13 May 2018

10 Κύπριες μανούλες που αγαπούμε να μισούμε

Να μας ζήσουν για να μας χαλούν την πιάτσα

Γράφει η Μάμμα

Παγκόσμια ημέρα της μάνας η σημερινή και είπαμε να μην την βγάλουμε με συγκινητικά και ψαγμένα τσιτάτα από Ελύτη και Μπαλζάκ. Γι’ αυτό, καλοί άνθρωποι που είμαστε, καταγράφουμε το προφίλ δέκα μανούλων που χαλούν την πιάτσα σε όλες τις υπόλοιπες. Κάπου πιο κάτω, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσεις κάπου την μάνα σου, την φίλη σου, την γνωστή σου ή και τον ίδιο σου τον εαυτό. Να ζήσουμε.

Η μανούλα θα-το-δείρω-το-τραπέζι

Το κωλόπαιδο τρέχει πάνω-κάτω και μια χούφτα κόσμος το έχει ήδη προειδοποιήσει, τουλάχιστον τρακόσιες εξήντα πέντε φορές, να προσέχει να μην κτυπήσει. Και χτυπά. Και αρχίζει το κλάμα. Και τρέχει στην μάνα του. Και τι κάνει η ένδοξη Κύπρια μάνα; Πάει και χτυπάει το τραπέζι, φωνάζοντας ως δευτεράντζα ηθοποιός σε τρίτης διαλογής παράσταση, “Θα το δείρω το τραπέζι που κτύπησε το αγόρι μου, θα το δείρω”. Η ίδια μάνα είναι αυτή που σε ό,τι ματσαράγκα κάνει το παιδί της θα είναι εκεί για να “κτυπάει” κάποιον και κάτι, γιατί πάντα κάτι άλλο φταίει. Όχι το μούλικο. Πες του μαρή “Τι μαλακία έκανες γιε μου, είπαμε πρόσεχε” κι αυτό θα είναι η πιο σπουδαία συμβουλή που θα έχεις να του δώσεις ποτέ.

Η μανούλα English School

Η μανούλα που απ’ την ώρα που άκουσε το πρώτο κλάμα στο μαιευτήριο η έγνοια της ήταν να πάρει εξιτήριο, να προλάβει να σταθεί στην ουρά να γράψει το σπλάχνο της σε ιδιωτικό σχολείο. Απώτερος στόχος, να του προσφέρει ό,τι καλύτερο. Η τακτική είναι συνήθως η προσήλωση στην “ελληνική παιδεία”, οπότε το στέλνουμε πρώτα σε δημόσιο δημοτικό. Φτάνει να είναι της αρεσκείας μας, να ξέρουμε ποιοι άλλοι επώνυμοι πάνε εκεί και να έχουμε φουλ έλεγχο ποιος είναι στην διεύθυνση, με ποιους θα μπει μες την ίδια τάξη για να συναναστρέφεται. Με το που σιμώνουμε στην πέμπτη τάξη του δημοτικού, το νερό πρέπει να μπει στο αυλάκι. Εντοπίζουμε τους best of δημόσιους δασκάλους που κάνουν ιδιαίτερα για ιδωτικά και συμφωνούμε για καθημερινά μονόωρα μαθήματα που θα έρθουν να συμπληρώσουν τα μαθήματα που οι ίδιοι δάσκαλοι διδάσκουν στα υπόλοιπα παιδιά -που δεν θα πάνε σε ιδιωτικό- το πρωί. Πήζουμε το πρόγραμμα του υποψήφιου σε ιδιαίτερα μαθήματα γενικότερα και του επαναλαμβάνουμε με κάθε τρόπο πως το μέλλον του εξαρτάται από αυτή την εξέταση. Επικοινωνούμε και με όποιον ξέρουμε και δεν ξέρουμε στο ιδιωτικό σχεδόν παρακαλώντας να τους δώσουμε τα ευρώ μας. Η μανούλα English School σχεδόν πάντοτε επιτυγχάνει τον στόχο της. Το παιδί της απ’ την άλλη δεν θα μάθουμε ποτέ.

