Το ήξερες αυτό; Ο πόλεμος στη Συρία θα τερματιστεί αν το ευχηθείς αρκετά έντονα στο Facebook

Το ήξερες αυτό; Ο πόλεμος στη Συρία θα τερματιστεί αν το ευχηθείς αρκετά έντονα στο Facebook

Το ήξερες αυτό; Ο πόλεμος στη Συρία θα τερματιστεί αν το ευχηθείς αρκετά έντονα στο Facebook
Οι φυλές των Κυπρίων αντιδρώντων στα social media (και ναι, πρέπει να το στείλεις σε άλλους επτά αλλιώς θα σου κολλήσει το Kodi)

To περασμένο Σάββατο ΗΠΑ και σύμμαχοι έπληξαν στατιωτικούς στόχους στη Συρία γιατί α) το ότι η χώρα ισοπεδώθηκε από τον εμφύλιο δεν ήταν αρκετό και β) ο Τραμπ έπρεπε να κατουρήσει κι αυτός εκεί που είχε προηγηθεί ο Πούτιν ώστε να μαρκάρει την περιοχή. Από την πρώτη στιγμή ο Κυπραίος φεϊσμπουκάς πιστός στην παράδοση έπιασε πληκτρολόγιο για να εκφέρει τη γνώμη που ούτως ή άλλως δεν ζήτησε κανένας. Ιδού λοιπόν οι βασικότερες “φυλές” των αντιδρώντων στο κυπριακό Facebook όπως διαμορφώθηκαν μετά από ένα Σαβ/κο έντονης αντίστασης και διαμαρτυρίας από τις παραλίες του Πρωταρά.

Οι “Μόνος εχθρός ο ιμπεριαλισμός”

Αυτή η συνομοταξία συμπεριφέρεται λες και ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε κυριολεκτικά... προχθές. Όχι ότι μαίνεται εδώ και μια επταετία με μισό εκατομμύριο νεκρούς και 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, σου λέει όσο ήταν ο Άσαντ που ανατίναζε με τη βοήθεια της Ρωσίας αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές ήταν ΟΚ, κρίμα τα μωρά μεν αλλά ήταν εσωτερικό τους θέμα ποιοι είμαστε εμείς να επέμβουμε; Όμως μη τυχόν και επέμβουν οι τρισκατάρατοι Αμερικανοί με τους κακούς πυραύλους τους, αμέσως έχουμε πορείες και διαμαρτυρίες έξω απ’ την αμερικανική πρεσβεία γιατί προφανώς οι ρωσικοί πύραυλοι περιέχουν κομφετί. Όμως μην τους παρεξηγείτε, δεν έχετε ιδέα πως είναι επτά χρόνια τώρα να ελίσσεσαι σαν χέλι ανάμεσα στην γενική κι αόριστη καταδίκη μιας σφαγής και τη ΜΗ καταδίκη των σφαγέων (ή ορθότερα την καταδίκη του ISIS μόνο) και να σου’ ρχονται μάννα εξ ουρανού οι αμερικάνικοι πύραυλοι και να μπορείς τώρα να διαδηλώνεις έξω απ’ την αμερικανική πρεσβεία γιατί μέχρι τώρα δεν ήξερες που είναι η ρωσική και η συριακή; Λίγο το' χετε, εκεί που η αριστερή σου οντότητα κόντεψε να πέσει σε κώμα απ' τη βαρεμάρα των δύο υποψηφιοτήτων Μαλά, να ανασταίνεται με good ol' αμερικανικό ιμπεριαλισμό; Που αν δεν υπήρχε θα έπρεπε, μεταξύ μας, να εφευρευθεί...

Οι “Όταν βομβάρδιζε η Ρωσία γιατί δεν λέγατε τίποτα, Ε; Γιατί;”

Στον ιδεολογικό αντίποδα των προηγούμενων, αυτοί εδώ βγάζουν φλύκταινες με οτιδήποτε αριστερό ή που υποστηρίζουν οι αριστεροί ακόμα κι όταν αυτό είναι η Ρωσία, ένα από τα σκληρότερα, αντιδημοκρατικά, καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά καθεστώτα στον κόσμο (που κανονικά θα έπρεπε να το λατρεύουν αλλά επειδή το έχουν πάρει εργολαβία οι αριστεροί το απεχθάνονται - fuck logic το ξέρω, οπότε προχωράμε). Αυτοί οι χρήστες φτάνουν στο άλλο άκρο, ξεπλένοντας (ή αγνοώντας επιδεικτικά) την αμερικανική επέμβαση εστιάζοντας στην επέμβαση της Ρωσίας λες κι αν καταδικάσουν εξίσου και τους δύο θ’ ανατιναχτεί το κεφάλι τους ή κάτι τέτοιο.

