42 + 1 λόγοι που Λευκωσία σημαίνει πολιτισμός

42 + 1 λόγοι που Λευκωσία σημαίνει πολιτισμός

42 + 1 λόγοι που Λευκωσία σημαίνει πολιτισμός
«Meet Nicosia, Meet culture!»

Χωρίς αμφιβολία στην ενδοχώρα και ειδικότερα στην πρωτεύουσα Χώρα είναι που κτυπά δυνατά ο παλμός των εικαστικών εκδηλώσεων και πολιτισμού στο νησί. Θέατρα, γκαλερί, εκθέσεις και μια σειρά από πειραματικά, contemporary δρώμενα που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθιστούν τη Λευκωσία ως έναν ενδεχομένως απροσδόκητα ελκυστικό προορισμό για τον λάτρη των εικαστικών και του εναλλακτικού τουρισμού. Όχι μόνο για το νησί της Κύπρου αλλά θα μπορούσε ίσως να ειπωθεί για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να χρειάζεται λίγες περισσότερες απ' το σύνηθες διεισδυτικές ματιές για να το αντιληφθεί κανείς, όμως ισχύει!

Παρά τις σαφείς μεσανατολικές αναφορές στην κατά τ’ άλλα πολύ πλούσια αρχιτεκτονική της πόλης, η αίσθηση τριγυρνώντας στους δρόμους και στα σοκάκια της Λευκωσίας λες κι είναι πιο εξευρωπαϊσμένη απ’ το υπόλοιπο νησί. Δεν είναι άλλωστε αυθαίρετα που στηρίζουμε με επιχειρήματα την υποψηφιότητά της πόλης ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Συναντώντας κανείς τη Λευκωσία, συναντά πολιτισμό.

Μουσεία, για παράδειγμα, υπάρχουν και είναι μάλλον περισσότερα απ' όσα θα πίστευε κανείς. Μαζί με τις γκαλερί που λειτουργούν στην πόλη και επαρχία είναι 43 στον αριθμό! Στον απόηχο του σχετικού poll που είχαμε δημοσιεύσει την περασμένη Παρασκευή στο facebook της AVANT GARDE κάναμε μια επιλογή απ' τα σημαντικότερα μουσεία στη Λευκωσία και τα παρουσιάζουμε ως μία ακόμη υπενθύμιση της λειτουργίας τους. Τα υπόλοιπα μπορεί να τα εντοπίσει κανείς (link στον ιστοχώρο του VISIT NICOSIA, στο πλαίσιο της καμπάνιας Meet Nicosia, Meet Culture. Τώρα, περισσότερο από ποτέ πριν, γίνεται μια ειλικρινής απόπειρα τα μουσεία της πρωτεύουσας να μας υπενθυμίσουν πως υπάρχουν, είναι πολύ αξιόλογα και μας περιμένουν! Ειρήσθω εν παρόδω, οι νικητές του διαγωνισμού μας σύντομα ενημερώνεστε και για τα δώρα σας!

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ζάμπλουτη η ιστορία και αρχαιολογία στο νησί μας επομένως δεν θα ήταν δυνατό το αντίστοιχο μουσείο να μην είναι πρώτο στη λίστα μας. Περιγράφεται βασικά ως το σημαντικότερο μουσείο της Κύπρου και τα εκθέματά του σκιαγραφούν τη μακρά ιστορία του πολιτισμού του νησιού από τους Προϊστορικούς χρόνους έως την πρώιμη Χριστιανική περίοδο. Εκτεταμένες ανασκαφές από όλο το νησί εμπλούτισαν τις συλλογές του μουσείου σημαντικά και έφεραν την κυπριακή αρχαιολογία στο προσκήνιο της διεθνούς αρχαιολογικής έρευνας. Εδώ, η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου όπως κεραμικά, κοσμήματα, γλυπτά και νομίσματα από τη Νεολιθική περίοδο έως τη εποχή του Χαλκού, την εποχή του Σιδήρου και την ελληνορωμαϊκή περίοδο, προστατεύεται και εκτίθεται για να μπορούν να την απολαμβάνουν όλοι. Λαμπρά εκθέματα περιλαμβάνουν το άγαλμα της Αφροδίτης των Σόλων, μια συλλογή χρυσών κοσμημάτων και κατάλοιπα από τους βασιλικούς τάφους της Σαλαμίνας. Το μουσείο αποτελεί στάση της πολιτιστικής διαδρομής της Αφροδίτης.

