3 May 2018

Forest Park: Το ιστορικό κυπριακό ξενοδοχείο σε αναζήτηση επενδυτή

Έκλεισε μέχρι νεωτέρας

Μετά από 82 χρόνια ζωής έκλεισε τις πύλες του το ξενοδοχείο Forest Park στις Πλάτρες, ένα απ’ τα ομορφότερα και πιο ιστορικά θέρετρα του νησιού μας.

Ο χώρος όπου φιλοξενήθηκαν μεγάλες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, βασιλιάδες και πριγκίπισσες, προέδροι κρατών και επώνυμοι της εποχής, είναι σήμερα στο ψάξιμο για επενδυτή.

Το στόρι

Η Κύπρος αρχίζει από τις αρχές του περασμένου αιώνα να οσφρίζεται πως ο τουρισμός θα ήταν ενδεχομένως το δυνατό της χαρτί.

Δημοσίευμα στην κυπριακή εφημερίδα Ελευθερία

Η οικογένεια Σκυριανίδη διατηρούσε ήδη ένα ξενοδοχείο στην ιδιοκτησία της με την ονομασία «Παυσίλυπον», το οποίο λειτούργησε στις Πλάτρες εν έτει 1900.

Στο πλαίσιο των γενικότερων τουριστικών πλάνων της εποχής ήταν και η δημιουργία του Forest Park.

Σχεδιασμένο από τον Παλαιστίνο αρχιτέκτονα Samuel Barkai και τον μηχανικό Benzian, το ξενοδοχείο εγκαινιάστηκε από τον Άγγλο Κυβερνήτη του νησιού τον Ιούλιο του 1936.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Barkai

Tο Forest Park, που ανήκε στην επόμενη γενιά Σκυριανίδη, ήταν το πρώτο ξενοδοχείο που εξυπηρέτησε τους φιλοξενούμενούς του στην Κύπρο σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές της εποχής.

Το κτίσιμο του ξενοδοχείου

Η αποικιοκρατική κυβέρνηση είχε κάνει κατάληψη του ξενοδοχείου δύο φορές, μεταξύ 1941-1943 χρησιμοποιώντας το ως στρατιωτικό νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και από το 1955 έως το 1958 ως αρχηγείο των Βρετανών κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο τουρισμός στις Πλάτρες

Το πρώτο ξενοδοχείο που κτίστηκε στις Πλάτρες ήταν "Τα Κρύα Νερά" (1900) και ακολούθησαν τα "Γκραντ Οτέλ" (1905), "Παυσίλυπον" (1912), "Ελβετία" (1915), "Μοντε Κάρλο" (1920).

Διαφήμιση σε κυπριακή εφημερίδα του 1936

Το 1936, όταν εγκαινιάστηκε το Forest Park είχαν επίσης ανοίξει και τα ξενοδοχεία "Πεντέλη", "Καλλιθέα", "Σπλέντιτ", "Πετίτ Παλαί", "Μινέρβα", "Σπριγκ", "Βιέννα", "Σεμίραμις", "Νέα Ελβετία", "Εντελβαϊς", "Μάουντ Ρόγιαλ", "Λάντερνς".

Επεκτάσεις και αναβαθμίσεις στο Forest Park

Το αρχικό κτίσμα του ‘36 επεκτάθηκε το 1948 και από 70 δωμάτια που είχε αρχικά έφτασε στα 100.

Η αξέχαστη πισίνα του ξενοδοχείου είχε κτιστεί την δεκαετία του '60 και ήταν μάλιστα θερμαινόμενη, η πρώτη που λειτούργησε στην χώρα μας.

Την επόμενη δεκαετία στο Forest Park προστέθηκε ακόμα ένας όροφος και άλλα 10 δωμάτια ενώ δέκα χρόνια αργότερα οικοδομήθηκαν 6 πολυτελείς σουίτες. Τα 90’s βρίσκουν το ξενοδοχείο να επεκτείνεται με ακόμα 54 συνολικά κλίνες, αίθουσα συνεδρίων, εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο, κομμωτήριο κλπ.

Το κυπριακό κοκτέιλ που γεννήθηκε στο Forest Park

Πρόκειται βέβαια για το αγαπημένο Brandy Sour, που δημιουργήθηκε από τον μπάρμαν Στέλιο Σουρμελή που εργαζόταν και στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλλας στη Λευκωσία, επίσης οικογενειακών συμφερόντων.

Το καθιερωμένο ως κατεξοχήν κυπριακό κοκτέιλ δημιουργήθηκε την δεκαετία του ‘40 ειδικά για τον Βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου.

Συνταγή Brady Sour

5 cl κυπριακό μπράντι
2.5 cl χυμό λεμονιού
2-4 σταγόνες bitters
ανθρακούχο νερό

Info: Ο μπάρμαν Στέλιος Σουρμελής εντάχθηκε στο βιβλίο Guinness World Records αφού κατάφερε να ετοιμάσει 400 Brandy Sour σε χρόνο ρεκόρ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΠΑΡΤΙ ΣΤΟ FOREST PARK: Ντίσκο, splash και brandy sour!

Οι διάσημοι φιλοξενούμενοι του Forest Park

H θεία της βασίλισσας Ελισάβετ, πριγκίπισσα Μαίρη, είχε παραθερίσει στο ξενοδοχείο με τον σύζυγό της.

O Βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου.

H πριγκίπισσα Ειρήνη και ο Μακάριος.

O Βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη γυναίκα και το γιο του.

H Αγγλίδα συγγραφέας Daphne du Maurier.

Η Maurier κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο ξενοδοχείο είχε συγγράψει και ένα μεγάλο μέρος από το διάσημο μυθιστόρημά της με τίτλο "Rebecca" το οποίο έγινε ταινία υπό την σκηνοθεσία του Alfred Hitchcock.

Κλειστό μέχρι νεωτέρας

Το θρυλικό ορεινό ξενοδοχείο παραμένει αυτή τη στιγμή κλειστό και βρίσκεται στην αναζήτηση για οικονομικό επενδυτή. Οι ιδιοκτήτες του σημειώνουν πως εάν δεν εξευρεθεί επενδυτής ενδέχεται να ξανανοίξει τον Ιούλιο του ‘18 αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο.

Δες εδώ: Δύο γλυκούλικα βίντεο της σελίδας του Forest Park Hotel που έγιναν viral

Δες κι αυτά

Ιστορίες