«Η ιδέα είναι απλή: 1 δέντρο για κάθε δημότη της Λευκωσίας»

«Η ιδέα είναι απλή: 1 δέντρο για κάθε δημότη της Λευκωσίας»

«Η ιδέα είναι απλή: 1 δέντρο για κάθε δημότη της Λευκωσίας»
Ακολουθεί κουβέντα αισιόδοξη

Ζητήσαμε από τους εμπνευστές της θαυμάσιας ιδέας 300,000 Δέντρα στη Λευκωσία να μας απαντήσουν σε πέντε ερωτήσεις μας:

Πώς προέκυψε η τόσο όμορφη ιδέα και από ποιους;

H ιδέα ξεκίνησε από διαδικτυακούς φίλους που αρνούνται να μένουν άπραγοι μπροστά στην τρομακτική κλιματική αλλαγή που περνά ο πλανήτης. Η πρωτοβουλία σύντομα εξαπλώθηκε σε αυτό που βλέπετε τώρα, ένα μαζικό κίνημα πρωτοβουλίας πολιτών (από τους πολίτες , για τους πολίτες) με στόχο να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους της επαρχίας Λευκωσίας. Η βασική οργανωτική ομάδα απαρτίζεται από 10 περίπου άτομα, ο καθένας με τη δική του χρήσιμη τεχνογνωσία για το κίνημα.

Εξηγήστε μας αν μπορείτε λίγο αναλυτικότερα τι έχετε στο μυαλό σας.

Η ιδέα είναι απλή. 1 δέντρο για τον κάθε δημότη της Λευκωσίας, συνεπώς 300,000 δέντρα για 300,000 ανθρώπους. Στόχος μας είναι η κινητοποίηση για μαζικές δεντροφυτεύσεις στην επαρχία Λευκωσίας σε συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα, η ενημέρωση του κοινού για ιδιωτική δεντροφύτευση σε προσωπικούς χώρους αλλά και για την άμεση και επείγουσα ανάγκη να πρασινίσουμε την πόλη μας και ολόκληρο το νησί μας αφού ελπίζουμε ότι άλλες πόλεις και κοινότητες θα ακολουθήσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Η Κύπρος, και ιδιαίτερα οι πεδιάδες γύρω από τη Λευκωσία, βιώνουν ήδη τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη με τη μορφή εκτεταμένων περιόδων καύσωνα. Προβλέψεις προειδοποιούν για άνοδο θερμοκρασιών και κατάσταση ερημοποίησης στο τοπίο της Κύπρου μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Η επιστημονική κοινότητα συναινεί στο ότι η αναδάσωση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της διάβρωσης του εδάφους και της ερημοποίησης, καθώς και στο να μειώσει δραστικά τις θερμοκρασίες στο αστικό περιβάλλον. Δεν επιθυμούμε να παρακολουθούμε αδρανείς καθώς το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής καταστρέφει το φυσικό μας περιβάλλον και κάνει αβάσταχτη τη ζωή στο νησί.

Πιστεύετε πως τελικά θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από τις αρχές;

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές και πολλοί τοπικοί και κρατικοί φορείς έχουν συμμεριστεί τον ενθουσιασμό μας και έχουν δείξει ενδιαφέρον να βοηθήσουν. Παραμένουμε αθεράπευτα ρομαντικοί!

το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής καταστρέφει το φυσικό μας περιβάλλον και κάνει αβάσταχτη τη ζωή στο νησί

Στο πρόσφατο event που διοργανώσατε στη Λευκωσία, τι έγινε;

Ο καλός χαμός! Περισσότερα από 80 άτομα ήρθαν στην πρώτη μας ανοιχτή στο κοινό συγκέντρωση για να μοιραστούν μαζί μας τον ενθουσιασμό και τις ελπίδες τους για αυτό το κίνημα. Είχαμε πάρα πολλές ιδέες τις οποίες σημειώσαμε, πάρα πολύ κόσμο που θέλει να βοηθήσει με το δικό του τρόπο (οικονομικά, τεχνικά, πρακτικά κλπ) ενώ η ανταπόκριση των πολιτών συνεχίζεται καθημερινά μέσω της σελίδας μας στο Facebook. Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσουμε στο μεταξύ και δημόσια το Morningside Elementary School για τη φιλοξενία.


Η Πάφος ήδη ακολούθησε:

****

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, πώς μπορούν να το κάνουν;

Όλα τα νέα και όλα τα βήματα της πρωτοβουλίας θα αναρτώνται στην σελίδα μας 300,00 trees in Nicosia. Eνα απλό like και share προς το παρόν είναι τα μόνα που ζητάμε από τους πολίτες. Επειδή είναι ένα κίνημα από όλους για όλους, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια ενώ τίποτα δεν θα γίνεται χωρίς κοινή συναίνεση.

Loader