Βυζαντινό Μουσείο

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάζει την πλουσιότερη και αντιπροσωπευτικότερη συλλογή έργων βυζαντινής τέχνης του νησιού. Η συλλογή έχει ως πυρήνα 48 εικόνες, που προέρχονται από ναούς απ’ όλη την Κύπρο και από το Συνοδικό του ναού της Παναγίας Φανερωμένης, το οποίο προοριζόταν να φιλοξενήσει αρχικά το Παγκύπριο Βυζαντινό Μουσείο.

Οι εικόνες αυτές παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Tresors de Chypre» , που έγινε στο Παρίσι το 1967 και μεταφέρθηκε έπειτα σε διάφορες ευρωπαικές πόλεις. Χάρη σ’ αυτή την έκθεση διασώθηκαν και εκτίθενται σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο σημαντικές εικόνες από το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

Στο Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάζονται περίπου 230 εικόνες από τον 9ο μέχρι το 19ο αιώνα, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα, καθώς επίσης και αντιπροσωπευτικά δείγματα της βυζαντινής μικροτεχνίας της Κύπρου, όπως ιερά κειμήλια, σκεύη και άμφια, που εκτίθενται σε τρεις μεγάλες αίθουσες στο ισόγειο του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας Το Ίδρυμα Κώστα & Ρίτας Σεβέρη, ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην προώθηση του πολιτισμού και της ειρηνικής συμβίωσης στην Κύπρο, δημιούργησε στην οδό Ερμού το υπέροχο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας.

Το παλιό χάνι και αργότερα παλιός αλευρόμυλος της οδού Ερμού μετατράπηκε με ενθουσιασμό και αφοσίωση σε ένα χώρο πολιτισμού και έρευνας που φιλοξενεί στους τέσσερεις ορόφους του περισσότερα από 1000 έργα τέχνης, 6000 εκδόσεις και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από ενδυμασίες και ενθυμήματα των τελευταίων 300 χρόνων.

ΛΕΒΕΝΤΕΙΟΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Η Λεβέντειος Πινακοθήκη βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας και είναι επίσης σχετικά πρόσφατη προσθήκη στην πολιτιστική φαρέτρα της πόλης. Εγκαινιάστηκε το 2014, πραγματοποιώντας την επιθυμία του Αναστασίου Γ. Λεβέντη να δημιουργηθεί μια δημόσια πινακοθήκη, όπου ο θησαυρός έργων τέχνης που απέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής του να γινόταν προσβάσιμος στους συμπατριώτες του στην Κύπρο. Υπηρετώντας με συνέπεια το όραμα του ιδρυτή, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη αποφάσισε ότι οι Συλλογές του όφειλαν να εκτεθούν σε ένα κτήριο αντάξιο των έργων που θα φιλοξενούσε.

Σήμερα είναι ένα σύγχρονο, φιλόξενο κτήριο, φιλικό προς το περιβάλλον και εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικά μουσειολογικά μέσα, η Πινακοθήκη έχει σχεδιαστεί για να ενημερώνει και να ψυχαγωγεί επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Η Πινακοθήκη στεγάζει μόνιμα τρεις συλλογές: τη Συλλογή του Παρισιού και την Ελληνική Συλλογή, που συγκροτήθηκαν από τον ίδιο τον συλλέκτη, τον Αναστάσιο Γ. Λεβέντη, καθώς επίσης και την πιο πρόσφατη Κυπριακή Συλλογή.

