Τρεις (3) «ειδησούλες» των ημερών που αποδεικνύουν πως το ίντερνετ «εν του σατανά»

Τρεις (3) «ειδησούλες» των ημερών που αποδεικνύουν πως το ίντερνετ «εν του σατανά»

Τρεις (3) «ειδησούλες» των ημερών που αποδεικνύουν πως το ίντερνετ «εν του σατανά»
Για ακόμη μία φορά

Το έχουμε πει αρκετές φορές εμείς οι «μη σοβαροί» δημοσιογράφοι, το ίντερνετ «εν του σατανά πράμα μάνα μου, ένεν για να το εμπιστέφκεσαι».

Μιας λοιπόν κι ως μη σοβαροί δεν είχαμε άλλη δουλειά να κάνουμε, είπαμε με λίγη βοήθεια από Ellinika Hoaxes να ασχοληθούμε με τρεις (3 ειδησούλες των τελευταίων ημερών, που κυκλοφόρησαν όχι μόνο στα μέσα παρανοϊκής δικτύωσης αλλά και σε σοβαρά σάιτ του ελληνικού και κυπριακού ιντερνέτ (του σατανά.

«Eιδησούλες» που λιγουλάκι φαίνεται να ελέγχονται για την ακρίβειά τους.

1) Ο Σκλαβενίτης ΔΕΝ κατέβασε από τα ράφια του τα τουρκικά προϊόντα

Εκτός από ιστοσελίδες όπως το stoxos.gr, epikairo.com, katohika.gr, volonakinews.gr, oparlapipas.gr, e-sterea.gr, η παραπάνω καγκουρο-ειδησάρα αναδημοσιεύτηκε με χιλιάδες κοινοποιήσεις στο Facebook.

Σύμφωνα ωστόσο με τα hoaxes και προς μεγάλη απογοήτευση των απανταχού φουστανελλών, δεν ισχύει. Η φήμη φαίνεται να ξεκίνησε από υπάλληλο της εταιρίας Σκλαβενίτη, που όπως ο ίδιος παραδέχτηκε στη συνέχεια είδε τις προτροπές για µποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα και με δική του προσωπική πρωτοβουλία έγραψε κάτι αντίστοιχο για την εταιρία που τον εργοδοτεί.

Ο υπάλληλος κατέβασε την ανάρτηση όταν του επισημάνθηκε ότι λέει ψέματα προφανώς όμως το κακό δεν ήθελε και πολλά για να γίνει. Τη σκυτάλη της διάδοσης του ψέματος πήραν σελιδούλες στο φέιζ με ονοματάκια όπως «ΟΜΑΔΑ Ζ ΗΤΑ Βετερανοι» και «Εθνικό Μέτωπο». Χιλιάδες ήταν σε Κύπρο και Ελλάδα οι κοινοποιήσεις που ακολούθησαν.

2) Η κτηνοβασία στη Γερμανία ΔΕΝ είναι νόμιμη με τον τρόπο που παρουσιάζεται

Με αφορμή το περιστατικό της Χοιροκοιτίας, όπου 61χρονος από το Δάλι συνελήφθη για κτηνοβασία σε πρόβατα, δημοσιεύματα που εδώ και χρόνια στηρίζονται στην ίδια λανθασμένη πηγή, επανεμφανίστηκαν και κάνουν λόγο για οίκους ανοχής στη Γερμανία οι οποίοι ανοίγουν ο ένας μετά τον άλλον χάρη σε νόμο που καθιστά την κτηνοβασία νόμιμη έχοντας ως μοναδικό περιορισμό τον μη τραυματισμό του ζώου.

Είναι ωστόσο κάτι τέτοιο αλήθεια ή μήπως πρόκειται για ακόμη μία παρερμηνεία εξόχως μεσανατολικής μορφής που υποδεικνύει «πως έρχονται οι Ευρωπαίοι και τα ισοπεδώνουν όλα»;

Σύμφωνα και πάλι με δημοσίευμα στα αγαπημένα Ellinika Hoaxes, με ημερομηνία 15η Οκτωβρίου 2017, κάτι τέτοιο ΔΕΝ ισχύει, αφού στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας η κτηνοβασία θεωρείται παράνομη. Αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά είναι πως ελάχιστες χώρες εντός Ευρώπης απλώς δεν την έχουν ποινικοποιήσει. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως την εγκρίνουν. Ούτε η ύπαρξη οργανωμένων κτηνοβατών που διεκδικεί δικαιώματα προϋποθέτει τη νομική τους υπόσταση.

