8 μούφα ειδήσεις με κυπριακό άρωμα που βρήκαμε στα Ελληνικά Hoaxes

8 μούφα ειδήσεις με κυπριακό άρωμα που βρήκαμε στα Ελληνικά Hoaxes

8 μούφα ειδήσεις με κυπριακό άρωμα που βρήκαμε στα Ελληνικά Hoaxes
Για να πάτε διαβασμένοι στην εκδήλωση για τα fake news που διοργανώνουν την Τρίτη ο Οργανισμός Νεολαίας και το γνωστό σάιτ ξεστραβώματος

Με τα fake news να πετάγονται απ’ όλες τις μπάντες ενώ εσύ προσπαθείς να τα αποφύγεις κάνοντας σλάλομ ανάμεσα σε ό,τι διαβάζεις, η συζήτηση για την σκόπιμη παραπληροφόρηση (κυρίως) μέσω διαδικτύου είναι πιο επίκαιρη από ποτέ - κι αυτό δεν είναι μούφα. Μια τέτοια συζήτηση διοργανώνει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου την Τρίτη 16 Απριλίου στις 17.30 στο Κτήριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας σε συνεργασία με την ιστοσελίδα Ελληνικά Hoaxes, τη μοναδική σοβαρή προσπάθεια ξεστραβώματος που επιχειρεί καθημερινά να καταρρίπτει όσο το δυνατόν περισσότερα fake news, μύθους ή απλές προπαγανδιστικές μπούρδες που λυμαίνονται το ελληνόφωνο διαδίκτυο. Με αφορμή λοιπόν την εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν ο δημοσιογράφος Γιώργος Παυλίδης, δύο ερευνητές των Hoaxes και ο yours truly, σταχυολογήσαμε τις πιο καραμπινάτες μούφα ειδήσεις με κυπριακό άρωμα που εντόπισαν και κατέρριψαν πανηγυρικά τα Ελληνικά Hoaxes. Για να μην καταπίνετε ό,τι διαβάζετε αμάσητο.

1. Η έκρηξη στο Μαρί ήταν δολιοφθορά υποστηρίζει κάποιος που ΔΕΝ λέγεται Χριστόφιας

Λέγεται **Κυριάκος Βελόπουλος** και είναι παλιός γνώριμος της trash TV και μορφή του ακροδεξιού χώρου που πέρασε από τη Νέα Δημοκρατία (ήταν βουλευτής Θεσσαλονίκης) και το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη αλλά φαίνεται **πως παραήταν μετριοπαθείς όλοι αυτοί για τα γούστα του με συνέπεια να είναι τώρα πρόεδρος του δικού του κόμματος (Ελληνική Λύση) και προφανώς μοναδικό μέλος του. ** Ο τύπος διαθέτει εκπομπή στο περιθωριακό Kontra Channel, όπου μέσα στην ακατάσχετη μπουρδολογία υποστήριξε πως η φονική έκρηξη στο Μαρί το 2011 που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων το 2011, **“ήταν αποτέλεσμα τουρκικής δολιοφθοράς για να περάσει αγωγός φυσικού αερίου από τον 25ο μεσημβρινό -που διέρχεται περίπου στο μέσο του Αιγαίου- και όχι από τη Κύπρο”**. *Φοβερό; *Ο κ. Βελόπουλος εξυπακούεται πως δεν παρουσιάζει καμία απόδειξη ενώ ο χάρτης που παρουσιάζει δεν δείχνει κάποιο αγωγό φυσικού αερίου, αλλά τη διαδρομή πλοίων που θα μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Αλεξανδρούπολη. Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει η λεπτομέρεια πως ο μόνος σ’ αυτά τα οκτώ χρόνια απ’ το δυστύχημα που έκανε λόγο για **“σκευωρία”** και **“ξένο δάχτυλο**” είναι ο κατ’ εξοχήν υπαίτιος και ηθικός αυτουργός σύμφωνα με το πόρισμα Πολυβίου, πρώην πρόεδρος **Δημήτρης Χριστόφιας.** Ο οποίος φαντάζομαι θα νιώθει μια σχετική δικαίωση που βρέθηκε και δεύτερο άτομο να ασπαστεί τη συνωμοσιολογία του - *έστω κι αν πρόκειται για σεσημασμένο ψεκασμένο ακροδεξιό ρατσιστόμουτρο. *