Η “βιολογική” μανούλα

Υπάρχουν οι βιολογικές μανούλες και οι “βιολογικές” μανούλες. Οι πρώτες είναι αυτές που σε έφεραν στον κόσμο, οι δεύτερες είναι αυτές οι γκεστάπο που κοιτάνε τις υπόλοιπες ωσάν να είναι τέρατα αν δώσουν στην παιδική χαρά γαριδάκια στα παιδιά τους. Οι “βιολογικές” μανούλες, που καλά κάνουν και προσέχουν την διατροφή του παιδιού τους, φτάνουν πολλές φορές σε σημείο να μοιάζουν με τρομοκράτες για τα ίδια τα παιδιά. Παιδιά που σχεδόν θέλουν να κλάψουν όταν Απρίλιο μήνα εμφανιστούν στην καντίνα του σχολείου τους τα παγωτά που δεν είναι φτιαγμένα με αγνά, βιολογικά υλικά. Που πάνε σε παιδικά πάρτι και πρέπει να πάρουν άδεια απ’ την μανούλα για να χλαπακιάσουν ένα τρουφάκι, που ρωτάνε με ύφος διακοσίων boulanger αν το ψωμί είναι πολύσπορο σε οικογενειακό τραπέζι. Καλή η καλή διατροφή αλλά ας μην την κάνουμε βασανιστική.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΟΚ! Νεαρή Κύπρια μανούλα έδωσε στο παιδί της μη βιολογικό μπισκότο

Η σέλφι μανούλα

Η σέλφι μανούλα είναι η μανούλα που έκανε παιδί γιατί της έλειπε ως αξεσουάρ και πανάθεμά τα, δεν πουλάνε παιδιά στο Mall of Cyprus. Είναι η μανούλα του Instagram που μας μοστράρει καθημερινά, και πολλές φορές την ημέρα, την πραμάτεια της, κάνοντας tag την λάκα μαλλιών, τον τύπο πoυ την έβαψε, την σχεδιάστρια της γόβας, την μάρκα του ταμπόν της. Με το που έγινε μάνα μπορεί επιτέλους να βάζει και αυτοκολλητάκι καρδούλα δίπλα στην φάτσα του παιδιού γιατί η αλήθεια δεν ήξερε τι να την κάνει άλλο την καρδούλα για να πρωτοτυπήσει. Οι φωτογραφίες της στο Insta, με την γέννηση του παιδιού της δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες. Τα tags έχουν διπλασιαστεί και όλοι τώρα ξέρετε από που να αγοράσετε εκείνο το παιδικό φουστάνι που μοιάζει μ’ αυτό της Princess Charlotte of Cambridge.

Η hashtag μανούλα

Η διαφορά της απ’ την σέλφι μανούλα είναι το πρόθεμα hash- αφού αυτή οργώνει το διαδίκτυο σπέρνοντας φωτογραφίες του παιδιού της αλλά συνήθως αυτό κάνει σόλο καριέρα. Οπότε, έχουμε το hashtag. Για να το κάνεις όπως η μανούλα hashtag το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα σμαρτφόνι, κάνα δυο application για διόρθωση φωτογραφιών, ένα σταθερό hashtag (προτίμησε ένα υποκοριστικό του βαπτιστικού ονόματος) και σίγουρα θα χρειαστείς κι ένα παιδί. Βγάζεις αβέρτα φωτογραφίες το μώρο στην θάλασσα, το μωρό στο σχολείο, το μωρό στις κούνιες, το μωρό στην φουκού της Κυριακής, το μωρό τσίτσιδο στο μπάνιο (γιατί τι να το κάνεις το media literacy άμα έχεις σύνδεση, σμαρτφόνι και ένα μωρό). Ανεβάζεις αβέρτα, βάζεις το hashtag που είπαμε και αράζεις πίσω καρτερώντας υπομονονετικά τα likes, τις καρδούλες, τα σχόλια τύπου “Να την χαίρεστεεεεεε!!!!!! Είναι τέλειαααααα!!!!”. Μέχρι τα 18 της, η κόρη σου θα έχει στημένο φωτοβιογραφικό και οργανωμένη την ηλεκτρονική ζωή της για τους φίλους, τον γκόμενό της, τον διευθυντή της, τον κάθε ψυχάκια εκεί έξω που για κάποιον περίεργο λόγο δεν είναι κλεισμένος σε ίδρυμα. Κι αν μια μέρα η 18άχρονη κόρη σου σε ρωτήσει τι στο διάολο απέγινε η ιδιωτικότητά της, #ftaei_to_hashtag να απαντήσεις.

