15 May 2019

Όλοι θέλουμε να πάμε Κούβα, όμως και στην Κύπρο κάτι γίνεται

Το περίφημο Havana Experience επιστρέφει την Κυριακή στη Λάρνακα και συνεχίζεται με τα θεματικά του πάρτι σε Πρωταρά και Λεμεσό

Γράφει η The Avant Team.

Αστικοί μύθοι λένε πως όποιος είχε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά ένα απ’ τα street parties του Havana Experience, που στο παρελθόν έχουν γίνει σε Λευκωσία και Λάρνακα, κάνουν λόγο για μια εμπειρία σούπερ!

Ζούμε σε μια μικρή χώρα και αρκετά συχνά όλοι μας γκρινιάζουμε πως στην Κύπρο δεν συμβαίνουν πράγματα, πως η νυχτερινή και πολιτιστική μας ζωή είναι περιορισμένη και πως τα συχνά ταξίδια στο εξωτερικό 'επιβάλλονται'. Αν ωστόσο το καλοσκεφτεί κανείς, αυτό δεν ισχύει. Τουλάχιστον, δεν ισχύει απόλυτα. Εμείς θα λέγαμε κιόλας, πως, αντιθέτως, για το μέγεθος και τον πληθυσμό του νησιού μας, τα διάφορα ψυχαγωγικά events, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πάρα, πάρα πολλά.

Ζωντανή μουσική, λάτιν ρυθμός, ξέφρενος χορός, 'εξωτικά' κουβανέζικα στοιχεία, θετική ενέργεια και 'θρυλικά' cocktail όπως το Cuba Libre, το Old Fashion και το Cuban Mojito είναι μόνο μερικά απ' τα συστατικά που έχουν καταφέρει να κάνουν τα street parties του Havana Εxperience τόσο πετυχημένα. Είναι άλλωστε καθολικά αποδεκτό πως οι Κουβανοί και γενικότερα οι Λατινοαμερικάνοι γνωρίζουν καλά τι παει να πει διασκέδαση και με το κεφάτο ταμπεραμέντο τους εύκολα ανεβάζουν διάθεση και ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά στην παραδοσιακή κουβανέζικη μουσική, ενδιαφέρον θα είχε ίσως να μάθεις πως για να μελετήσει κανείς τη μουσική της Κούβας, οφείλει να προσεγγίσει πρώτα απ΄όλα την ισχυρή αφρικάνικη παράδοση του νησιού που όχι μόνο έχει επηρεάσει απόλυτα όλη την κουβανέζικη μουσική αλλά επιπλέον συνιστά βασικό στοιχείο της κουβανέζικης κουλτούρας και της καθημερινης ζωής στο σύνολό της.

Ενδιαφέρον θα είχε επιπλέον να πούμε πως παγκόσμια δημοτικότητα από τη δεκαετία κιόλας του 1930 έχει αποκτήσει το λεγόμενο Son Cubano: ένα είδος μουσικής και χορού που δημιουργήθηκε στην Κούβα και συνδυάζει τη δομή και τα χαρακτηριστικά της ισπανικής Canción με αφροκουβανέζικο ύφος και κρουστά στοιχεία. Το Son είναι ένας από τους πλέον διαδεδομένους χορούς παγκοσμίως και τα παράγωγά του ιδίως η Salsa, έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, η Salsa θεωρείται μια μίξη κουβανέζικης, πορτορικάνικης και κολομβιανής λαϊκής μουσικής ενω ος όρος αρχικά διαφημιζόταν στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Mάθε ακόμα πως ένα ακόμη πολύ δημοφιλής λάτιν κουβανέζικος χορός, το περίφημο Mambo, σημαίνει συνομιλία με τους Θεούς στη γλώσσα Kongo, η οποία ομιλείται στην Κεντρική Αφρική.

Η κοσμοξάκουστη δε Rumba είναι ένα κοσμικό ύφος της κουβανέζικης μουσικής που περιλαμβάνει χορό, κρουστά, και τραγούδι, προέρχεται από τις κεντρικές περιοχές της Κούβας, κυρίως την αστική Αβάνα και έχει επίσης αφρικανικές ρίζες!

Δεν θα μπορούσαμε στο μεταξύ να μην κάνουμε με την ευκαιρία αναφορά και σε δύο κουβανέζικα κοκτέιλ που έχουν κατακτήσει την υφήλιο, το εμβληματικό Daiquiri και το αθεράπευτα επαναστατικό Cuba Libre.

Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο έχουν ως βάση τους το ρούμι, που ως πρώτη του ύλη έχει το περίφημο ζαχαροκάλαμο που παράγεται στην Κούβα που λόγω του προνομιούχου κλίματος και της μορφολογίας του εδάφους, θεωρείται το καλύτερο ζαχαροκάλαμο στον κόσμο.

Για το Daiquiri να σου πούμε απλά, σε περίπτωση που δεν το ξέρεις ήδη δηλαδή, πως αυτό έχει να κάνει άμεσα με τον Έρνεστ Χεμινγουέι, αφού η αστική παράδοση λέει πως ήταν το αγαπημένο ποτό του τιτανοτεράστιου συγγραφέα. Το απολάμβανε, λέγεται, στο φημισμένο μπαρ El Floridita, που σήμερα αποτελεί σπουδαία ατραξιόν για τον κάθε λάτρη του κουβανέζικου ρουμιού.

Αναφορικά με το Cuba Libre, θα ... ξέρεις (;) υποθέτουμε πως στα ισπανικά σημαίνει «ελεύθερη Κούβα» και ναι, πρόκειται βασικά για ... ρούμι με κόλα, αφού ως ποτό πρωτοεμφανίστηκε στην Κούβα στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν δηλαδή οι Κουβανοί είχαν μόλις βγει από τον αγώνα τους ενάντια στους Ισπανούς και οι Αμερικανοί είχαν πρωτοφέρει την κόκα κόλα στο νησί.

Με αυτά λοιπόν τα λίγα και καλά, ενημέρωσε ατζέντα και προετοιμάσου ανάλογα, αφού τα Havana Experience street πάρτι επιστρέφουν στην Κύπρο την εβδομάδα που μόλις μπήκε! Αυτή την Κυριακή, 19 Μάϊου, θα γίνει το πρώτο πάρτι στο Ammos στη Λάρνακα και θα ακολουθήσουν δύο ακόμα πάρτι, στο Nava Beach Bar στον Πρωταρά στις 26 Μάϊου και στο Madame Bar στη Λεμεσό στις 9 Ιουνίου.

Ενημερώστε λοιπόν ατζέντα, προετοιμαστείτε ανάλογα και αφήστε το κουβανέζικο πνεύμα να σας βάλει σε ρυθμούς τρελούς και παιχνιδιάρικους

Δες και το προηγούμενο

Σχετικά με την συντάκτρια

Δες κι αυτά

Ιστορίες