2. Ο ψευδοκαλλιτέχνης που δήθεν θα έσφαζε ζώα στην κατεχόμενη Λευκωσία

Πιθανότατα θα θυμάστε αυτό το διαμαντάκι που δημοσίευσε το 2016 τα γνωστά μας Ξεροτήανα Πάφου, τα οποία ευθύνονται τουλάχιστον για το 70% της μούφας που κυκλοφορεί στο κυπριακό διαδίκτυο ως “ειδήσεις” αφού υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που εκλαμβάνουν τα σατιρικά τους ποστ ως αληθινά ανάμεσά τους και βουλευτές που καταθέτουν μάλιστα ερωτήσεις στη Βουλή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο καλλιτέχνης ΗR Giger (αναφορά στον Ελβετό ζωγράφο και σχεδιαστή του “Alien” σκόπευε να σκοτώσει μια αγελάδα, ένα γουρούνι, ένα μοσχάρι, μια κατσίκα, ένα πρόβατο, ένα άλογο, ένα κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, ένα φιλικουτούνι και ένα μυρμήγκι με επανειλημμένα χτυπήματα «κουνιάς» υπό τους ήχους metal μουσικής, σε εκθεσιακό χώρο της κατεχόμενης Λευκωσίας. Η “είδηση” συνοδευόταν από φωτογραφίες έργων του Giger αλλά και του εκκεντρικού Damien Hirst και ο σατιρικός του χαρακτήρας έκανε μπαμ από μακριά. Αυτό όμως δεν εμπόδισε δεκάδες χρήστες του διαδικτύου αλλά και επίσημες φιλοζωϊκές οργανώσεις να κινητοποιηθούν για να εμποδιστεί ο... ανύπαρκτος καλλιτέχνης απ’ το να πραγματοποιήσει τη... φανταστική έκθεσή του στη... ψευδογκαλερί της κατεχόμενης Λευκωσίας. Η χάρη του ποστ έφτασε μέχρι ελλαδικά ΜΜΕ που το αναδημοσίευσαν αμάσητο προκαλώντας τέτοιο θόρυβο που τράβηξε την προσοχή των Ελληνικών Hoaxes που τους πήρε περίπου τρία λεπτά για να το καταρρίψουν.

3. Όταν η Κύπρος αγόρασε σύγχρονα οπλικά συστήματα από τη Ρωσία

Τον Μάρτιο του 2018 το ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο “ειδησεογραφικό” σάιτ Sputnik στην τουρκόφωνη έκδοσή του έγραψε ότι Κύπρος και Ελλάδα διαπραγματεύονται με τη Ρωσία για την αγορά “σύγχρονων οπλικών συστημάτων” τα οποία όμως δεν κατονομάζονται (S-400; Τεθωρακισμένα; Death Star; Ψαροντούφεκα;). Την “είδηση” αναμετάδωσε με μπόλικη εθνικιστική σάλτσα το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Anadolu (η άψογη ρωσο-τουρκική συνεργασία όπως βλέπετε επεκτείνεται σε πολλούς τομείς) προσκαλώντας... πρόωρη εκσπερμάτωση στους Έλληνες και Κύπριους ακροδεξιούς που -κλασικά- άρχισαν να προετοιμάζονται για ξεπάγωμα μαρμαρωμένου βασιλιά, ανακατάληψη της Πόλης, ελληνικό στρατό στην Κόκκινη Μηλιά κλπ. Εννοείται ότι παρά την “επίσημη” χροιά της ψεύτικης είδησης η Κύπρος δεν προμηθεύτηκε ποτέ “σύγχρονα οπλικά συστήματα” καθ’ ότι είναι γνωστό πως οι κλανιές παρέχονται εντελώς δωρεάν.

4. Το παχυλό επίδομα που έπαιρνε o “Αχμέτ” στην Ελλάδα μέσω Κύπρου

Το γνωστό έγγραφο με το επίδομα των 2.174 ευρώ που λαμβάνει κάποιος “Αχμέτ” κυκλοφορεί στα ψεκασμένα σάιτ και στο Facebook εδώ και δύο χρόνια περίπου με μικρές παραλλαγές, πότε “ελληνικό” και πότε “κυπριακό”, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο: να δείξει πως οι μετανάστες λαμβάνουν παχυλά επιδόματα τη στιγμή που ο ντόπιος πληθυσμός δεν έχει να φάει. Το έγγραφο έκανε τον γύρο του κωλάντερου του ελληνικού ίντερνετ με εμφανίσεις σε ιστοσελίδες-ακρογωνιαίους λίθους της αξιοπιστίας όπως Πενταπόσταγμα, Παρλαπίπας, Μακελειό κ.ά. ως έγγραφο της Ελληνικής Δημοκρατίας άσχετα εάν πάνω πάνω ανέγραφε “ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (άλλωστε όλοι αυτοί δεν φημίζονται για την ικανότητά τους να διαβάζουν και να κατανοούν ακόμα και απλά ελληνικά) χωρίς επίσης να τους απασχολεί το γεγονός ότι δεν ξέρουν καν τι και ποιος είναι ο δικαιούχος, αν δηλαδή είναι πρόσφυγας, ξένος από τρίτες χώρες, ή Τουρκοκύπριος (άρα και νόμιμος πολίτης της δημοκρατίας). Τους μύθους γύρω από το διαβόητο έγγραφο κατέρριψε αριστοτεχνικά η City σε ένα αρκετά διαφωτιστικό δημοσίευμα όμως αυτό δεν το εμπόδισε απ’ το να συνεχίσει να κάνει τις γύρες του στον βόθρο του κυπριακού ίντερνετ.