Δάλι

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΔΑΛΙΟΥ Μπορεί σήμερα κακώς να το θεωρείς μπας κλας, ας σε υπενθυμίσουμε όμως πως σύμφωνα με τον μύθο το χωριό Δάλι είναι το σημείο όπου ο Άδωνης, εραστής της Αφροδίτης, σκοτώθηκε από το ζηλιάρη εραστή της Άρη, τον Ολύμπιο Θεό του Πολέμου.

Το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό να προβάλει τα αρχαιλογικά ευρήματα της περιοχής του Ιδαλίου και στη συνέχεια να λειτουργήσει ως Κέντρο Επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου εντός του οποίου βρίσκεται. Τα εκθέματα του Μουσείου είναι αντιπροσωπευτικά όλων των χρονολογικών φάσεων της ιστορίας του Ιδαλίου και προέρχονται, τόσο από τις παλαιότερες όσο και από τις πιο πρόσφατες ανασκαφές, στο σημείο όπου βρίσκεται η αρχαία πόλη με τους οικισμούς και τα νεκροταφεία.

Κέντρο Χειροτεχνίας

ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ Ο γνωστός χώρος στη Λεωφόρο Αθαλάσσας αποτελεί χώρο κατασκευής και πώλησης προϊόντων παραδοσιακής λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά τους τεχνίτες που ασχολούνται με τις παραδοσιακές τέχνες στα εργαστήρια, όπως είναι η κατασκευή κεντημάτων και δαντελών, ταπισερί, υφαντική, καλαθοπλεκτική, ξυλογλυπτική, κεραμική, μεταλλοτεχνία (χάλκινα και ασημένια), δερματοτεχνία και ενδυματολογία.

Στον χώρο φιλοξενείται επίσης έκθεση χειροτεχνημάτων ενώ στο κατάστημα του Κέντρου διατίθενται για πώληση κυπριακά αυθεντικά χειροποίητα προϊόντα.

Το ξακουστό σπίτι του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΑΚΗ

Μ' ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο και συγκεκριμένα στην αστική Κύπρο δυό αιώνες πριν συνεπάγεται μια επίσκεψη στο Αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. Ήταν το σπίτι του δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου και της οικογένειας του, που έζησε μεταξύ του 1793 και 1808. Ο δραγουμάνος ήταν ο διερμηνέας μεταξύ του χριστιανικού πληθυσμού και του Οθωμανού κυβερνήτη και τ αρχοντικό αυτό είναι από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της κυπριακής αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Σήμερα είναι ανοικτό στο κοινό ως μουσείο. Είναι ένα μεγάλο διώροφο, πετρόχτιστο σπίτι, στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, όχι πολύ μακριά από την Αρχιεπισκοπή.

Μουσείο Λαικής Τέχνης

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το υπέροχο αυτό κτίριο ιδρύθηκε το 1937 και βρίσκεται στην πλατεία του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, δίπλα από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη και ακριβώς απέναντι από την είσοδο του ιστορικού Παγκυπρίου Γυμνασίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1821 από τους Τούρκους συνελήφθηκε και μεταφέρθηκε στο χώρο του μαρτυρίου του από αυτό εδώ το κτήριο. Στον όροφο του κτηρίου υπάρχει το δωμάτιο που χρησιμοποιούσε και που είναι γνωστό με το όνομά του.

Πολλά από τα αντικείμενα του Μουσείου αποκτήθηκαν από δωρεές άλλα αγοράστηκαν κατευθείαν από τους χωρικούς είτε από ιδιωτικές συλλογές. Τα περισσότερα αντικείμενα προέρχονται από τις κατεχόμενες μας περιοχές. Στις συλλογές του Μουσείου υπάρχουν έργα υφαντικής, αγγειοπλαστικής, κεντητικής, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής, καλαθοπλεκτικής, δερματοτεχνίας, λαϊκής ζωγραφικής, φορεσιές, δαντέλες, γεωργικά εργαλεία, εργαλεία υφαντικής κ.ά.