Η μανούλα είμαι-χταπόδι-και-γουστάρω

Είναι οι μανούλες που τσιρίζουν να συμμαζέψεις τα μασκαραλίκια σου γιατί “Δεν είναι υπηρέτρια εγώ, ούτε χταπόδι για να τα κάνω όλα” κι είναι και οι άλλες. Οι μανούλες που γουστάρουν και που χαλούν την πιάτσα για τις υπόλοιπες. Τρέχει ξωπίσω σου σαν φάντασμα και δια μαγείας μαζεύει ό,τι εσύ ως κακομαθημένος μελλοντικός ενήλικας βαριέσαι ή χέστηκες να περισυλλέξεις. Τα χαρτάκια και τις κάλτσες απ’ το πάτωμα, τα λερωμένα σου ρούχα, το κάθε εφηβικό ψυχολογικό για το οποίο έπρεπε να συμβουλεύεσαι την μάνα σου κι όχι να της το πασάρεις για να το διαχειριστεί.Η μανούλα-χταπόδι-και-γουστάρω ξυπνάει μια μέρα και αντιλαμβάνεται πως έχει κάνει περισσότερο καλό παρά κακό όταν δει την κόρη της να υπηρετεί την εγγονή της με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως αυτή την έχει μάθει.

Η ξερόλα μανούλα

Θήλασες;”, “Πόσους μήνες;”, “Χρησιμοποιείς ειδικό παιδικό απορρυπαντικό για τα ρούχα ή το συμβατικό;”, “Το φροντιστήριο των αγγλικών που επέλεξες είναι Cambridge Examiners ή κανένα δεύτερο;”. Αυτές και άλλες πολλές απαντήσεις θα πρέπει να δώσεις στην ξερόλα μανούλα και ό,τι πεις να ξέρεις πως θα είναι λάθος. Γιατί αυτή ξέρει καλύτερα. Επιπλέον, δώσε προσοχή στο πρώτο πληθυντικού, γιατί αν δεν το κάνεις χρήση σημαίνει πως το παιδί σου δεν το αγαπάς αρκετά όπως αυτή. Οι απαντήσεις σου πρέπει να είναι πάντοτε του τύπου “Πάμε μπαλέτο”, “Κάνουμε πάρτι”, “Είμαστε στο γυμναστήριο”. Το παιδί σου δεν πρέπει να έχει ζωή ή πρόγραμμα δικό του, πάντα πρέπει να είσαι κι εσύ μες τα πόδια του ως εξτένσιον. Επιπλέον, μην τολμήσεις να πεις πως δεν μπόρεσες να θηλάσεις γιατί θα ακολουθήσει ένα δίωρο σέσιον που θα σε στείλει στον κόσμο των ψυχολογικών γιατί αυτό ήταν το πρώτο και καθοριστικό λάθος στην parenthood ζωή σου. Σύμφωνα, πάντοτε, με την ξερόλα μανούλα.

