30 Aug 2017

Ποια απ' όλες τις Kύπριες μάνες είσαι;

*Το κείμενο που ακολουθεί, δεν περιέχει σπόιλερς. Ηρεμήστε.

Υπάρχουν μάνες και μάνες. Σαν τις μάνες του Game of Thrones και τις Κύπριες μάνες όμως, δεν έχει.

Από τη συντακτική ομάδα της AVANT GARDE

CATELYN STARK: Η μάνα κουράγιο

Η κύπρια μάνα κουράγιο. Η γυναίκα που υπομένει, που περιμένει, που ανέχεται τις λαδιές του άντρα της, που θα σπίτωνε το μπάσταρδό του στο σπίτι και θα το μεγάλωνε ως δικό της παιδί, που θα υποστηρίξει τον καλό της μέχρι τέλους, όχι επειδή είναι γυναικούλα αλλά επειδή είναι αρκετά έξυπνη για να αντιλαμβάνεται πως ο άντρας μπορεί να είναι η κεφαλή του σπιτιού, η γυναίκα όμως είναι ο λαιμός. Αν δεν ήταν αυτή η νταρντάνα να μπαλανσάρει τα παιδιά στο σπίτι, θα γίνονταν όλα ένα μάτσο αλήτες με τον πατέρα τους να λείπει συνεχώς και να κάνει καριέρα. Αυτή τα παράτησε όλα, έκλεισε τα ντοκτορά στο συρταρί -ναι, αυτή, που την είχαν σημαδεμένη να γινότανε μεγάλη επιστημόνισσα- και παρέμεινε πιστή στον ελληνορθόδοξο θεσμό της οικογένειας. Μάστρος του σπιτιού, θα την ακούσεις να εκστομίζει τις ατάκες «Πόθεν ως τα πόθεν να φάεις έξω; Εν έχουμε φαί έσσω μας;» και «Εν με ενδιαφέρει ήντα μπου κάμνουν τα άλλα κοπελλούθκια, κόφτει με ήντα μπου κάμνουν τα δικά μου». Θα στηρίξει τα παιδιά της μέχρι τέλους αλλά με την απαραίτητη αυστηρότητα, πιστή πάντοτε στις αρχές της. Αν τα πειράξεις [όπως π.χ. να τα σκουντήξεις κάτω από πύργο ψηλό επειδή πήραν μάτι ότι κάνεις σεξ με την αδελφή σου], θα σε πειράξει.

LYSA ARRYN: Κουτσά, στραβά, στον Άγιο Παντελεήμονα

Η μάνα με τα χάπια -Xanax, Lexotanil και άλλα ευκολάκια να πάρεις απευθείας απ' το φαρμακείο- η οποία μεγαλώνει παιδιά που πιθανότατα να παίρνουν κι αυτά χάπια στο μέλλον. Η μάνα που είναι μάχιμο μέλος του Παγκύπριου Σύνδεσμου Μητρικού Θηλασμού και η πρώτη ερώτηση που θα κάνει στην λεχώνα φίλη της όταν την επισκεφτεί στη κλινική είναι αν έδωσε αρκετό πρωτόγαλα. Το παιδί της βάζει πίπιλο μέχρι να πάει να πάει δημοτικό αλλά είναι οκ, εν μωρό ακόμα. Το παιδί της κλέβει απ’ το πορτοφόλι του συμμαθητή του στο γυμνάσιο αλλά είναι οκ, εν μωρό ακόμα. Το μωρό της ετοιμάζεται για τον στρατό αλλά έβαλε έναν γνωστό της να τον βγάλει Ι5 γιατί, εν μωρό ακόμα. Αγαπημένη της ατάκα πριν το ενήλικο παιδί της βγει έξω «Πρόσεχε να μεν σου σύρουν τίποτε μες το ποτό σου. Πιάνε μπυρα τζαι να τους θωρείς να την ανοίουν μπροστά σου αν εν μπουκάλι». Η Κύπρια Lysa Arryn είναι η μάνα Παντελεήμονας και τα παιδιά της τα θέλει και «κουτσά» και «στραβά». Για να έχουν πάντα την ανάγκη της και να μην φύγουν, ποτέ, ποτέ, ποτέ από κοντά της γιατι, εν μωρά ακόμα.

