Mια μέρα σ’ ένα ράντζο νότια της Λευκωσίας

Mια μέρα σ’ ένα ράντζο νότια της Λευκωσίας

Mια μέρα σ’ ένα ράντζο νότια της Λευκωσίας
Συναντήσαμε πλάσματα βγαλμένα από ταινία

Kινηματογράφηση και μοντάζ: Stephanos Ch

Σε μια καταπράσινη τούτη την εποχή, πεδινή περιοχή νότια της πόλης Λευκωσίας βρίσκεται το ράντζο «Λαπάτσα». Απ’ το χωριό του Τσερίου στρίβεις δεξιά προς Δευτερά, προχωράς λίγο ευθεία, απ' την πινακίδα αριστερά και θα το βρεις, μας λέει απ' το τηλέφωνο ο εξυπηρετικός και εύσωμος φίλος Άκης, ο οποίος με το που φτάνουμε αναλαμβάνει με μεγάλη προθυμία να μας ξεναγήσει στο βιντάζ ράντζο, που απ' το 1980 και κάτι, οπότε και πρωτολειτούργησε, είναι κυρίως γνωστό για φιλοξενία αλόγων και για μαθήματα ιππασίας.

Άκης

Πέρα ωστόσο απ΄τα εξήντα περίπου άλογα όλων των ηλικιών που συναντά κανείς εδώ, στο σαν βγαλμένο από γουέστερν ταινία ράντζο ξέγνοιαστα και μονοιασμένα περνούν τις μέρες τους καμιά πενηνταριά σκυλάκια διαφόρων μεγεθών και ειδών, γάιδαροι, αγριογούρουνα, πρόβατα, πόνι καθώς και φίδια όμορφα και φιλικά, μ’ ανθρώπους ξηγημένα.

Θέλμα

Αφέντρα του ράντζου και των ζώων είναι η εξωπραγματική και σύγχρονη Αμαζόνα, Θέλμα. Δυστυχώς δεν έγινε εφικτό να της μιλήσουμε on cam, αφού καθ' όλη τη διάρκεια της πολύωρης επίσκεψής μας εκεί, η εντυπωσιακή Θέλμα ήταν έφιππη, σ’ ένα απ’ τα οκτώ άλογά της.

Γνωρίζουμε όμως τη γριά φοράδα Άννα, η οποία αψηφώντας πλήρως τους νόμους της φύσης σε δύο χρόνια κλείνει 48 ετών! Τα άλογα, μας διευκρινίζεται, ζουν συνήθως 25 με 30 χρόνια κι αν ζήσει δύο ακόμη χρόνια, η Άννα και κατ' επέκταση το ράντζο Λαπάτσα μπαίνουν στο ρεκόρ γκίνες.

Ιβάν

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ Ο,ΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ AVANT GARDE


Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε στο δωμάτιό του τον κούκλο Ιβάν, το ψηλότερο άλογο του ράντζου και κάνουμε γύρα μέσα στους στάβλους όπου πέρα απ’ τα νεαρά, ζωηρά άλογα φιλοξενούνται κι αρκετά μεγαλύτερα σε ηλικία που αν μείνουν στον Ιππόδρομο θα θανατωθούν!

φίλοι του Ιβάν

Αξιοσημείωτες γνωριμίες μας κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας στο αγρόκτημα είναι αδιαμφισβήτητα ο Bubble, το δεκαοκτάχρονο πόνι με εγγλέζικη καταγωγή, το οποίο μόλις μας συναντά προσπαθεί με χαριτωμενιά να … σταθεί στο ύψος του, τα τέσσερα πανάσχημα μα πάρα πολύ γλυκά βιετναμέζικα μαύρα αγριογούρουνα καθώς και ο σαγηνευτικός πύθωνας, Stan. Τα δυο αγριογούρουνα, μας πληροφορεί ο Άκης, είναι φιλικά και τ’ άλλα δύο ντροπαλά, πράγμα που επιβεβαιώνουμε αμέσως με το που τα πλησιάσουμε, με τα ντροπαλά να μην μας αφήσουν να τα πλησιάσουμε κοντύτερα από δύο μέτρα.

Στάν

Αφού επιχειρούμε να ιππεύσουμε τον Chester, ένα άλογο εξαίρετου χαρακτήρα πάνω στο οποίο, όπως μας ελέχθη, «έμαθε να ιππεύει η μισή Κύπρος» , η ολοήμερη σχεδόν επίσκεψή μας στο υπέροχο Λαπάτσα ολοκληρώνεται με συναρπαστικές πληροφορίες για την αντισυμβατική ζωή και την καθημερινότητα στο ράντζο, τόσο μακριά απ’ τους πεζούς και βαρετούς ρυθμούς της πόλης.

Chester βιντάζ αφίσα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:

Μάθε εδώ για την tserkotissa

Loader