Αν έχεις τύχη: O άνθρωπος που επέζησε ΚΑΙ από τις δύο ατομικές βόμβες

Αν έχεις τύχη: O άνθρωπος που επέζησε ΚΑΙ από τις δύο ατομικές βόμβες

Αν έχεις τύχη: O άνθρωπος που επέζησε ΚΑΙ από τις δύο ατομικές βόμβες
Η απίστευτη ιστορία του Tsutomu Yamaguchi που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή... δύο φορές σε λίγα μόλις 24ωρα

Ο Tsutomu Yamaguchi ετοιμαζόταν να φύγει από τη Χιροσίμα τη μέρα που έπεσε η ατομική βόμβα. Ο 29χρονος μηχανικός του εμπορικού ναυτικού βρισκόταν στην πόλη για τρεις μήνες, σχεδιάζοντας ένα νέο τάνκερ για τον εργοδότη του, τη Mitsubishi Heavy Industries και ανυπομονούσε να επιστρέψει σπίτι, στη σύζυγο και το βρέφος γιο του. Η 6η Αυγούστου 1945 ήταν υποτίθεται η τελευταία του μέρα στη Χιροσίμα. Στις 8.15 εκείνο το πρωινό κι ενώ έκανε μια τελική γύρα στο ναυπηγείο της εταιρείας άκουσε τον διαπεραστικό θόρυβο ενός αεροσκάφους. Κοιτώντας ψηλά είδε ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29 να πετάει πάνω από την πόλη και να ρίχνει ένα μικρό αντικείμενο που κρέμονταν από αλεξίπτωτο. Ξαφνικά στον ουρανό εξερράγη ένα εκτυφλωτικό φως που αργότερα ο Yamaguchi θα περιγράψει σαν “μια τεράστια φωτοβολίδα”.

Τα ολέθρια πυρηνικά "μανιτάρια" πάνω από τη Χιροσίμα [αριστερά] και το Ναγκασάκι

Ο νεαρός μηχανικός πρόλαβε και πήδηξε σε ένα χαντάκι λίγο πριν ακουστεί μία εκκωφαντική έκρηξη. Το ωστικό κύμα θα τον σηκώσει στον αέρα και θα τον εκσφενδονίσει σε ένα γειτονικό χωράφι. Αν και βρισκόταν λιγότερο από δύο μίλια από το σημείο ρίψης της βόμβας κατάφερε να επιζήσει με μόλις μερικά εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο και σπασμένα τα τύμπανα των αυτιών του. Όπως θα πει στους Times στεκόταν για ώρα ανάμεσα σε ερείπια κοιτώντας ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού και φωτιάς στον ορίζοντα κι ενώ έβρεχε συντρίμμια και στάχτες που είχαν καλύψει τον δυνατό πρωινό ήλιο.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Χιροσίμα ήταν το μοναδικό κτήριο κοντά στο επίκεντρο της έκρηξης που έμεινε σχετικά όρθιο. Παραμένει έτσι μέχρι σήμερα, ως μνημείο

Αφού πέρασε μια επώδυνη κι ανήσυχη νύχτα σε κάποιο καταφύγιο ο Yamaguchi ξεκίνησε την επομένη για τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, που παραδόξως λειτουργούσε ακόμα, πραγματοποιώντας μία εφιαλτική διαδρομή μέσα από ένα μετα-αποκαλυπτικό τοπίο: ολόκληρες συνοικίες ισοπεδωμένες, κατεστραμμένα κτήρια που καίγονταν ακόμα και εκατοντάδες νεκροί στους δρόμους ή ανάμεσα στα ερείπια - κάποια στιγμή αναγκάστηκε να διασχίσει ένα ποτάμι κολυμπώντας ανάμεσα σε καμμένα ή λιωμένα πτώματα. Με χίλια ζόρια έφτασε στον σταθμό κι επιβιβάστηκε στο τρένο για την ιδιαίτερη πατρίδα του, σωστά μαντέψατε...

...το γαμημένο Ναγκασάκι!

Καθώς ο Yamaguchi προσπαθούσε να φτάσει σπίτι ο κόσμος μάθαινε για το τι πραγματικά συνέβη στη Χιροσίμα. Δεκαέξι ώρες μετά τη ρίψη, ο Αμερικανός πρόεδρος Harry Truman σε διάγγελμά του αποκάλυψε την ύπαρξη της ατομικής βόμβας “τη δύναμη απ’ την οποία ο ήλιος αντλεί τη δική του και εξαπολύθηκε σ’ αυτούς που προκάλεσαν τον πόλεμο στην Άπω Ανατολή” όπως χαρακτηριστικά είπε. Η βόμβα με το παρατσούκλι “Μικρό αγόρι” ρίφθηκε από το βομβαρδιστικό Enola Gay σκοτώνοντας επί τόπου 80.000 ανθρώπους ενώ δεκάδες χιλιάδες θα ξεψυχήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ο Truman κάλεσε την Ιαπωνία να παραδοθεί αλλιώς “θα αντικρίσει μία βροχή από συντρίμμια που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ”

