση: Περιοδεύων θίασος καταφθάνει σε μια μικρή, ήσυχη πόλη για να παρουσιάσει το έργο του, μία κωμωδία γύρω από ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας που δεν ανέχεται τέτοιου είδους θεάματα στην περιοχή. Οι δύο πρωταγωνιστές (Colin Firth & Colin Farrell) που είναι ζευγάρι και στη ζωή αναλαμβάνουν τις διαπραγματεύσεις με τον συντηρητικό δήμαρχο (Hugh Grant) και τον τοπικό ιερέα (Ian McShane) που συντονίζουν τις κινητοποιήσεις εναντίον του ανεβάσματος της παράστασης και στην πορεία ανακαλύπτουν κάτι περίεργο: στην πόλη δεν ζει ούτε ένα ομοφυλόφιλο άτομο. Και δεν εννοούμε ότι κρύβονται ή είναι bi αλλά το σύνολο των κατοίκων έχουν ετερόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν κατά την παραμονή τους εκεί οι δύο εραστές συναντούν έναν παλιό τους γνώριμο (Domhnall Gleeson) που ήξεραν πολύ καλά ότι ήταν gay καθώς υπήρξε πρώην του ενός και ο οποίος είναι τώρα παντρεμένος με γυναίκα κι έχει τρία παιδιά. Επιπλέον δείχνει να μην τους αναγνωρίζει και τους αντιμετωπίζει εχθρικά. Γενικά οι κάτοικοι συμπεριφέρονται περίεργα, σχεδόν μηχανικά, και όσο περισσότερο οι επισκέπτες σκαλίζουν κάτω από τη λουστραρισμένη επιφάνεια τόσο πιο αλλόκοτα γίνονται τα πράγματα. Καθώς οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται τα μέλη του θιάσου αντιλαμβάνονται ότι αυτό που ξεκίνησε ως αγώνας για την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα εξελίσσεται σε μια άνιση μάχη για να διατηρήσουν τα λογικά τους - ή και την ίδια τους τη ζωή!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣHΣ:

Επεισόδιο 1: Κλέβοντας στο Ζύγι

Επεισόδιο 2: What the Φωκ στην Πέγεια

Επεισόδιο 3: Κροκόδειλοι στην Άχνα

Επεισόδιο 4: Χαιρέτα μου την Πλατανίστεια

Eπεισόδιο 5: Παράνομο. Παράλογο. Παραλίμνι

Loader