CERSEI LANNISTER: Εγώ, ο εαυτός μου και τα παιδιά μου

Αυτή είναι μάνα upper class. Δεν εργάζεται, όχι γιατί φέρνει το ψωμί στο σπίτι ο άντρας που παντρεύτηκε αλλά επειδή της άφησε καλό λογαριασμό ο μπαμπάς της στην -Iron- Bank. Ποιος τον χέζει οικονομικά τον άντρα που παντρεύτηκε. Το πρωί με την αυγούλα κάνει στάση απ’ το κομμωτήριο, για δεκατιανό την βρίσκει σε κέντρο spa και το βράδυ, αφού βεβαιωθεί πως τα παιδάκια της κοιμούνται ήσυχα τον ύπνο του δικαίου, θα βγει με τις υπόλοιπες της κοινωνικής της τάξης να κουτσομπολέψουν την κοινωνική τους τάξη. Τα παιδιά της τα αγαπά από απόσταση και περνάει μαζί τους «ποιοτικό χρόνο» όπως τον εννοούν οι αντίστοιχες Kύπριες μάνες. Δυο ώρες την ημέρα το πολύ, μαγαζιά και «Ναι πριγκίπισσα μου, να την πιάσεις την σχολική τσάντα των €150 αφού θέλει ςτην τζαι έπιασε την τζαι η κόρη της τάδε, χαλάλι σου». Τα παιδιά της έχουν πάντα δίκαιο γιατί πολύ απλά είναι παιδιά της και αυτή εξάλλου έχει πάντα δίκαιο. Τα κακομαθημένα που βλέπεις σε πάρκα, σχολικές αυλές και στο περίπτερο να αρπάζουν την άρτα με τα γιάννενα και να μην έχει πλάσμα των θεών να τους πει ένα όχι, είναι γέννημα δικό της. Όταν μεγαλώσουν θα γίνουν κωλόπαιδα του κερατά αλλά τι το ψάχνεις. Θα έχουν το ίδιο επώνυμο με την respectful -στην κοινωνική της τάξη- μαμά και όλα καλά.

DAENERYS TARGARYEN: Φανταστικά μου βλαστάρια

Αυτή είναι η ανύπαντρη που όλοι έχουμε στην παρέα μας και που για πολλά χρόνια δήλωνε πως δεν θέλει να γίνει μάνα και μας έπρηζε τα στομάχια πως αποφάσισε να ζήσει τη ζωή της ελεύθερα και χωρίς άγχος όπως εμάς τις καημένες . Εν τέλει πήγε πήρε ένα σκυλί, το αγάπησε συθέμελα κι άρχισε να του συμπεριφέρεται σαν τον γιο που μας έλεγε ότι δεν ήθελε να αποκτήσει. Μετά πήρε και ένα δεύτερο, αδέσποτο, για να κάνει παρέα στο πρώτο. Τώρα που μιλάμε έχει μαζέψει όλους τους γάτους και τους σκύλους της γειτονιάς –κι ότι ζητείται να φιλοξενηθεί ανά το παγκύπριο από shelters- και νιώθει πιο μάνα κι απ’ τις μάνες τις ίδιες. Είναι φανταστική στον ρόλο της και μεγαλώνει προσομοιώσεις παιδιών τα οποία είναι συγκρίσιμα με τα νορμάλ παιδιά σε κάθε συζήτηση, με όποια μάνα κι αν βρεθεί στο διάβα της. Τα παιδιά της είναι φανταστικά. Κυριολεκτικά.

OLENNA TYRELL: Να σπουδάσεις κόρη μου γιατρός και μετά σπούδασε ό,τι θέλεις

Απ’ την στιγμή που πάτησε το πόδι της στο μαιευτήριο, πριν ακόμα την πιάσουν οι πόνοι των πέντε δάχτυλων, είχε κιόλας γράψει το παιδί στο πανεπιστήμιο. Κανόνισε να του γυρίσει και δυο χωράφια που έχει στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας και έκοψε και δυο κουβέντες με ένα φίλο φίλου που έχει πέντε μπακίρες στην άκρη κι έταξε το παιδί για προξενιό, όπως τον παλιό καλό καιρό που ο κόσμος τα κανόνιζε τούτα εξ αρχής. Τα παιδιά της είναι στρατιωτάκια καθωσπρέπει, τρέφουν ατόφιο σεβασμό προς την μητριαρχική οικογένεια που τα μεγαλώνει και κάθε που ακούνε την «Μπαλάντα της Ιφιγένειας» της Αλεξίου, θυμούνται με δάκρυα στα μάτια την μάνα τους και τα όσα θυσίασε και έκανε για χάρη τους. Είναι η μάνα που θα πει "Ναι αγάπη μου, ό,τι θέλεις να κάμεις. Απλά ζητώ σου σαν χάρη, πίεννε σπούδασε δέκα χρόνια γιατρός να έχεις δουλειά και μετά πάεις και γίνεσαι χορεύτρια hip hop που ονειρέφκεσαι, εν έσιει πρόβλημα η μάμα". Μην της το πειράξεις το παιδί, μην της το στεναχωρήσεις. Θα σε φαρμακώσει και πρέφα δεν θα πάρεις.