Ο Yamaguchi φτάνει στο νοσοκομείο του Ναγκασάκι και ο γιατρός που τον φροντίζει, αν και παλιός συμμαθητής του, δεν τον αναγνωρίζει από τα φρικτά εγκαύματα στο πρόσωπο. Το ίδιο και η οικογένειά του που φρικάρει όταν τον βλέπει ταλαιπωρημένο, καμμένο και τυλιγμένος με επιδέσμους - η μάνα του μάλιστα τον κατηγόρησε ότι δεν ήταν ο γιος της αλλά φάντασμα! Αν και στα πρόθυρα της κατάρρευσης ο Yamaguchi σηκώνεται από το κρεβάτι το πρωϊνό της 9ης Αυγούστου για να πάει στη δουλειά του, στο τοπικό γραφείο της Mitsubishi. Εκεί θα περιγράψει στον διευθυντή του τι είδε στη Χιροσίμα όμως εκείνος τον περνάει για τρελό -η ιαπωνική κυβέρνηση απέκρυψε από τους πολίτες την αλήθεια για λόγους προπαγάνδας- λέγοντάς του ότι είναι αδύνατο μια βόμβα να ισοπεδώσει μία ολόκληρη πόλη.

Τη στιγμή που ο Yamaguchi προσπαθεί να τον πείσει -μαντέψτε- ακόμα μία εκτυφλωτική λευκή λάμψη λούζει το τοπίο. Ο μηχανικός από ένστικτο πέφτει στο πάτωμα δευτερόλεπτα πριν το ωστικό κύμα σαρώσει τα πάντα και έπιπλα, τζάμια και τοίχοι εκτοξευτούν πάνω απ’ το κεφάλι του. “Στ’ αλήθεια πίστεψα ότι το μανιτάρι της Χιροσίμα με ακολούθησε σπίτι” είπε αργότερα στον Independent. Μόνο τα κτήρια από ενισχυμένο τσιμέντο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ναγκασάκι έμειναν όρθια μετά την ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στις 9 Αυγούστου 1945. Οι εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής βρίσκονταν περίπου 800 μέτρα από το σημείο που ρίφθηκε ο "Fat Man" όπως ήταν το χαϊδευτικό της δεύτερης βόμβας

Η βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι ήταν πολύ ισχυρότερη εκείνης της Χιροσίμα όμως όπως θα μάθει αργότερα ο οι λόφοι της πόλης και οι πρόσφατα ενισχυμένες σκάλες του γραφείου απορρόφησαν μέρος της ωστικής δύναμης και του έσωσαν τη ζωή, πέρα από μερικά επιπλέον εγκαύματα. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα ο Yamaguchi δέχθηκε ισχυρή δόση καρκινογόνου ραδιενέργειας βρισκόμενος σε λιγότερο από δύο μίλια από το επίκεντρο πυρηνικής έκρηξης και κατάφερε να επιβιώσει ΚΑΙ τις δύο φορές! Ο νεαρός μηχανικός έτρεξε αμέσως σπίτι του όπου διαπίστωσε με χαρά ότι η γυναίκα και το παιδί του επιβίωσαν: η σύζυγος είχε βγει με το βρέφος από το σπίτι, το οποίο καταστράφηκε, για να αγοράσει κάποιο καταπραϋντικό για τα εγκαύματά του - κατά ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας η οικογένειά του σώθηκε χάρη στον τραυματισμό του στη Χιροσίμα!

Η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας την 15η Αυγούστου θα βρει τον Yamaguchi και την οικογένειά του σε ένα καταφύγιο. “Δεν αισθάνθηκα απολύτως τίποτα” είπε αργότερα στους Times “δεν ένιωθα ούτε χαρά ούτε λύπη. Είχα υψηλό πυρετό, δεν έτρωγα ή έπινα σχεδόν τίποτα και ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι είχε έρθει η ώρα μου να περάσω στον άλλο κόσμο”. Παραδόξως όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά ανάρρωσε σχετικά γρήγορα για κάποιον που έφαγε ΔΥΟ ατομικές βόμβες στο καπάκι, δούλεψε ως μεταφραστής για τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής και ως δάσκαλος πριν επιστρέψει στη δουλειά του ως μηχανικός της Mitsubishi, ενώ με τη γυναίκα του απέκτησαν άλλα δύο παιδιά.

Ο Yamaguchi αποκάλυψε για πρώτη φορά την ιστορία του στα μέσα της δεκαετίας του 2000 όταν κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του κι έγινε εκπρόσωπος του αντιπυρηνικού κινήματος. Αν και υπολογίζεται ότι 165 άνθρωποι επέζησαν και των δύο ατομικών βομβών ο Yamaguchi είναι ο μοναδικός που αναγνωρίστηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση ως nijyuu hibakusha δηλαδή “διπλά βομβαρδισμένος”, ένας τίτλος τιμής που του αποδόθηκε επίσημα το 2009, ένα χρόνο πριν πεθάνει σε ηλικία 93(!) ετών από καρκίνο του στομάχου που -κατά ακόμα μία ειρωνεία της τύχης- ήταν ασύνδετος με τη ραδιενέργεια που απορρόφησε πριν 65 χρόνια. Τάφηκε στο Ναγκασάκι, την πόλη όπου γεννήθηκε, έζησε, πέθανε και...κόντεψε να τον σκοτώσει στο ενδιάμεσο.

Loader