Η φερόμενη ως «είδηση» για τη Γερμανία φαίνεται να προήλθε από άρθρο του 2014, στο pontiki.gr, που με τη σειρά του βασίζεται σε άρθρο του 2012 από γερμανική ιστοσελίδα. Στο σχετικό δημοσίευμα παρουσιάζονταν τότε οι θέσεις της ακτιβίστριας Madeleine Martin, η οποία καλούσε σε ψήφιση νομοθεσίας που να απαγορεύει τις σεξουαλικές επαφές με ζώα, επικαλούμενη περιστατικά που έλαβαν χώρα σε φάρμα ζώων.

Τα Ellinika Hoaxes αναφέρουν πως σε κανένα σημείο η Μartin δεν μίλησε για νόμιμη λειτουργία πορνείων για κτηνοβάτες αλλά για το ενδεχόμενο αυτά τα φαινόμενα να καταστούν διαδεδομένα, εφόσον δεν ψηφιστούν σχετικοί νόμοι (κάτι που έγινε λίγους μήνες αργότερα).

3) To e-mail που έστειλε η Γαλλική Πρεσβεία στους Έλληνες πολίτες για «ενδεχόμενο μεγάλης κρίσης» ήταν e-mail ρουτίνας και όχι «αινιγματικό» όπως χαρακτηρίστηκε

Ανησυχία προκλήθηκε την περασμένη Παρασκευή από δημοσίευμα σε μεγάλη και αξιόπιστη ελληνική εφημερίδα, το οποίο αναδημοσιεύθηκε και από άλλα αξιόπιστα σαιτ, που έλεγε πως η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα έστειλε e-mail σε όλους τους Γάλλους που διαμένουν Ελλάδα προετοιμάζοντάς τους για κατάσταση κρίσης.

Όπως ήταν λογικό, βάσει της πράγματι τεταμένης κατάστασης με την Τουρκία και τον Ερντογάν, τα δημοσιεύματα προκάλεσαν φόβο ανάμεσα στους πολίτες. Πόσο μάλλον όταν δεν τα βλέπεις να δημοσιεύονται στο pentapostagma.gr στο οποίο ο πόλεμος Ελλάδος Τουρκίας μαίνεται εδώ και χρόνια αλλά σε προσεγμένου περιεχομένου σάιτ που δεν σε έχουν συνηθίσει με τέτοιου τύπου κινδυνολογίες.

Σύντομα αποδείχθηκε πως το εν λόγω μήνυμα αποστέλλεται ετησίως και στους Γάλλους της Κύπρου, δεν έχει τη μορφή συναγερμού και είναι ουσιαστικά e-mail ρουτίνας για ενδεχόμενο φυσικών καταστροφών και σεισμών.

Όπως αναφέρει η ίδια η Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα που αναγκάστηκε να διαψεύσει, το εν λόγω μήνυμα «έχει διοικητικό χαρακτήρα, ανταποκρίνεται σε ένα σύνηθες διάβημα όλων των γαλλικών προξενείων στο εξωτερικό και δεν έχει καθόλου στοιχεία συναγερμού ή επικαιρότητας».

Υστερόγραφο: Σε καμία περίπτωση δεν την «έχουμε δει »υπεράνω και αλάθητοι, γνωρίζουμε καλύτερα απ' τον καθένα τι σημαίνει υποστελεχωμένες ιστοσελίδες και ανάγκη για γρήγορο και συνεχές «τάισμά» τους. Ας μη ξεχνάμε όμως πως όλοι μας πρέπει συνεχώς, να προσπαθούμε τουλάχιστον, να φιλτράρουμε τόσο αυτά που διαβάζουμε όσο κι αυτά που γράφουμε.

Loader