4 Jun 2018

Gay γεννιέσαι, μαλάκας όμως γίνεσαι

Μπήκαμε στο μυαλό πέντε διαφορετικών haters γιατί α) έχει πολύ διαθέσιμο χώρο και β) γιατί το μίσος δεν πρέπει να μένει ποτέ αναπάντητο

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός.

Κάθε χρόνο η συμμετοχή στην παρέλαση του κυπριακού Pride (όπως είναι πλέον γνωστή η ετήσια σειρά εκδηλώσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ) όλο και μεγαλώνει, μαζί και το μίσος εκείνων που δεν περιορίζονται απλά στο να εκφράσουν την αντίθεσή τους για διάφορους λόγους αλλά βρίζουν χυδαία, μειώνουν και απαξιώνουν όχι μόνο το κίνημα αλλά και τους ομοφυλόφιλους γενικότερα. Άλλο “διαφωνώ, ο αγώνας πρέπει να έχει άλλη μορφή”, άλλο “δεν μ’ αρέσει/δεν ταιριάζει στην αισθητική μου”, άλλο “δεν ασχολούμαι” κι άλλο, τελείως διαφορετικό, ανοίγω το βρωμόστομά μου ή πιάνω το λιγδιασμένο απ’ την ατέλειωτη μαλακία πληκτρολόγιο και ξερνάω οχετούς για “πουσλίκια”, “λαμπρόν να τους κάψει”, “ψόφους” κλπ. Η δεύτερη περίπτωση δεν αφορά διαφωνία, αντίθετη άποψη ή διαφορετική σχολή σκέψης αλλά πλέον μιλάμε για κομπλεξικούς με περισσότερα issues κι απ’ το National Geographic (και το αφιλότιμο κυκλοφορεί ανελλιπώς απ’ το 1888!). Κι αν δεν έχουν άλυτα ψυχολογικά (που θα δικαιολογούσαν ως ένα σημείο τη σκατένια συμπεριφορά) τότε είναι απλά μαλάκες. Γνήσιοι, καθαρόαιμοι, αρχετυπικοί μαλάκες. Ας επιχειρήσουμε να μπούμε λοιπόν στο κεφάλι αυτών των haters (μπορούμε να το κάνουμε σχετικά εύκολα, υπάρχει άλλωστε άφθονος κενός χώρος) και να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα αίτια πίσω από κάθε εμετικό σχόλιο.

Ο τι-με-νοιάζει-τι-κάνει-ο-άλλος-στο-κρεβάτι-του

Η επιστημονική προσέγγιση: Σεξουαλικά καταπιεσμένο άτομο με μία έκδηλη απέχθεια προς οποιαδήποτε δημόσια έκφραση ερωτικής πράξης είτε προφορικής, είτε πρακτικής πόσο μάλλον εάν η τελευταία αφορά άτομα του ίδιου φύλου. Η συμπεριφορά αυτή αποτελεί απόρροια της ανατροφής σε θρησκόληπτο, αυστηρό και καταπιεστικό περιβάλλον όπου το σεξ ήταν απαγορευμένο ή περιορισμένο στη διαδικασία αναπαραγωγής εξού και τα άτομα αυτά είναι συνήθως μοναχοπαίδια. Βέβαια η εν λόγω αποστροφή αυτή αφορά μόνο τη σεξουαλική ζωή των άλλων και μετατρέπεται σε δημόσιο κομπασμό όταν το άτομο αυτό αποκτήσει κάποια στιγμή δική του.
Η δική μου γνώμη: Αγάμητος

