5 Jul 2018

Γνώριζες ότι ... όλα αυτά ισχύουν για τον «Φέγγαρο»;

8 συν 1 συναρπαστικά τρίβια για το φεστιβάλ που βάζει την Κύπρο στον χάρτη και που φέτος θα γίνει 2 - 4 Αυγούστου στα Περβόλια της Λάρνακας

Φωτογραφίες από τη σελίδα του φεστιβάλ

Σκεφτείτε ένα φανταστικό κόσμο όπου βρίσκονται μαζεμένοι σημαντικοί καλλιτέχνες και μπάντες από ολόκληρο τον κόσμο... Για φόντο, ένα μαγευτικό σκηνικό με δύο καταπληκτικές σκηνές με άψογο ήχο. Προσθέστε την αναζωογονητική μυρωδιά της θάλασσας, νόστιμο φρέσκο φαγητό και παγωμένη μπύρα. Τώρα που έχουμε καλύψει όλες σας τις αισθήσεις, ας τις απλώσουμε σε ένα πολύχρωμο τριήμερο με μουσικές εμπειρίες που θα σας εκπλήξουν, θα σας προκαλέσουν και θα σας συγκινήσουν.

Τώρα συνειδητοποιείστε ότι αυτός ο κόσμος δεν είναι φανταστικός, αλλά αυτό ακριβώς που θα συμβεί στο φετινό φεστιβάλ Φέγγαρος! Μιλάμε για ένα τριήμερο με 22 σχήματα και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, και 27 ώρες μουσικής σε δύο υπέροχες σκηνές το #FieldStage​ και το #Playground​.

Mε αφορμή ένα υπέροχο πακέτο που ήρθε και μας βρήκε το πολύ ζεστό σημερινό καλοκαιριάτικο πρωινό στο γραφείο αναδημοσιεύουμε πολύ ενδιαφέροντα τρίβια που ισχύουν για το λατρεμένο φεστιβάλ, τα οποία, στην εποχή του attention span μας τράβηξαν την προσοχή κάνοντάς μας να τα διαβάσουμε ένα - ένα με προσοχή, χωρίς διακοπή!

Υπενθυμίζεται πως το φετινό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά παραθαλάσσια και συγκεκριμένα στο δημοσιογραφικό χωριό στην τοποθεσία Περβόλια από τις 2 μέχρι τις 4 του Αυγούστου.

Γνώριζες ότι στο Φέγγαρο έγιναν μέχρι στιγμής 8 προτάσεις γάμου;

Γνώριζες λοιπόν ότι …

1) Η φιλοσοφία του Φέγγαρου επικεντρώνεται στο να προτείνει μουσικές και καλλιτέχνες από την σύγχρονη παγκόσμια μουσική σκηνή φτιάχνοντας μια μοναδική μουσική εμπειρία ανόμοια με οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στη χώρα μας. Παράλληλα, να παρουσιάζει τις πιο φρέσκες και ενεργές ντόπιες μπάντες που παίζουν αυθεντική μουσική. Απώτερος σκοπός του φεστιβάλ είναι κάθε χρόνο να έχει όλο και καλύτερο και πιο ενδιαφέρον πρόγραμμα και χρόνο με το χρόνο να προσελκύει όλο και περισσότερο κοινό τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

2) Φέγγαρος και Περιβάλλον: Το φεστιβάλ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων. Γι’ αυτό και στο Φέγγαρο δεν θα βρεις πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, αλλά συλλεκτικά πλαστικά ποτήρια​ τα οποία μπορείς να «ενοικιάσεις» για 1 ευρώ. Με το τέλος του φεστιβάλ, μπορείς να επιστρέψεις το ποτήρι, παίρνoντας το ευρώ σου πίσω ή να το κρατήσεις για αναμνηστικό!

Παράλληλα, αν έχεις smart phone ή tablet δεν χρειάζεται να εκτυπώσεις το εισιτήριο σου σε χαρτί. Μπορείς απλά να το κατεβάσεις και να δείξεις το QR Code στην είσοδο. Προσοχή όμως - αν η οθονη σου είναι σπασμένη μπορεί να μην μπορεί να διαβαστεί από το σαρωτή​.

Αν είναι σπασμένη μην το διακινδυνεύσεις - εκτύπωσέ το!

3) Πώς φτιάχνεται το line up του φεστιβάλ;
Η έρευνα για τις επιλογές του φεστιβάλ αρχίζει από τον Σεπτέμβριο, ενώ ιδέες υπάρχουν και από την προηγούμενη χρονιά. Ακολουθεί η επικοινωνία με agents και μάνατζερ ή και τις ίδιες τις μπάντες ανάλογα με το status που έχει το κάθε σχήμα. Η διαδικασία συνήθως παίρνει μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί, μιας και το κάθε σχήμα φτιάχνει την περιοδεία του ανάλογα με τοποθεσίες.