Κύριο όμως έκθεμα του είναι το ίδιο το κτίριο του και η μαγευτική του θέα!

Μουσείο Λεβέντη

ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας άνοιξε πρώτη φορά για το κοινό το 1989 και μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1991, τιμήθηκε με το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς».

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, τα αντικείμενα που παρουσιάζονται στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους προσφέρουν στον επισκέπτη ένα ταξίδι στην ιστορία της Λευκωσίας, ξεκινώντας από τον σχηματισμό της περιοχής με την ανάδυση της από τους αφρούς της θάλασσας πριν από περίπου 1,800,000 χρόνια, τη δημιουργία των πρώτων οικισμών γύρω στο 3900 π.Χ. για να καταλήξει στα νεότερα χρόνια και στη σύγχρονη Λευκωσία. Α must-visit για λάτρεις της Λευκωσίας.

Μουσείο ΜοτοσΙκλέττας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ

Το μουσείο ιστορικής μοτοσικλέτας Κύπρου έχει ιδρυθεί απο τον Ανδρέα Νικολάου και είναι μια προσωπική προσπάθεια δεκαετιών με αποτέλεσμα να εκθέτει σήμερα 150 μοτοσικλέτες. Στο χώρο υπάρχουν μοτοσικλέτες απο το 1914-1983 ενώ ιδιαίτερα ξεχωρίζουν οι τρεις (3) μηχανές της αστυνομίας οι οποίες συνόδευαν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, η μηχανή του Στυλιανού Λένα της ΕΟΚΑ την οποία χρησιμοποιούσε για την μεταφορά όπλων και πυρομαχικών, η μηχανή του πρώτου πρωταθλητή στην Κύπρο το 1970-1973 τουρκοκύπριου Ζεκί Ισα καθώς και στρατιωτικές μηχανές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Tο Μουσείο βρίσκεται στην οδό Γρανικού, αρ. 44 μέσα στην παλιά Λευκωσία.

Μουσείο Παραμυθιού

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Το πιο πρόσφατο και ένα απ' τα αγαπημένα μας! Έργα τέχνης βασισμένα σε παραμύθια, σπάνια βιβλία, γνωστά και άγνωστα παραμύθια, θεματικές εκθέσεις, μουσικές εμπνευσμένες ή γραμμένες για παραμύθια, αποτελούν τον κεντρικό θεματικό πυρήνα του μουσείου το οποίο θα φιλοξενεί μεταξύ άλλων και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε οικογένειες και παιδιά. Επιπλέον, στο Μουσείο Παραμυθιού, θα πραγματοποιούνται ερευνητικά και θεραπευτικά προγράμματα με κέντρο βάρους πάντα το παραμύθι.

Λειτούργησε μόλις πέρσι και βρίσκεται επίσης στην οδό Γρανικού.

Φυσικής Ιστορίας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Δε λέμε, στο Λονδίνο είναι λίγο εντυπωσιακότερο, αλλά Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχουμε φίλοι μας και στη Λευκωσία και μάλιστα δύο όχι μόνο ένα αφού υπάρχει και το Tsirides Foundation. Το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας λειτούργησε το 1996, μέσα στους όμορφους κήπους του εργοστασίου Carlsberg, πολύ κοντά στη Λευκωσία και είναι ανοιχτό στο κοινό για επισκέψεις, με ελεύθερη είσοδο

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αποτελείται από ταριχευμένα θηλαστικά, πτηνά, ψάρια, ερπετά και έντομα, καθώς και πετρώματα, ορυκτά, ημιπολύτιμους λίθους, όστρακα, απολιθώματα και άλλα.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας (NiMAC) στεγάζεται στο κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής και θεωρείται άριστο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, το οποίο μετά την αποκατάστασή του το 1994 τιμήθηκε με το βραβείο «Europa Nostra».