5. Για ποιο λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ κρύβει την κυπριακή καταγωγή του - πέρα απ’ τον προφανή;

Πώς αντιμετωπίζεις όλους αυτούς τους ηλίθιους που χάφτουν και διαδίδουν ό,τι μαλακία διαβάσουν στο Facebook; *Μα φυσικά... τροφοδοτώντας τους με ακόμα περισσότερες! *Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, το ελληνικό διαδίκτυο γέμισε με δημοσιεύματα που αναφέρουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ κρύβει τις... κυπριακές του ρίζες, προφανώς για να μην ταυτιστεί κοτζάμ πλανητάρχης με τη γη του Ρίκκου Μάππουρου. Εννοείται πως πρόκειται για ακόμα ένα ποστ της σατιρικής ιστοσελίδας Ξεροτήανα Πάφου **που έχουν βαλθεί να κάψουν κάθε ακροδεξιό εγκέφαλο εκεί έξω** (ξέρω, σχήμα οξύμωρο) όμως αυτό δεν εμπόδισε την “είδηση” να αναδημοσιευτεί στα σοβαρά (και μάλιστα με την ένδειξη “ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ”) από τις ιστοσελίδες υποδείγματα της έγκυρης δημοσιογραφίας** makeleio.gr, difernews.gr, attikanea.blogspot.gr, ellaniapili.blogspot.gr, efhmeris.blogspot.gr** κ.ά. Όλα κι όλα παιδιά, πολλά έχουμε προσάψει του Τραμπ αλλά να είναι και (ψεκασμένος) Κυπραίος αυτό πάει πολύ!

6. Μας ψεκάζουν αλλά όχι με χημικά

Αυτή είναι μία από τις αξιομνημόνευτες γκάφες γιατί προήλθε από επίσημα χείλη: το ελληνικό ΥΠΕΞ of all places! Τον Αύγουστο του 2017 με αφορμή τον εορτασμό από τους τουρκοκυπρίους της επετείου του βομβαρδισμού της Τηλλυρίας από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «53 χρόνια από την χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας. Επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας”. Βέβαια αυτό είναι κατά το ήμισυ σωστό καθώς το 1964 οι Τούρκοι έριξαν όντως ναπάλμ όχι όμως και χημικά κάτι που όφειλε να γνωρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της (υποτίθεται) μαμάς πατρίδας. Τώρα, αν το ΥΠΕΞ θεωρεί τις βόμβες ναπάλμ “χημικά όπλα” ένα απλό γκουγκλάρισμα θα αποκάλυπτε πως πρόκειται για συμβατικές εμπρηστικές βόμβες και όχι για χημικά όπλα μαζικής καταστροφής. Συνεπώς δεν έχουμε ούτε τη δικαιολογία των μακροχρόνιων επιπτώσεων των χημικών πάνω μας αλλά φαίνεται πως είμαστε έτσι απ’ τη φύση μας.

7. Η Πάφος επιστρέφει στη λίρα σταθερά από το 2015

Ακόμα ένα σατιρικό ποστ των αγαπημένων Ξεροτήανων Πάφου βρίσκει το δρόμο του ως “είδηση” στο κωλάντερο του ελληνικού ίντερνετ με αναδημοσιεύσεις στα Παρλαπίπας, secretrealtruth, volcanotimes, triklopodia και άλλα γνωστά φυτώρια ιντερνετικού κουτόχορτου.

Γιατί είναι σιγουράκι ότι ένα σάιτ γράφει τη “μυστική πραγματική αλήθεια” επειδή... *ονομάζεται* έτσι, σωστά;

8. Ο Κύπριος φοιτητής που συνελήφθη στο στο Heathrow με 23 κιλά λουκάνικα, παστουρμά, χαλλούμι και σεφταλιές

Αυτή εδώ η μούφα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί αποτελεί ίσως το μοναδικό ποστ των Ξεροτήανων που αναδημοσιεύτηκε ως ”είδηση” από ένα legit μέσο όπως το SigmaLive (το οποίο μάλιστα αναδημοσίευσε με τη σειρά του από κάποιο... Wifinews που ακούγεται, όσο να πεις, σαν την επιτομή της έγκυρης δημοσιογραφίας). Και υπήρξε το απόλυτο καύχημα της παφίτικης σατιρικής σελίδας μέχρι φυσικά τη μέρα που βουλευτής του ΕΛΑΜ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τη δήθεν κατάργηση των μαθητικών τετραδίων “Δεν ξεχνώ” και απλά το τερμάτισε!

BONUS

Αυτό δεν ήταν στα Ελληνικά Hoaxes αλλά παραμένει αγαπημένο all time Cypriot classic
Loader