Η party animal μανούλα

Γνωστή παρτάκιας στο παρελθόν, με το που έγινε μάνα αποφάσισε να συνεχίσει το πάρτι και να το μεταφέρει σε παιδικό χώρο και να του βάλει παιδικές καρτουνίστικες ταμπέλες. Είναι η μάνα που παθαίνει αμόκ με το που σιμώνουν τα γενέθλια του παιδιού της και τρεις μήνες πριν έχει ήδη βρει το theme (γιατί που πας χωρίς theme σε αυτή τη ζωή), έχει κάνει pin στο Pinterest όλα τα συναφή για το πάρτι (π.χ. Πως θα παρουσιαστούν τα καλαμάκια στο τραπέζι, πως διπλώνουμε τις χαρτοπετσέτες για να μοιάζουν με Minion, ποιο είναι το ιδανικό playlist για την μουσική επένδυση στο πάρτι του τρίχρονου). Η μάνα που χαλάει την πιάτσα ενοικιάζοντας €500 τραμπολίνο για την αυλή της και κάνει τα υπόλοιπα παιδάκια να πρήζουν την πάρτι των υπόλοιπων μανάδων πως θέλουν κι αυτά. Είναι η μάνα που έχει συντονίσει μπουφέ-Χίλτον στο παιδικό γενέθλιο τραπέζι και που φεύγοντας θα σου δώσει για ευχαριστήριο “δωράκι” κάτι μεγαλύτερης αξίας απ’ το πτωχούλικο δώρο που έχεις πάρει εσύ στο παιδί της. Είναι η μάνα που στο RSVP της πρόσκλησης καλύτερα πες “Όχι”, για να γλιτώσεις το άππωμα που σαν ιός θα μεταφερθεί στο δικό σου παιδί και θα τρως πρήξιμο να κάνεις κάτι παρόμοιο στο δικό του πάρτι.

Η μανούλα του Συνδέσμου Γονέων

Πάντα ήθελε να ήταν μέλος συμβουλίου κάπου, σε κάτι, κάπως. Ο Σύνδεσμος Γονέων είναι η τελευταία της ευκαιρία και σκοπεύει να αναδείξει όλα τα ταλέντα που δεν έχει καταφέρει να μοστράρει όλα τα περασμένα χρόνια. Είναι πάντοτε πρόθυμη να κάνει όλες τις τυρόπιτες, ελιόπιτες, λουκανικόπιτες που θα πωληθούν στο παζαράκι, να συντονίσει τα παιδιά να μπουν στην γραμμούλα για εκείνη την εκδρομή με την συμβολή του Συνδέσμου Γονέων, να νιώσει για λίγες ώρες φιλάνθρωπος που θα μοιραστεί το προσωπικό πρόβλημα μίας άλλης οικογένειας απ’ το σχολείο με τις εξωσχολικές φίλες της στον καφέ. Είναι η μάνα που βρήκε το νόημα της ζωής σε εκείνη την μηνιαία συνεδρία οκτώ βαρεμένων που στην τελική και τις πλείστες φορές, σπαταλούν τα χρήματα των εισφορών σε βλακείες ή σε ό,τι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας μέσω της Σχολικής Εφορείας θα έπρεπε να αναλαμβάνει. Τέλος είναι η μανούλα που σίγουρα έχει προτείνει να διοργανώσετε Talent Show για τα οκτάχρονα γιατί τι άλλο είναι αυτή η ζωή παρά μία αντιγραφή της τηλεόρασης.

Η μανούλα των ζώων

Κι εμείς ζώα είμαστε θα μου πεις αλλά αυτή το έχει ανεβάσει σε άλλο επίπεδο το πράμα. Πρόκειται για την μανούλα κατοικίδιων που επιμένει με κάθε τρόπο να σε πείσει πως είναι κι αυτή μάνα επειδή είναι υπεύθυνη για δυο σκυλιά και πέντε γατιά. Λες εσύ πόσα έδωσες στον παιδίατρο, θα πει πόσα έδωσε στον κτηνίατρο. Λες εσύ πως είσαι έτοιμη να τα παίξεις που μετά από ένα οκτάωρο το μόνο που θες είναι να ξαπλάρεις στον καναπέ και όχι να κάνεις τουβλάκια, λέει για το πόση ώρα της πήρε να καθαρίσει τα σκυλοδοχεία. Λες πως κάθε τρίμηνο το μούλικο αλλάζει μέγεθος στο παπούτσι και αυτό σε έχει τσακίσει οικονομικά, λέει για το φορμάκι Police που έχει αγοράσει σ’ εκείνο το σκυλί που μοιάζει με ποντίκι για να μην κρυώνει τον χειμώνα. Είναι η φανταστική μανούλα που, με το συμπάθιο κιόλας, όλες οι υπόλοιπες δεν θα γίνουμε ποτέ. Τα παιδιά της θα την αγαπούν και θα την σέβονται για πάντα. Φτάνει να τα ταΐζει και να τα χαϊδεύει στην μουσούδα.

Δες και το προηγούμενο

Δες κι αυτά

Ιστορίες