Η Κύπρος συνήθως δεν είναι στα δρομολόγια των καλλιτεχνών, για τον Φέγγαρο, όμως μπαίνει! Για το φεστιβάλ σημαντικό ρόλο παίζει τα σχήματα που θα καλέσει να είναι ενεργά και να έχουν πρόσφατες κυκλοφορίες. Αφιερώνονται αμέτρητες ώρες σε ψάξιμο και ακροάσεις και αξιολογούνται προτάσεις που έχουν σταλεί από σχήματα. Ακόμα, το φεστιβάλ είναι σε επικοινωνία με σημαντικά ευρωπαϊκά agencies τα οποία στέλνουν και τις δικές τους προτάσεις, προσθέτοντας έτσι στις πιθανές επιλογές. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στον Φέγγαρο καλλιτέχνες όπως ο βραβευμένος με Grammy Fantastic Negrito​, η παγκοσμίου φήμης Joss Stone​, οι πολυταξιδευμένοι Xylouris White​, ο Παύλος Παυλίδης & B-Movies, ​οι Villagers of Ioannina City, ​ οι Monsier Doumani, ​ο Larry Gus ​και ​η Banda Magda.

Παιδιά κάτω των 12 δικαιούνται δωρεάν είσοδο στο φεστιβάλ

4) Κύπριοι καλλιτέχνες
Το φεστιβάλ διαλέγει τα πιο ενεργά συγκροτήματα και σόλο καλλιτέχνες της Κύπρου για να εμφανιστούν στις σκηνές του. Το πρώτο απαιτούμενο στοιχείο είναι να γράφουν δική τους μουσική. Cover bands δεν γίνονται δεκτά. Το δεύτερο είναι να έχουν κυκλοφορήσει κάποιο δίσκο μέσα στην τρέχουσα ή την προηγούμενη χρονιά και να παίζουν ζωντανά συχνά.

Δηλαδή να μην είναι ο Φέγγαρος ένα one-off performance γι’αυτούς. Αυτό δίνει ώθηση στα γκρουπ να κάνουν κυκλοφορίες και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια έξαρση στον συγκεκριμένο τομέα στη χώρα μας.

Φέτος θα εμφανιστούν οι Arcadian Child, Mighty Sugarcane, Black Anis, Belua, Lemesios και Avgi

5) The Crew!

Η διοργάνωση του φεστιβάλ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ομάδα που έχει κτιστεί όλα αυτά τα χρόνια. Ο πλείστος κόσμος που εργάζεται στο φεστιβάλ βρίσκεται εκεί σχεδόν κάθε χρόνο!

Μέχρι και οι παρκαδόροι του φεστιβάλ, επιστρέφουν κάθε χρόνο για να δουλέψουν για
αυτό. Πίσω από τα φώτα, τα σκηνικά και τον ήχο, υπάρχουν τρεις άνθρωποι, όπου οι εταιρείες και το προσωπικό τους έχουν αναλάβει το Φέγγαρο από την πρώτη του κιόλας διοργάνωση.

Πρόκειται για τους Arto Malian (Lightworx) στο σχεδιασμό και εκτέλεση του φωτισμού, τον Μάριο Γεωργίου (Digiworld) στο στήσιμο του ήχου και τον Σοφοκλή Σοφοκλέους (SY Stage) στο ασφαλές και επαγγελματικό στήσιμο των σκηνών. Παράλληλα, ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Λουκά είναι υπεύθυνος για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του όλου σκηνικού που κάθε χρόνο μεταμορφώνεται.

Τα σκηνικά του Κωνσταντίνου συνήθως αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει η εταιρεία Scaffolding Solutions του Ανδρέα Πολυδώρου, που για αυτούς οι σκαλωσιές δεν είναι απλά οικοδομικά υλικά. Όσο αφορά τις αφίσες και όλα τα γραφιστικά του φεστιβάλ από το 2013, ο Φίλιππος Βασιλειάδης καταφέρνει κάθε χρόνο να εκπλήσσει με την υψηλή αισθητική του, για την οποία έχει και κερδίσει πολλά graphic design βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Αυτοί και πολλοί άλλοι δημιουργούν μια ικανή, δραστήρια και αγαπημένη ομάδα, χωρίς την οποία το φεστιβάλ δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα!

6) Ο πρώτος Φέγγαρος
Το 2011, τα μέλη της μη-κερδοσκοπικής εταιρείας Λουβάνα Δίσκοι, μουσικοί που είναι και οι ίδιοι, έψαχναν κάπου για να παρουσιάσουν τη δική τους μουσική. Μιας και οι ευκαιρίες για να γίνει αυτό στην Κύπρο είναι περιορισμένες, αποφάσισαν να διοργανώσουν το δικό τους φεστιβάλ μουσικής. Έκλεισαν τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τους Mode Plagal από την Ελλάδα, βρήκαν το γραφικό χωριό της Λόφου για να τους φιλοξενήσει, και ονόμασαν αυτή την όμορφη βραδιά “Φέγγαρο” από το γνωστό τραγούδι του headliner.