Σκοπός του Κέντρου, που αποτελεί το παλαιότερο και μεγαλύτερο κέντρο του είδους του στο νησί, είναι η προώθηση των καλών τεχνών στην Κύπρο. Το Κέντρο αποτελείται από ένα μεγάλο εκθεσιακό χώρο, όπου στεγάζονται σπάνιες και ειδικές εκδόσεις για τους λάτρεις της τέχνης, ενώ παρουσιάζει επίσης ένα μεγάλο αριθμό εκθέσεων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Πολλές από τις εκθέσεις αυτές οργανώθηκαν σε συνεργασία με μουσεία, κέντρα τέχνης και πολιτιστικά ιδρύματα της Ευρώπης κι άλλων χωρών.

Μουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη

Μουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη

Η Συλλογή Αρχαιοτήτων Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη δωρήθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου το 1999 από τους Κλειώ και Σόλωνα Τριανταφυλλίδη και το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2002.

Η Συλλογή αριθμεί περισσότερα από 600 αντικείμενα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της κυπριακής αρχαιολογίας από την Πρώιμη Eποχή του Xαλκού (2500 π.X.) έως και τη Mεσαιωνική Περίοδο (16ος αιώνας). Περιλαμβάνει μοναδικά δείγματα μυκηναϊκής κεραμικής και αντιπροσωπευτικά δείγματα κεραμικής της Γεωμετρικής, Αρχαϊκής, Κλασικής, Ρωμαϊκής και Mεσαιωνικής περιόδου, πήλινα ειδώλια, μια σημαντική συλλογή λίθινων γλυπτών και σφραγίδων, κοσμήματα, νομίσματα και χάλκινα αντικείμενα.

H παρουσίαση στο μουσείο γίνεται και στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΑΜΠΕΛΑ

Μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη στη λεωφόρο Μακαρίου στο χιπ Καιμακλί! Το μουσείο στεγάζει τη μόνιμη συλλογή της οικογένειας Ζαμπέλα, η οποία αποτελείται από μεγάλο αριθμό έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική και πολυμέσα) κυπρίων καλλιτεχνών του 20ου και 21ου αιώνα και ελλήνων καλλιτεχνών από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα. Στο Μουσείο φιλοξενούνται επίσης προσωρινές εκθέσεις καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ οι εκθέσεις πλαισιώνονται με εκπαιδευτικά προγράμματα κι άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Πραγματοποιούνται επίσης ξεναγήσεις.

To εμβληματικό κτήριο στη Στασίνου φιλοξενεί την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Δίπλα από το παλαιότερο σχολείο της Κύπρου στεγάζεται και το αντίστοιχο μουσείο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ

Στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, σ’ ένα συναρπαστικό χώρο δώδεκα αιθουσών, στεγάζονται τα νέα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, του αρχαιότερου εκπαιδευτηρίου μέσης εκπαίδευσης της Κύπρου.

Εκτός από το Μουσείο της ιστορίας του σχολείου, τα Μουσεία αποτελούνται από την αρχαιολογική και τη νομισματική συλλογή, τις συλλογές παλαιών χαρτών και παλαιών όπλων, που κυρίως έχουν κυπρολογικό χαρακτήρα. Περιλαμβάνονται επίσης, η πινακοθήκη, με έργα μεγάλων ζωγράφων, που διετέλεσαν καθηγητές και μαθητές του σχολείου και το Μουσείο φυσικής ιστορίας. Ένα δείγμα γοτθικής γλυπτικής μοναδικό στην Κύπρο, που εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την τέχνη του, συμπληρώνει τις συλλογές.

Να επαναλάβουμε πως πέρα απ' τα προαναφερθέντα, ο κάτοικος και επισκέπτης της Λευκωσίας μπορεί να απολαύσει αρκετά περισσότερα μουσεία, τα οποία μπορεί να βρει μαζεμένα στον Meet Nicosia, Meet Culture σύνδεσμο που έχει πρόσφατα δημιουργηθεί.

Loader