Οι παραπλανημένοι

Η επιστημονική προσέγγιση: Αυτά τα άτομα αγνοούν παντελώς το νόημα, τον σκοπό και τα κίνητρα του κινήματος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ, ένα κίνημα που ξεκίνησε από την Αμερική του ‘70 όπου τα πράγματα ήταν βέβαια πολύ χειρότερα. Αυτό οφείλεται σε (κάποιες φορές σκόπιμη) έλλειψη ενημέρωσης, παντελή άγνοια γύρω από τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο διπλανός μας ενίοτε κι απ’ τη δική μας συμπεριφορά, αδυναμία κατανόησης του μεγέθους της μάστιγας της ομοφοβίας και των εγκλημάτων μίσους αλλά και την απουσία εσυναίσθησης με τους ΛΟΑΤΙ όχι απαραίτητα λόγω έμφυτης κακίας αλλά κυρίως εξαιτίας της ανικανότητάς τους να αντιληφθούν το πρόβλημα αυτό - μέρος του οποίου είναι και οι ίδιοι ενίοτε χωρίς να το συνειδητοποιούν. Συνεπώς -σύμφωνα με το σκεπτικό τους- αν δεν καταπιέζονται οι ομοφυλόφιλοι, δεν υπάρχει γενικευμένο πρόβλημα, άρα παύουν να είναι συνυπεύθυνοι.
Η δική μου γνώμη: Μαλάκες

Ο καμένος

Η επιστημονική προσέγγιση: Το άτομο που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη φράση προέρχεται από θρησκόληπτο background όπου κυριαρχεί η βιβλική επινόηση ότι οποιαδήποτε αμαρτία τιμωρείται με φωτιά από τον ουρανό που στέλνεται από τον Θεό για να κάψει τον αμαρτωλό. Η ιδιαίτερα ειδεχθής αυτή έκφραση μίσους προς παντελώς αγνώστους συνανθρώπους (στους οποίους εύχεται με περισσή ευκολία έναν φρικτό -έστω και μεταφορικό- θάνατο) με μοναδικό γνώμονα τη σεξουαλική τους ταυτότητα, φανερώνει ένα ψυχικά και πνευματικά διαταραγμένο άτομο που, όπως οι Ιερά Εξέταση παλιότερα και οι δήμιοι του ISIS σήμερα, πιστεύει μάλιστα πως το μίσος αυτό δικαιολογείται απόλυτα από τον Θεό του, παρερμηνεύοντας σκόπιμα εδάφια της Αγίας Γραφής ή επινοώντας φανταστικά ώστε να συνάδουν με τα πιστεύω του.
Η δική μου γνώμη: Μικροτσούτσουνος μαλάκας

Η κρύψε-να-περάσουμε

Η επιστημονική προσέγγιση: Παρόμοιες απόψεις εκφράζουν συνήθως άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, φοβισμένα, άβουλα ή/και εξαρτώμενα και επηρεασμένα από ισχυρότερες προσωπικότητες απ’ τις οποίες καταπιέζονται και εκφοβίζονται - γι’ αυτό και εκφράζονται τις περισσότερες φορές από άτομα που ανήκουν και τα ίδια σε ευάλωτες ομάδες όπως γυναίκες, μη εκδηλωμένοι gay, μειονότητες κλπ. Από τη μία δεν θέλουν να κατηγορήσουν ανοιχτά τις επιλογές των άλλων (γιατί κατά βάθος συμφωνούν ή ταυτίζονται) από την άλλη όμως πρέπει να πάνε με τα νερά των ισχυρών (συνήθως του ετερόφυλου άντρα-προστάτη) προκειμένου να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου ή ακόμα και για να επιβιώσουν. Θεωρούν ότι το σκυμμένο κεφάλι, οι χαμηλοί τόνοι, ο καθωσπρεπισμός, η σεμνοτυφία και γενικά το να μην τραβάς τη λάθος προσοχή πάνω σου, είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ζωής και όποιος παρεκκλίνει “θα φάει το κεφάλι του και καλά να πάθει”.
Η δική μου γνώμη: Το χειρότερο είδος θύματος: Οχι μόνο παραμένει έτσι αλλά αποθαρρύνει άλλα θύματα απ’ το να προσπαθήσουν έστω να μην είναι.

Ο μετανοείτε-το-τέλος-είναι-κοντά

Η επιστημονική προσέγγιση: Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά (εκλαμβάνεται και ως επίκληση στα Θεία)
Η δική μου γνώμη: Σοβαρά τώρα, τι σκατά καίνε στα θυμιατά;

Σχετικά με τον συντάκτη

Μαρίνος Νομικός

Χιούμορ, ευφυϊα, καυστικότητα κι αντανακλαστικά γατίσια! Αυτός είναι ο Μαρίνος Νομικός κι αν δεν κατέχεις, για ρίξε βλέφαρο στα κείμενά του, μεμιάς θα καταλάβεις!

Δες κι αυτά

Ιστορίες