Μέσα στην πόλη των φιδιών και των κάκτων [ΦΩΤΟΣ]

Μέσα στην πόλη των φιδιών και των κάκτων [ΦΩΤΟΣ]

Μέσα στην πόλη των φιδιών και των κάκτων [ΦΩΤΟΣ]
Η ωραία κοιμωμένη της Κύπρου ίσως και να πέθανε

Φωτορεπορτάζ

Χαζοβιόλης νεοζηλανδός δημοσιογράφος, στην κατά τ' άλλα συμπαθητική σειρά του Netflix, Dark Tourist, επισκέπτεται την Κύπρο με σκοπό να μπει μέσα στην πόλη φάντασμα. Χαζοβιόλης γαρ, δεν αντιλαμβάνεται πως το ζήτημα είναι στ' αλήθεια σοβαρό, πως έχει προηγηθεί πόλεμος και πως η είσοδος στην περιφραγμένη πόλη είναι, βασικά, ανέφικτη.

Καθώς λοιπόν η Κύπρος εισέρχεται στον αστερισμό της τελεσίδικης διχοτόμησης, η Αμμόχωστος μετατρέπεται σε γκροτέσκ θέμα και θέαμα για διεθνούς βεληνεκούς χιπστεροshows.

Σε πρόσφατη, δική μας επίσκεψη στην ωραία κοιμωμένη περπατήσαμε περιμετρικά της κλειστής περιοχής και διακριτικά βγάλαμε τις φωτογραφίες που ακολουθούν. Αρνητική εντύπωση μας προκάλεσε η συνεχής επισήμανση από απλούς πολίτες, που δεν ήταν αστυνομικοί (βλέπε ψευδοαστυνομικοί) να μην φωτογραφίζουμε.

Πέρα από την επιδαυρική μοίρα του άλλοτε κοσμοξάκουστου μεσογειακού θερέτρου, ισχυρή αίσθηση προκαλεί η θέαση μιας ολόκληρης πόλης, όπως αυτή ήταν κτισμένη, ρυμοτομημένη και προοδευτικά τοποθετημένη, 44 ολόκληρα χρόνια πριν. Αν κανείς προσπαθήσει να αφαιρέσει για λίγο απ' το μυαλό του τα φίδια και τους κάκτους, ενδεχομένως να νιώσει πως διακτινίζεται στα early 70's. Υπάρχουν πινακίδες μαγαζιών, δημοτικές σημάνσεις οδών και ... συνθήματα στους τοίχους που, παρά την πανάσχημή τους κατάσταση, διατηρούνται ακόμα.

Ερείπια από φανταστικά κτηριακά δείγματα του κυπριακού μοντερνισμού μοιάζουν να βγάζουν την τελευταία τους, τρομακτική κραυγή. Κάτι σαν ένα κροταλιστό, επιθανάτιο ρόγχο.

Τραγικότατη των ειρωνειών η θέαση συνθημάτων σε τοίχο ρημαγμένης εκκλησίας, που προφανώς τα ταραχώδη εκείνα χρόνια είχαν γραφτεί και τα οποία αναφέρουν «Ελλάδα - Κύπρος Ένωσις» , «Γρίβας Αρχηγός» και ... «Όχι στο εφικτό». Πού να φανταζόταν ο επιπόλαιος τότε εμπνευστής τους τη Νέμεση που θα επιφύλασσε η μοίρα στον ίδιο εκείνο τοίχο.

Η αδικία για την όμορφη πόλη, κατάφωρη.

Η ωραία κοιμωμένη της Κύπρου ίσως τελικά και να πέθανε.

Loader