Παγκόσμιο SOS για Αμαζόνιο - Διαμαρτυρία σήμερα στη Λευκωσία

Παγκόσμιο SOS για Αμαζόνιο - Διαμαρτυρία σήμερα στη Λευκωσία

Παγκόσμιο SOS για Αμαζόνιο - Διαμαρτυρία σήμερα στη Λευκωσία
Don't just #PrayforAmazonia: έξω από την Πρεσβεία της Βραζιλίας στις 5 το απόγευμα

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, το κίνημα που ίδρυσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 16χρονη που έγινε πρωταγωνίστρια του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, κάλεσε να γίνουν σήμερα Παρασκευή διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο.

«Αυτή τη στιγμή, οι πυρκαγιές —οι οποίες εξαπλώνονται πολύ γρήγορα—καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου με τρομακτικό ρυθμό. Το σπίτι μας κυριολεκτικά καίγεται, οι πνεύμονες του πλανήτη μας μετατρέπονται σε στάχτες», τόνισε το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» σε ανακοίνωσή του. «Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, οι δασικές πυρκαγιές πολλαπλασιάστηκαν, εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά επίσης εξαιτίας της αποκρουστικής περιβαλλοντικής πολιτικής της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που δεν βλέπει τον Αμαζόνιο παρά σαν αγελάδα για άρμεγμα», συνεχίζει το κάλεσμα.

Υπό το σύνθημα «Αμαζόνιος SOS», το κίνημα Παρασκευές για το Μέλλον (Fridays for Future) και τα τοπικά παραρτήματά του καλούν σε διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και στα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον πλανήτη, σε διάφορες ώρες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Την έκκληση του κινήματος ενστερνίστηκαν αμέσως διάφορες ΜΚΟ. Διαδηλώσεις προβλέπεται να γίνουν επίσης στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Σαν Πάουλου. «Θέλουμε μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη σημασία της φύσης και δεσμεύεται να προστατεύσει τον φυσικό μας πλούτο. Μια κυβέρνηση που ασκεί αυστηρό έλεγχο στις εταιρείες οι οποίες απομυζούν τους φυσικούς πόρους μας, που δίνει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών», τόνισε η Ντανιέλα Μπόρζις, στέλεχος του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον στη Βραζιλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Ο πόλεμος εναντίον της φύσης πρέπει να τερματιστεί», υπερθεμάτισε μέσω Twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται πάνω σε πλοίο στον Ατλαντικό, συνεχίζει το ταξίδι της προς τη Νέα Υόρκη.

Με επιφάνεια 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Αμαζόνιος είναι το πιο μεγάλο τροπικό δάσος στον πλανήτη. Αυτός ο θησαυρός βιοποικιλότητας απειλείται με αποψίλωση λόγω της γεωργικής δραστηριότητας, της κτηνοτροφίας, των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της υλοτομίας. Το τρέχον διάστημα, στο δάσος αυτό μαίνονται πυρκαγιές.

Μολονότι η κατάσταση στον Αμαζόνιο ήταν πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί χθες Πέμπτη, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για σχεδόν 2.500 νέες πυρκαγιές μέσα σε μόλις 48 ώρες στο σύνολο της Βραζιλίας. Σύμφωνα με το INPE, από τον Ιανουάριο ως την 21η Αυγούστου καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς· η αύξηση των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου ανέρχεται σε 52,6%.

Διαμαρτυρία στη Λευκωσία

Αυθόρμητη διαμαρτυρίας πραγματοποιείται σήμερα και στην Κύπρο, έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το facebook event, τις τελευταίες δύο βδομάδες το σημαντικότερο οικοσύστημα στον πλανήτη, το δάσος του Αμαζονίου, καίγεται. 82% αύξηση των πυρκαγιών σε σύγκριση με πέρσι, αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων, μείωση της χρηματοδότησης για την προστασία της φύσης και καταστροφή 36 περιοχών αυτόχθονων κοινοτήτων. Δεν είναι ατύχημα - όλα αυτά γίνονται στο όνομα της "ανάπτυξης" από την κυβέρνηση Μπολσονάρο, ενώ αυτός αρνείται να αναλάβει δράση. Αυτή την Παρασκευή έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας για να απαιτήσουμε να σταματήσει η καταστροφή του Αμαζονίου και οι καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ιθαγενών πληθυσμών!


ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Viral φωτομοντάζ με βραζιλιάνο Τραμπ να χαίρεται για τις φωτιές


Loader