22 Aug 2018

Ινφλουένσερ και άλλα τέσσερα κυπριακά επαγγέλματα

Πόσο ντεκαβλέ είναι να δηλώνεις αυτό που νομίζεις ότι είσαι

Της Νίκης Ανδρονίκου

Ο καθείς ότι δηλώσει. Πόσω μάλλον στην υπέροχή μας βραχονησίδα, όπου όλα γίνονται μεμιάς legit με το που θα τα ξεφουρνίσεις. Το γεγονός, βέβαια, ότι τέτοιου τύπου δηλώσεις αφήνουν κάποιους από εμάς παγερά αδιάφορους και με μία βαθιά, ακράδαντη και απόλυτη ξενερωτίλα είναι γεγονός.

Ξεχωρίσαμε και παρουσιάζουμε τις πιο ντεκαβλέ δηλώσεις, εμπνευσμένες από κόσμο που… κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

“Είμαι ακτιβιστής”

“Χαίρω πολύ, Μαχάτμα Γκάντι”. Αυτό θα ήταν μία ιδανική απάντηση όταν ο απέναντί σου κάνει αυτή την δηλωσούλα, γιατί όσο Γκάντι είσαι εσύ, τόσο ακτιβιστής πιθανότατα να είναι αυτός. Κοίτα, το να βάζεις την ηλεκτρονική σου υπογραφή στο Avaaz.org ή να βολτάρεις στο Pride στη Λευκωσία, καλό κάνει, κακό δεν κάνει, αλλά ακτιβιστής δεν είσαι. Ακτιβιστής ήταν ο Martin Luther King και ο John Lennon χρυσέ μου. Αν θες με κάποιο τρόπο να μας αποδείξεις πως λαμβάνεις, όντως, μέρος σε δράσεις για να αλλάξεις τα κακώς έχοντα, απλά κάντο. Εμείς θα το μάθουμε με κάποιο τρόπο, χωρίς να χρειάζεσαι να κάνεις branding για να το δηλώσεις.

“Είμαι φιλάνθρωπος”

Ναι. Οκ. Επειδή το παρατραβήξαμε κι αυτό και έχουμε δει το έργο με την εταιρική κοινωνική ευθύνη, πνάσε κομματάκι. Τι θα πει φιλάνθρωπος; Φίλος του ανθρώπου; Αυτός που αγαπάει τον συνάνθρωπό του; Πολύ ωραία και υπέροχα. Κι επειδή αυτό είναι κάτι που θα ‘πρεπε όλοι να κάνουμε, αγαπητέ, ηρέμησε και ξεπέρνα το. Δεν είναι τίτλος η φιλανθρωπία. Είναι τρόπος ζωής. Σκάσε και βοήθα.

“Είμαι εικαστικός”

Αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για ένα επάγγελμα αλλά ας το παραδεχτούμε πως στις μέρες μας είναι δήλωση που συνήθως προέρχεται από χείλη βαρεμένου που δεν έχει έμπνευση καμία, σκίζει τρεις καμβάδες και μας βαφτίζει το έργο του “Ο θυμός του τίγρη” και το μπήγει σε γκαλερί προς πώληση για 2,683 ευρώ. Όχι αγάπη μου, εσύ δεν είσαι εικαστικός. Βαρεμένος είσαι κι εσύ, γρανάζι του χρηματιστηρίου της Τέχνης. Ο καλλιτέχνης που κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει δεν το δηλώνει. Καθαρίζει το μυαλό του, λερώνει τα χέρια του και προχωρά παρακάτω.

“Είμαι οικολόγος”

Ένα μεγάλο μπράβο που χωρίζεις τα πλαστικά απ’ το γυαλί και το χαρτί ρε φίλε, καιρός ήταν. Έχουμε όμως την εντύπωση πως οικολόγος, εκτός απ’ αυτόν που ψηφίζει τα πράσινα κόμματα, είναι ο άνθρωπος εκείνος που εκδηλώνει με όλη του την συμπεριφορά το ενδιαφέρον και την αγάπη του για το περιβάλλον. Γενικότερα, αν η συμπεριφορά σου απέναντι σ’ αυτή τη ζωή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “λατέρνα”, αν καταλαβαίνεις τι εννοούμε, μην δηλώνεις ό,τι λάχει για να είσαι τρέντι επειδή τον μαμήσαμε τον πλανήτη και πρέπει να το παίζουμε ευσυνείδητοι ξαφνικά.

“Είμαι ινφλουένσερ”

Οκ, για να είμαστε ειλικρινείς αυτοί που λειτουργούν ως ινφλουένσερ -τάχα μου και καλά- δεν το δηλώνουν. Απλά κάνουν το σπόνσορ τους, οι πέντε Κύπριοι που αποφάσισαν οι τρεις εταιρείες να τους χορηγήσουν την ζωή και τελείωσαν. Αλλά ρε φίλε σοβαρά, να πίνεις καφέ και να μασάς τσίχλα βγάζοντας γάμπα έξω ή κοιτώντας τον φακό απ’ το αηφόνι σάμπως κι είσαι απόγονος καμιάς Καρντάσιαν δεν λέει. Καταλαβαίνουμε πως οι εποχές είναι άσχημες κι ο καθένας πρέπει να βγάλει το ψωμί του όπως μπορεί αλλά στην Κύπρο ζούμε παναθεμά μας.

Δες κι αυτά

Ιστορίες