Όλα καλά μέχρι που μια έκρηξη στο Μαρί της Λεμεσού έριξε σκοτάδι σε όλο το νησί λίγες μέρες πριν το φεστιβάλ και έπρεπε να αναβληθεί. Απτόητη η ομάδα, μέσα σε χρόνο μηδέν κατάφερε να αναδιοργανωθεί και να μεταφέρει την ημερομηνία του φεστιβάλ δύο μήνες μετά. Έτσι, μια όμορφη βραδιά στις 17 Σεπτεμβρίου του 2011, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο Φεστιβάλ Φέγγαρος, και είχαν εμφανιστεί οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Mode Plagal και οι κύπριοι J.Kriste, Master of Disguise.

7) Ξένοι επισκέπτες!
Φέτος, το δυναμικό, διεθνές line up του φεστιβάλ, αλλά και η καινούργια τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό από ποτέ. Μουσικόφιλοι από γειτονικές και γενικότερα ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους, παρακολουθώντας ένα ποιοτικό, φεστιβάλ με πολύ φθηνό εισιτήριο, πάνω στη θάλασσα και κοντά στο αεροδρόμιο!

8) Βeer, beer, beer
Αν και υπάρχουν περισσότερες από 20,000 μάρκες μπύρας στον κόσμο, στο Φέγγαρο θα βρεις μόνο μία, αφού η Carlsberg​ είναι η επίσημη μπύρα του φεστιβάλ από το 2015!

9) FUN FACTS

 • Το 2013 το φεστιβάλ έγινε Sold Out από την πρώτη μέρα, κάτι το οποίο έπιασε την οργανωτική ομάδα εντελώς απροετοίμαστη!

 • Το 2015, στις 31 Ιουλίου, άρχισε να βρέχει καρεκλοπόδαρα μερικές ώρες πριν από την έναρξη του φεστιβάλ στον Κάτω Δρυ. Όταν σταμάτησε η καταιγίδα, με τη βοήθεια του προσωπικού και όλων των στεγνωτήρων μαλλιών του χωριού, το φεστιβάλ ξεκίνησε με μόνο 30 λεπτά καθυστέρηση, και όλα κύλησαν ομαλά.

 • Οι διοργανωτές του φεστιβάλ εξακολουθούν να εμφανίζονται στις σκηνές του, με τα δικά τους συγκροτήματα!

 • Aν δεν έχεις μεταφορικό μέσο, μπορείς να μπεις στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook, να βρεις το Carpool Post και να βρεις κάποιον που έχει επιπλέον χώρο στο δικό του όχημα! Εναλλακτικά, μπες στο γκρουπ εάν απλά θες παρέα στο αυτοκίνητο, εκεί μπορείς να βρεις. Και θυμήσου: 5 άτομα στο αυτοκίνητο = 4 αυτοκίνητα λιγότερα

 • Tα κατοικίδια ζώα επιτρέπονται μέσα στους χώρους του φεστιβάλ, φτάνει να φοράνε πάντοτε το λουρί τους, και οι ιδιοκτήτες τους να μαζεύουν τα περιττώματά τους

 • Παιδιά κάτω των 12 δικαιούνται δωρεάν είσοδο στο φεστιβάλ

 • Γνώριζες ότι χρειάζεται περίπου ένας ολόκληρος χρόνος για τη διοργάνωση του φεστιβάλ;

 • Γνώριζες ότι πολλοί από τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στο φεστιβάλ επικοινωνούν οι ίδιοι για να ζητήσουν να λάβουν μέρος;

 • Γνώριζες ότι στο Φέγγαρο καταναλώνεται περισσότερο χορτοφαγικό φαγητό παρά κρέας;

 • Γνώριζες ότι στο Φέγγαρο έγιναν μέχρι στιγμής 8 προτάσεις γάμου, ενώ πολλοί από τους επισκέπτες κάθε χρόνο μετρούν και γιορτάζουν επετείους στο φεστιβάλ;

 • Γνώριζες ότι στο φεστιβάλ θα δεις ηθοποιούς, ραδιοφωνικούς παραγωγούς και πολλούς άλλους καλλιτέχνες;

 • Tο φεστιβάλ έχει καταργήσει τα τενεκεδάκια μπύρας από το 2016, ενώ από το 2018 θα καταργηθούν και τα πλαστικά καλαμάκια!

Σαν υστερόγραφο

Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχουν πολλοί τρόποι για ανακύκλωση. Για κάθε 10 άδειες πλαστικές μπουκάλες νερού Αγρός που θα επιστρέφεις στα σημεία ανακύκλωσης του φεστιβάλ, θα παίρνεις δώρο ένα ψάθινο χαλάκι από τη Carsberg!

Δες κι αυτά

Ιστορίες