GILLY: Η μάνα που-είναι-το-κράτος

Μια μικροπαντρεμένη, κόρη χαζή, που της την έφερε ο σκατένιος πατέρας του παιδιού της αλλά στα τέτοια της για να λέμε την αλήθεια, έγνοια της είναι το παιδί, όχι αυτός ο αχρείος. Παρολα αυτά, κι επειδή την πατρική φιγούρα την έχει σε υπόληψη, η μικρομάνα αυτή θα πάει να βρει άλλον. Έναν απ' αυτούς που έκαναν μισή σχέση στην ζωή τους και δεν σταυρώνουν γκόμενα δεν χρόνια τώρα. Θα τον τυλίξει με τα ευαίσθητα μούτρα της και το απροστατευτό ύφος και στιλάκι που ξεχειλίζει απ' το χαμηλό της ντεκολτέ και θα τον πείσει να υπογράψει πρώτα τα χαρτιά υιοθεσίας και μετά να τον βάλει κάτω απ’ τα σεντόνια της. Πρόκειται για την μάνα-που-είναι-το-κράτος; κι αυτήν που μετά τα όσα πέρασε -και δεν ξέρεις τι πέρασε αγαπητέ αναγνώστη, μόνο σεναριογράφος σε σειρά του HBO ξέρει- είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για το βλαστάρι της που μπορεί να προέκυψε από λάθος καρπό αλλά αυτή το ‘χει βάλει στόχο να το κάνει να ανθίσει πάραυτα. Λόγω του ότι φόρεσε νυφικό μες της εφηβείας τα χρόνια, αποφασίζει μετά την υιοθεσία του μούλικου απ' τον αγάμητο, να πάει να μάθει γράμματα, έστω και αργά. Είναι η μάνα-πρότυπο, λαϊκιά και μαχήτρια ρε. Δεν της φεύγει κυβερνητικό επίδομα για επίδομα και θα πάρει δοκτορά σε κάποια φάση άμα λάχει, θα γίνει επιστημόνισσα στα 60 της.

ELLARIA SAND: Εγώ αγόρια ήθελα…

Η γυναίκα που κάθε φορά που έμενε έγκυος μονολογούσε στο περίγυρό της «Nιώθω το, εν αγόρι» και στο ultrasound του τέταρτου μήνα, όταν ο γυναικολόγος την ενημέρωνε πως δεν το βλέπει το τσουτσούνι, αυτή έβριζε θεούς και δαίμονες αλλά εν τέλει, έλεγε, «Υγεία να έχουμε τζαι τα άλλα ούλλα διορθώνονται». Η μοίρα της έμελλε να παραμείνει κοριτσομάνα παιδιών τύπου Ζήνα η πολεμίστρια, προστάτιδα τρισχαριτωμένων αγοροκοριτσόπουλων, αυτών που περνούν τις περισσότερες σχολικές ώρες μες το γραφείο της διευθύντριας για να απολογηθούν διότι έδειραν το αγοράκι της τάξης. Ο φόβος και ο τρόμος του σχολείου ο Κούλλης, αλλά οι κοριτσάρες της τον έφαγαν λάχανο. Είναι ο τύπος μάνας που θα το αστράψει το χαστούκι στην κόρη της που πήγε και έκανε τατουάζ χωρίς να την ρωτήσει αλλά αν σχολιάσει ο γείτονας -το ίδιο τατουάζ- με τρόπο που να θίγει το παιδί της, θα του απαντήσει ένα νέτο-σκέτο «Άισσιχτιρ τζαι εσύ.Να ασχολείσαι με τα δικά σου τα κοπελλούθκια τζαι να μεν σε κόφτουν τα δικά μου». Τρέφει μία αγάπη παθολογική για τα κοριτσάκια της που θα ήθελε να ήταν αγοράκια και vice versa. Είναι κατ' ακρίβεια η μάνα που θα ήθελε να φοράει γραβάτα και οι θεοί του παλιού κόσμου την έχουν καταραστεί να έχει στήθος.

Το πιο πάνω γράφτηκε καθώς ακούγαμε αυτό:

Δες κι αυτά

Ιστορίες