31 Oct 2017

Ο χρυσός δεκάλογος του ελληνόφωνου εθνικιστή που δε θέλει να γίνεται ρόμπα

Ο εθνικισμός είναι ούτως ή άλλως ανόητος αλλά τουλάχιστον καν’ το σωστά

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός.

Για τους όχι-και-τόσο-εξοικειωμένους-με-το-τι-γίνεται-viral-στο-κυπριακό-ίντερνετ (εύκολο, τελευταία οτιδήποτε περιέχει pre-wedding βίντεο από τo New York Studio) η Πρωτοπορία Ηνωμένου Βασιλείου πόσταρε πριν από λίγες μέρες μία ανακοίνωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (μιας από τις ελάχιστες στον κόσμο που γιορτάζουν παραδόξως την έναρξη ενός πολέμου κι όχι τη λήξη του για να μην μας χαλάσει η εθνικιστική μαγιά) και η οποία θα περνούσε απαρατήρητη όπως τόσες άλλες φασόν ανακοινώσεις κομμάτων με ξύλινη γλώσσα και πατριωτικό παραλήρημα επιπέδου πολεμικού έπους του Τζέιμς Πάρις απ’ τα χουντικά 70s, εάν δεν τους έβγαινε κάπως έτσι:

Για αρχή είναι ξεκάθαρο πως ο Μουσολίνι πρέπει να έπασχε από κάποια βαρύτατη διαταραχή διχασμένης προσωπικότητας αφού φέρεται να στέλνει οδηγίες στον εαυτό του.

Από την άλλη όμως πρέπει να ήταν τρελός για να εισβάλει στην Ελλαδάρα μας, σωστά; Επίσης ο στρατός που απώθησε ο ελληνικός στο αλβανικό μέτωπο ήταν ο ιταλικός μόνο, ο γερμανικός ως γνωστόν ήρθε τον Απρίλιο του 1941 και μέχρι τα μέσα Μαϊου είχε κατακτήσει όχι μόνο την Ελλαδίτσα μας αλλά και τα μισά Βαλκάνια. Ένα πράγμα να παραφουσκώνεις λίγο τα πράγματα για εσωτερική κατανάλωση κι άλλο να παραχαράξεις σκόπιμα την ιστορία απευθυνόμενος σε ακόμα πιο αδαείς από εσένα. Και να έχεις το θράσος να χαρακτηρίζεις άλλους “ανιστόριτους” (ναι, με γιώτα).

Επίσης όταν -προφανώς- γράφεις πάνω σε μια στοκ εθνικιστική ανακοίνωση όπου απλά αλλάζεις πρόσωπα, γεγονότα και χρονολογίες πριν πατήσεις “Δημοσίευση” σιγουρέψου ότι δεν σου ξέφυγε κάτι. Όπως πχ να αναφωνείς “ζήτω το ‘21” κάτω από ανακοίνωση για το έπος του ‘40!

Συμπέρασμα: Αν πρόκειται να μου το παίξεις εθνικόφρων μεγαλοϊδεάτης που τον έχεις μεγαλύτερο απ’ όλους (τον πατριωτισμό έτσι;) ακολούθησε τουλάχιστον τον παρακάτω χρυσό δεκάλογο ώστε να μην γίνεις επώδυνα ρεζίλι:

1. Χρησιμοποίησε τα ελληνικά σαν να είναι όντως η μητρική σου γλώσσα κι όχι κάποια που μαθαίνεις αγγαρεία γιατί βασικά ξέρεις μόνο να επικοινωνείς με greeklish και επτά χιλιάδες emojis.

2. Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με το ελληνικό συντακτικό απόφευγε αρχαίες ή λαϊκές ρήσεις, εκφράσεις, αποφθέγματα και λέξεις με περισσότερες από τρεις συλλαβές

3. Απόφευγε τα μακροσκελή κείμενα ή τουλάχιστον σπάσε τα με παρεμφερή εικονίδια όπως γαλανόλευκη, Παρθενώνα, Σπαρτιάτες πολεμιστές, Μεγαλέξανδρο, τον ήλιο της Βεργίνας, βυζαντινούς αετούς, σταυρούς, τη Μεγαλόχαρη, Αγιά Σοφιά κλπ. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εικόνες προκαλούν ευκολότερα και γρηγορότερα ερεθίσματα στον εγκέφαλο απ’ ότι οι τυπωμένες λέξεις (ναι, το ξέρω ότι η έρευνα αφορά τα βρέφη)

4. Όταν αναφέρεσαι σε ιστορικά γεγονότα, για όνομα του Θεού, γκούγκλαρε πριν γράψεις οτιδήποτε.

5. Επίσης να έχεις υπόψη σου ότι α) δεν νικούσε πάντα η Ελλάδα β) δεν θέλουν και οι υπόλοιπες 193 χώρες το κακό της Ελλάδας και της Κύπρου γ) ο Τσόρτσιλ δεν είπε ποτέ “οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες” και δ) στις ΗΠΑ ουδέποτε έλαβε χώρα ψηφοφορία για το ποια γλώσσα θα υιοθετηθεί κι όπου η ελληνική έχασε για δύο ψήφους.

Thanks God! Can you imagine me saying "kolara"?

6. Μην αναπαράγεις ως είδηση ή γεγονός ό,τι μαλακία γράφουν sites, blogs και Facebook σελίδες με γαλανόλευκη ή περικεφαλαία στο header

7. Τσέκαρε την ορθογραφία, το συντακτικό, τα σημεία στίξης και την ιστορική ακρίβεια διπλά και τριπλά όταν το κείμενο σου αναφέρεται στο (όποιο) μεγαλείο του Ελληνισμού. Αλλιώς κινδυνεύεις να καταλήξεις με τη φράση “Αυτή η μάχη δεν θα δωθεί με όπλα, αυτή τη μάχη θα την κερδίσεις με τις γνώσεις σου Έλληνα, με την παιδεία σου, με την πραγματική σοφία σου” σε ανακοίνωση με περισσότερα λάθη κι απ' τον προγραμματισμό του TV One. Ναι, το “δωθεί” με ωμέγα - karma is a bitch, right?

8. Το να χρησιμοποιείς ένα τυχαίο γεγονός, όπως το ότι γεννήθηκες ελληνόφωνος, για να το παίξεις ανώτερο ον από κάποιον άλλον, είναι ποταπό, ανήθικο και δεν βγάζει το παραμικρό νόημα. Το να το κάνεις ενώ δεν κατέχεις καν την ελληνική είναι επιπρόσθετα ηλίθιο.

9. Όταν αναφέρεσαι σε μια συγκεκριμένη ένδοξη περίοδο ή συμβάν της ελληνικής ιστορίας μην παραχώνεις τουρλουμπούκι μισή ντουζίνα άλλες. Δεν προσφέρονται όλες για ευφάνταστους συνδυασμούς

Ιησούς Χριστός νικά... στη Σαλαμίνα, στον Μαραθώνα, στις Πλαταιές

10. Ελληνικές αξίες και ιδανικά είναι επίσης ο πολιτισμός, η ευγενής άμιλλα, η φιλοξενία, ο σεβασμός στο διαφορετικό, η δημοκρατία, η ανεξιθρησκία, η ισότητα, η προστασία του αδύναμου και του λιγότερο προνομιούχου από εσένα. Γιατί δεν ξεκινάς μ’ αυτά πριν πας κατευθείαν στην (ανύπαρκτη) φυλετική ανωτερότητα;

Δες και το προηγούμενο

Σχετικά με τον συντάκτη

Μαρίνος Νομικός

Χιούμορ, ευφυϊα, καυστικότητα κι αντανακλαστικά γατίσια! Αυτός είναι ο Μαρίνος Νομικός κι αν δεν κατέχεις, για ρίξε βλέφαρο στα κείμενά του, μεμιάς θα καταλάβεις!

Δες κι αυτά

Ιστορίες