Οι “ισαποστασάκηδες”

Αυτή είναι η πιο ύπουλη κατηγορία καθώς εδώ κρύβονται μέλη των δύο πρώτων απλά για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να φανερωθούν αμέσως. Αρχικά θα γράψουν κάτι φαινομενικά ουδέτερο όπως “τελειωμό δεν έχει το μαρτύριο της Συρίας” ή “δεν λυπούνται τα μωρά αυτοί οι ισχυροί;”. Την ψυλλιάζεσαι εσύ, πας στην αρχή με τα νερά τους με γενικότητες “ναι μωρέ και πότε νοιάστηκαν αυτοί για τους άμαχους” και “ας όψονται τα συμφέροντα στην περιοχή” μέχρι που πετάς το καπνογόνο για να βγάλεις έξω την πραγματική ιδεολογία: “Πρώτα ο Πούτιν, τώρα ο Τραμπ, πληρώνει ο συριακός λαός την κοκορομαχία δύο ψυχοπαθών”. Πιέζεις ακόμα λίγο με την εξίσωση ΗΠΑ - Ρωσίας και σύντομα αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα επιθυμητά αποτελέσματα: “Έχεις δίκιο αλλά η Ρωσία πολεμούσε το ISIS όχι τη νόμιμη κυβέρνηση” οι μεν, “σωστά αλλά οι ΗΠΑ βομβάρδισαν στρατιωτικούς στόχους που εκκενώθηκαν εγκαίρως κι όχι αμάχους όπως οι Ρώσοι” οι δε. Bingo!

Οι “σεϊβσιριάκηδες”

Βασικά οι καλημεράκηδες/καλομηνάκηδες αλλά με νεκρά μωρά αντί για τα συνήθη μπρίκια. Δεν πολυασχολούνται με τα γεωπολιτικά, έχουν χάσει τη μπάλα με τις αντιμαχόμενες πλευρές της Συρίας εδώ και πολύ καιρό, πιστεύουν ότι όλα αυτά τους συμβαίνουν επειδή δεν πιστεύουν στον Χριστό και θεωρούν βαθυστόχαστη παρέμβαση το Syria enough στις παλάμες του Μάριου Πρίαμου και της Αριστοτέλους (το οποίο φυσικά και κοινοποιούν με σχόλιο τύπου “ΜΠΡΑΒΟ!!!! Κάπιως πρέπι να τους τα πη”).

Και ο Άσαντ είναι τύπου "Γιατί δεν το λέτε τόση ώρα; Σταματάω πιλέ μου"

Ακόμα κι αν δεν πολυπιστεύετε την ιστορία με τα χημικά αυτή η φεϊσμπουκική κάστα είναι η απόδειξη όχι μόνο ότι το καθεστώς Άσαντ τα χρησιμοποιεί αλλά ότι έρχονται και προς τα δω.

Οι γεωπολιτικοοικονομικοί analυτές

Δεν πρόκειται για ορθογραφικό, αφού οι περισσότερες αναλύσεις που ξαμολούν είναι του κώλου. Sorry παιδιά που θα σας απογοητεύσω αλλά εκτιμήσεις τύπου “όλα γίνονται για τα πετρέλαια” ή “είναι σχέδιο των Σιωνιστών να διαλύσουν τη Συρία” δεν είναι ακριβώς και τεκμηριωμένη γεωπολιτική ανάλυση αλλά κάτι μεταξύ Ελλαδίτη ταξιτζή και βραδιάς τόμπολας εθνοπατριωτικού σωματείου. Αφήστε το άθλημα σ’ αυτούς που τουλάχιστον που δεν ενημερώνονται από το pentapostagma.gr!

Οι κυνικοί/ρεαλιστές σπασαρχίδηδες

Τώρα μπαίνω σε κάπως θολά νερά γιατί πιθανότατα εδώ ανήκω κι εγώ. Αυτοί πιστεύουν πως ό,τι συμβαίνει στη Συρία είναι μεν τραγικό, άδικο και εξοργιστικό αλλά ΞΕΠΕΡΑΣΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, αυτός είναι ο κόσμος μας και με το να μυξοκλαίς στο Facebook δεν πρόκειται ν’ αλλάξει το παραμικρό. Είναι βασικά οι μπάτσοι της πολιτικής ορθότητας και της (διαρκώς εξαπλούμενης δυστυχώς) ηλιθιότητας, τη σήμερον ημέρα δεν μπορείς να γράψεις μια μαλακία χωρίς να σου γράψουν αυτοί δέκα ή να καταλήξεις κατηγορία σε κάποιες από τις λίστες τους (καλή ώρα). Κατηγορείς ας πούμε τις ΗΠΑ για την επέμβαση θα πεταχτούν σαν άντε-να-μην-πω-τι να σε ρωτήσουν “γιατί δεν έλεγες τα ίδια και για τη Ρωσία”; Βάζεις Save Syria φωτο προφίλ στο Facebook ή ποστάρεις φωτο με κομματιασμένα μωρά αμέσως να σου υπενθυμίσουν ότι πριν φώναζες να πετάξουμε τους πρόσφυγες στη θάλασσα. Κάνεις share βαθυστόχαστη ανάλυση που λέει πως η διένεξη στη Συρία είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος που προφήτευσε ο Παϊσιος κι όπου να’ ναι ξεμαρμαρώνει ο Παλαιολόγος, μάνι μάνι να σε πουν ψεκασμένο (ΟΚ, πιθανότατα είσαι αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας). Γενικά είναι απόλυτοι, πρήχτες, απασιόδοξοι και με το κακό συνήθειο να υπενθυμίζουν πόσο μάταια είναι όλα σ’ αυτόν τον γαμημένο κόσμο. Είναι τυχαίο νομίζετε που οι περισσότεροι από δαύτους είναι -γκασπ!- άθεοι;

Loader