12 Mar 2019

Κατασκευάζοντας εχθρούς για να αποκτήσεις φίλους

Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο

Απ’ το ένα κάρο μασκαραλίκια που πρέπει να “στρατεύσεις” για να προχωρήσεις σε ένα αξιοπρεπές branding (οποιουδήποτε πράγματος εδώ που φτάσαμε, δεν αφορά μόνο σε προϊόν), τα δυο βασικότερα μάλλον είναι α). Να έχεις ξεκαθαρίσει σε ποιο κοινό απευθύνεσαι, β). Να κάνεις ντου στο παζάρι επιθετικά για να ακουστείς.

Μεσούσης των Καρναβαλιών εμφανίστηκε στη ζωή μας το ΕΑΚ, κάνοντας ντου με μια βιτρίνα, που Galeries Lafayette δεν θυμίζει, στην πόλη της Λεμεσού.

Το Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα λίγες ημέρες αργότερα μάς συστήθηκε μέσω της ιστοσελίδας του καταγράφοντας πως στόχος της ίδρυσής του είναι να “καλύψει το κενό που δημιουργεί η απουσία ενός γνήσιου κοινωνικού εθνικιστικού κινήματος στην Κύπρο” και αποστολή του “να λευτερώσουμε το Νησί μας”.

Μέχρις εδώ σχεδόν καλά, μιας και γιορτάζει και τα τριαντάχρονά του σήμερα που μιλάμε ο παγκόσμιος ιστός κι αν είναι κάτι που μάθαμε στα χρόνια που μεσολάβησαν είναι πως τον καφέ και τα μαντάτα δεν χρειάζεται να κουνηθείς απ' το σπίτι σου για να στα σερβίρουν.

Δεν πρόλαβε να περάσει το τετραήμερο απ’ την διαδικτυακή δημοσιοποίηση της ταυτότητας του κινήματος και ενημερωνόμαστε πως χθες βράδυ “άγνωστοι φέρεται να έθεσαν φωτιά” στα γραφεία του -κατασβέστηκε πριν την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας- και η οποία προκάλεσε μικρές ζημιές στην βιτρίνα του.

Αυτή την βιτρίνα:

Σήμερα, πρωί πρωί με την αυγούλα, στην εν λόγω ιστοσελίδα και πάλι, καταγράφονται οι... φερόμενοι ως ύποπτοι κάτω απ’ τον πολύ branded για να τον αγνοήσεις τίτλο “Φιλοτουρκικές οργανώσεις επεχείρησαν να πυρπολήσουν τα Γραφεία του Κινήματός μας”.

Η καταγγελτική ανακοίνωση που ακολουθεί συνεχίζει πως “Γνωστοί-άγνωστοι του αναρχικού, αριστερού και φιλοτουρκικού χώρου” ήταν αυτοί που έβαλαν την φωτιά και κατηγορεί την “ξενοκίνητη οργάνωση ΚΙΣΑ, του γνωστού πατέρα των λαθρομεταναστών, Δώρου Πολυκάρπου, η οποία μόλις πριν 6 μέρες δημοσιοποίησε ανοικτή επιστολή προς διάφορους κρατικούς παράγοντες και Αρχές και με ψευδείς κακόβουλους ισχυρισμούς”.

Επιπλέον, κάνει λόγο για “συστημικό δημοσιογράφο” του οποίου άρθρο προηγήθηκε της επιστολής ενώ παράλληλα αναφέρει και την “Αριστερή Οργάνωση, Θέλουμε Ομοσπονδία-Γρανάζι” ως ύποπτη για τον εμπρησμό.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΑΚ επιχειρηματολογεί μάλιστα πως στόχος των “κύκλων” αυτών είναι η εξάλειψη την ιστορικής μνήμης του λαού μας όπως και όσων καταφέρονται εναντίον του Γρίβα ενώ συνδέει και την πρόσφατη βεβήλωση του μνημείου του Γρίβα με τον χθεσινοβραδινό εμπρησμό.

Κι επειδή στην Λεμεσό έχουν σφυρίξει, αν δεν κάνουμε λάθος, την λήξη του καρναβαλίστικου πάρτι, καλό είναι τώρα να πέσουν οι μάσκες, η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και ο καθένας που αποφάσισε να κάνει δυναμικό branding (ή rebranding;) στις ιδέες, τις πεποιθήσεις και όλα όσα “πεισμώνουν τον αγώνα του και τον σπρώχνουν να πάει πιο ψηλά” να κάνει επαναστροφή και να επιστρέψει απ’ εκεί που ήρθε.

Όσο για τον “δικό” του εθνικισμό, που είναι “ανιδιοτελής, ενεργός πατριωτισμός, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη της Ελληνικής Ιστορίας”, ο καθένας μπορεί να τον κρατήσει στο σπίτι του γιατί δεν είμαστε σε φάση να τον φάμε ξαναζεσταμένο.

Τον καταβρόχθισε, φρέσκο, στο παρελθόν η Ιστορία και τον ξέρασαν με τρόπο άσχημο τα γεγονότα.

Κι επειδή το άλλο που μάθαμε απ’ την Ιστορία, το μάρκετινγκ και τα καρναβάλια είναι πως άμα ετσιθελικά επιδιώκεις να κατασκευάσεις εχθρούς είναι ξεκάθαρο σε ποιο κοινό απευθύνεσαι και εμφανέστατο το επιθετικό σου branding, να πούμε πως η δουλειά έγινε.

Και όποιος τσιμπήσει και γίνει φίλος και πελατάκι σου, θα είναι εχθρός αλλωνών.

Ε.Τ.

Ιστορίες