13 Oct 2018

Η Αρχή του τέλους για την ελευθερία της έκφρασης

Η απαρχαιωμένη, ασαφής νομοθεσία που διέπει την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου παραμένει ο πολυτιμότερος σύμμαχος του σκοταδισμού

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός.

Η ελευθερία της έκφρασης είναι από τους βασικούς πυλώνες, αν όχι ο βασικότερος, μιας δημοκρατικής κοινωνίας και πρέπει να προστατεύεται με κάθε τρόπο. Αυτά σε πραγματικά δημοκρατικές χώρες γιατί στη μικρή μας Κύπρο υπάρχει μεγαλύτερη έννοια να προστατευθεί ένας ημιπαράφρων νεοναζί ρασοφόρος σε βάρος της ελευθερίας της έκφρασης γιατί έτσι αποφάσισε ένας δημόσιος φορέας που του δόθηκε δυσανάλογα απεριόριστη εξουσία.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος είναι ακριβώς αυτο: πρώην χωροφύλακας της χούντας, δημόσιος υμνητής της Χρυσής Αυγής και εκφραστής ακραίων ρατσιστικών, ομοφοβικών και φονταμενταλιστικών θρησκευτικών απόψεων κηρύττει συχνά πυκνά το μίσος ενώ υποκινεί συνειδητά το ποίμνιό του σε πράξεις βίας. Είναι αυτός ο θλιβερός γεράκος που δήλωσε πως η φωτιά στο Μάτι, που σκότωσε 100 ανθρώπους, ήταν η κατάρα του Θεού επειδή ο Τσίπρας είναι άθεος και αστεφάνωτος. Είναι αυτός που περήφανα ξεστόμισε πως αν είχε πιστόλι θα σκότωνε τους ομοφυλόφιλους. Είναι αυτός που μέχρι και συνάδελφοί του, όπως ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, του είπαν να “σκάσει” γιατί ο χριστιανισμός είναι -υποτίθεται- θρησκεία της αγάπης κι όχι του τυφλού μίσους.

Αυτή τη θλιβερή δικαιολογία για ιερωμένο έψεξε μέσα από την εκπομπή του στο ραδιόφωνο του Πολίτη ο συνάδελφος Κώστας Κωνσταντίνου, σκληρά, σκωπτικά και καυστικά όπως του αρμόζει. Τον χαρακτήρισε “φρενοβλαβή και διαταραγμένο” που είναι το πρώτο συμπέρασμα που βγάζει ένας λογικός και δημοκρατικών αρχών άνθρωπος ακούγοντας το παραλήρημα του συγκεκριμένου ρασοφόρου. Ο Κώστας είχε την ατυχία όμως να πέσει πάνω σε φαν κλαμπ του Αμβρόσιου εντός της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης η οποία κινήθηκε αυτεπάγγελτα(!) εναντίον του καλώντας τον σε απολογία. Ανάλογη “ευαισθησία” η Αρχή έδειξε και στο ομοφοβικό παραλήρημα του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου στην εκπομπή “Βέτο” της Αιμιλίας Κενεβέζου στο τότε Mega όπου τους χαρακτήρισε “ανώμαλους”, “φρούτα”, “ξετσίπωτους” ενώ εξήγγειλε και τα διαβόητα σχολεία της Εκκλησίας που θα βγάζουν μόνο... στρέιτ μαθητές. Γι’ αυτόν τον οχετό το κανάλι δέχτηκε “προειδοποίηση” ενώ εγώ που του άσκησα -σκληρή είναι η αλήθεια αλλά όχι υβριστική- κριτική από τη συχνότητα του Active, έφαγα τσουχτερό πρόστιμο για... προσβολή της προσωπικότητας του Αρχιεπισκόπου.

Από την άλλη σκέφτομαι πως ίσως είναι άδικο να τα ρίχνουμε όλα στο έμψυχο δυναμικό της Αρχής, αν και σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαν να εφαρμόσουν το πνεύμα και όχι το γράμμα του νόμου-Jurassic Park από τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η ασάφεια του τελευταίου τούς παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Βασικά είναι η νομοθεσία που πρέπει να αλλάξει και μάλιστα χθες.

Αν λάβουμε υπόψη την απαρχαιωμένη νομοθεσία που διέπει την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου το μόνο που μπορούμε να λέμε στον αέρα χωρίς να κινδυνεύει να φάει ο σταθμός κάποια εξοντωτική καμπάνα είναι “Λό-λα να έ-να μή-λο” και “έλααααα πάμεεεεεεε όλοι μαζιιιιιί με χαμόγελο και θετική ενέργεια”. Όλα τα υπόλοιπα υπόκεινται στην αοριστία της “υποβαθμισμένης ποιότητας” όπως την αντιλαμβάνεται η Αρχή για να καμπανιάσει όποιον θελήσει... γιατί απλά μπορεί. Γι' αυτό και φορτώνουν με πρόστιμα τον Κώστα, εμένα και όποιον άλλον θεωρούν ενοχλητικό και εύκολο στόχο ή λογοκρίνουν gay φιλιά στην τηλεόραση ως αυτόκλητοι μπάτσοι της αισθητικής και της σεξουαλικότητάς μας. Την ίδια στιγμή αφήνουν να μεταδίδονται ανενόχλητα ΤΑ τέρατα (όπως το εκάστοτε ρατσιστικό/ομοφοβικό παραλήρημα του Αρχιεπισκόπου) για λόγους που εύκολα κάποιος μπορεί να μαντέψει.

Δεν χρειαζόμαστε ακραίες χριστιανικές ενώσεις γονέων ή φονταμενταλιστικά ισλαμικά συμβούλια να ελέγχουν μήπως και δείξεις δύο άντρες να φιλιούνται και θιχτεί ο ανδρισμός του μέσου Κυπραίου επιβήτορα (ενώ την ίδια στιγμή στις απογευματινές σαπουνόπερες μόνο παρτούζες δεν κάνουν - αρκεί να είναι ετεροφυλικές φυσικά) ή τυχόν επικρίνεις κάποιον ψυχοπαθή νεοναζί ρασοφόρο όπως τον Αμβρόσιο. Έχουμε την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης που κάνει θαυμάσια αυτή τη δουλειά κανονικά και με το “νόμο”. Άσχετα αν ο τελευταίος αρχίζει και θυμίζει επικίνδυνα τη Σαρία...

Σχετικά με τον συντάκτη

Μαρίνος Νομικός

Χιούμορ, ευφυϊα, καυστικότητα κι αντανακλαστικά γατίσια! Αυτός είναι ο Μαρίνος Νομικός κι αν δεν κατέχεις, για ρίξε βλέφαρο στα κείμενά του, μεμιάς θα καταλάβεις!

Δες κι αυτά

Ιστορίες