Ποιος χαριεντίζεται που δεν πήρε έδρα το ακατονόμαστο* κόμμα της Κύπρου;

Ποιος χαριεντίζεται που δεν πήρε έδρα το ακατονόμαστο* κόμμα της Κύπρου;

Ποιος χαριεντίζεται που δεν πήρε έδρα το ακατονόμαστο* κόμμα της Κύπρου;
Τι ακριβώς δεν διαβάζει σωστά;

Γράφει ο Ε.Τ.


Αποφεύγουμε να καταγράψουμε το ΕΛΑΜ στον τίτλο του κειμένου για έναν λόγο: Το Facebook της “δημοκρατίας” του ίντερνετ για κάποιο λόγο μάς τιμωρεί κάθε που βλέπει την επωνυμία και μάς κάνει θεματάκι για τα άρθρα μας (βγαλμένο από άλλο παραμύθι ετούτο, την δημοκρατία αυτή θα την συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή).

Πίσω στα χαριεντίσματα της μεγάλης (ελπίζουμε) μάζας του κόσμου που κατάφερε να ανατρέψει την είσοδο του ΕΛΑΜ στην Ευρωβουλή, να σημειώσουμε ότι η χαρά τους είναι και δική μας, παρόλα αυτά, τώρα που τελείωσε κι αυτό το πάρτι, καλό θα ήταν να ρίξουμε και μία ματιά στους αριθμούς. Ευτυχώς ή δυστυχώς, μαρτυρούν πολλά.

Τους αριθμούς που εξ όσων φαίνεται ήταν αρκετά χαμηλοί για να δώσουν θέση σε Ελαμίτη να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά θα έδιναν επιπλέον θέσεις, αν είχαμε σήμερα Βουλευτικές στο εσωτερικό, για να τους κάτσουμε στην Νεχρού.

Το ΕΛΑΜ αυξάνει τα νούμερά του (διπλής ανάγνωσης) και έχει μπει για τα καλά στον κομματικό χάρτη της χώρας. Μιλάμε πλέον για έναν υπολογίσιμο (από πλευράς αριθμών) παίχτη που μπήκε πριν από μία μόλις δεκαετία στη ζωή μας και όλο δυναμώνει.


Οι 23,167 βλέπουν τους υπόλοιπους να χαριεντίζονται και γελάνε


Οι 23 χιλιάδες και 167 συμπολίτες μας που θεώρησαν ότι αξίζει να εξάγουμε το συγκεκριμένο κόμμα στας Ευρώπας, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να εγγυηθούμε ότι θα λιγοστέψουν στις επόμενες εκλογές στο εσωτερικό.

Και οι 23,167 στέλνουν ένα επιπλέον μήνυμα, πέραν της αποχής και του Κανένα (πιπίλα στο στόμα μας): Πώς οι δικοί τους ψηφοφόροι, τουλάχιστον, και σηκώνονται από τον καναπέ κάθε φορά και αφήνουν την παραλία για αργότερα.

Οι 21 χιλιάδες και 846 πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που πίστεψαν πως ο Χρίστου θα μπορούσε να ήταν ΠτΔ στις προεδρικές του 2018, αυξήθηκαν σε 23,167 στις προχθεσινές ευρωεκλογές. Στις Προεδρικές δε που προηγήθηκαν, σημείωσε ότι ο αριθμός ήταν μόλις 3,899. Κι εμείς λέγαμε ότι “δεν είναι υπολογίσιμοι”.

Να σημειώσουμε πως μία δεκαετία πριν, στις Ευρωεκλογές του ‘09, το ΕΛΑΜ είχε λάβει μόλις 663 ψήφους. Στις επόμενες, του 2014, οι 663 έγιναν 6,957. Κι εμείς λέγαμε ότι “είναι διαχειρίσιμο”.

Στις Βουλευτικές του ‘11, το Ελάμ έλαβε 4,354 ψήφους. Πέντε χρόνια μετά, ο αριθμός αυτός έγινε 13,041. Κι εμείς αναρωτιόμασταν “Μπας και πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε;”.

Ε, μάλλον ήρθε η ώρα. Η ώρα να αρχίσουμε να διαβάζουμε τα νούμερα (διπλής ανάγνωσης).

Το 2021 οι πολίτες αυτής της χώρας θα καλεστούν εκ νέου να εκλέξουν τους βουλευτές τους. Αυτοί που τους αποκαλούν “βολευτές”, ίσως να μην κάνουν τον κόπο να πάνε μέχρι την κάλπη. Οι 23,167 εξ όσων δείχνουν τα πράματα, θα πάνε. Και θα πάρουν και την παρέα τους που ολοένα και θα μεγαλώνει μες την διετία που μεσολαβεί.

Η (με το συμπάθιο) instagrammable, εγωιστική κι ανώριμη κοινωνία του νησιού που ζούμε, καλό θα είναι να γνωρίζει με τί έχει να ντιλάρει στο πολύ κοντινό μέλλον αν συνεχίσει να μην λαμβάνει μέρος.

Αν είναι έτοιμη, με απάθεια, να δεχθεί τις επιπτώσεις -λόγω άγνοιας ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο- αυτοί που θα αξίζουν λύπησης θα είμαστε όλοι εμείς που αυτοπροσδιοριζόμαστε ως αντιφασίστες, δημοκράτες και προοδευτικοί. Και που εξακολουθούμε να χαριεντιζόμαστε που ανακόψαμε την κούρσα του ΕΛΑΜ προς την ευρωβουλή.

Οι στροφές άρχισαν να γίνονται επικίνδυνες και εμείς φαίνεται να καθόμαστε σαν τηλεθεατές σαπουνόπερας πάνω στις κερκίδες της επικίνδυνης στροφής με την σιγουριά (και την αφέλεια) ότι δεν θα μας προκύψει στραβοτιμονιά.

Με πληροφορίες από το άρθρο του Στέλιου Στυλιανού στην Offsite.com.cy

Loader