5 Feb 2019

Πότε επιτέλους θα καταλάβεις ότι ο φασισμός δεν αφορά μόνο τους άλλους;

Δεν είναι μόνο πραξικοπήματα, άρβυλα και τανκ, παίρνει και τη μορφή ενός σχολείου που ρίχνει στον Καιάδα ένα 12χρονο με μαθησιακές δυσκολίες

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός.

Κι εκεί που πιστεύεις ότι δεν υπάρχει χαμηλότερο σημείο να πέσεις ως έθνος και κοινωνία, σκάει μύτη είδηση που σε κάνει να χάνεις τελείως την πίστη σου στο ανθρώπινο είδος (όχι ότι το τελευταίο προσπαθεί και ιδιαίτερα για το αντίθετο).

Στην Καλαμαριά ένα ολόκληρο σχολείο στράφηκε εναντίον ενός από τους μαθητές για το λόγο ότι το 12χρονο αγόρι αποτελεί απειλή(!) για τους υπόλοιπους. Μάλιστα το 15μελές του 2ου Γυμνασίου ανάρτησε χειρόγραφη ανακοίνωση στην καγκελόπορτα όπου κατηγορεί ονομαστικά τον μαθητή για βιαιοπραγίες, βανδαλισμούς μέχρι και σεξουαλική παρενόχληση άλλων παιδιών ενώ εξαγγέλλει κατάληψη του σχολείου με αίτημα την οριστική αποβολή του παιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, ο 12χρονος έχει σύνδρομο εκ γενετής και αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, με αποτέλεσμα η ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον να είναι δύσκολη. Ο πατέρας του 12χρονου έκανε λόγο για «πρωτοφανές ξέσπασμα ρατσιστικής βίας» και κατήγγειλε στην εφημερίδα «Μακεδονία» ότι οι μαθητές «ανήρτησαν στην καγκελόπορτα του σχολείου ανακοίνωση που κατονόμαζαν τον μαθητή και ανέφεραν βαριές συκοφαντίες ως αιτίες της απαγόρευσης παραμονής του στο σχολείο. Το χαρτί βρισκόταν εκεί για αρκετές ώρες με τη διεύθυνση του σχολείου να μην προβαίνει σε καμία κίνηση αποκατάστασης της τάξης και προφύλαξης διασυρμού ενός παιδιού”.

Τελικά η προσβλητική ανακοίνωση αφαιρέθηκε ύστερα από καταγγελία του πατέρα στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, ο οποίος ζήτησε την άμεση διερεύνηση του ντροπιαστικού αυτού περιστατικού. Το ζήτημα πάντως ακόμα δεν έχει επιλυθεί καθώς τόσο οι γονείς του 12χρονου όσο και των άλλων παιδιών σκοπεύουν να καταθέσουν μηνύσεις κατά παντός υπεθύνου ενώ η διεύθυνση του σχολείου αρνείται να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Αν φταίνε τα παιδιά; Φυσικά και φταίνε. Μιλάμε για Γυμνάσιο, για παιδιά αρκετά μεγάλα ώστε να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος, ότι η στοχοποίηση, η περιθωριοποίηση και ο εξοστρακισμός ενός παιδιού που δεν γεννήθηκε “τέλειο” εκτός από εντελώς λάθος προσέγγιση είναι ανήθικο, βάναυσο, απάνθρωπο και ο ορισμός του φασισμού. Κι αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό γυμνασιόπαιδα, οφείλουν να το γνωρίζουν οι γονείς και οι καθηγητές που τα σιγοντάρουν.

Ο φασισμός ηλίθιε δεν είναι πολιτική ιδεολογία, δεν αφορά μόνο την απουσία δημοκρατικού πολιτεύματος, άρβυλα και τανκ. Ο φασισμός ηλίθιε δεν στοχοποιεί μόνο “μετανάστες με τα παχυλά επιδόματα”, “κλέφτες πολιτικάντηδες”, “εγκληματίες αλλοδαπούς”, “αλλόθρησκους που απειλούν τη χριστιανική πίστη μας” ή “ομοφυλόφιλους που προσπαθούν να επιβάλλουν τα αίσχη τους ως κανονικά” - αυτά άλλωστε τα επικροτείς, φανερά ή κρυφά, γιατί είτε συμφωνείς είτε πιστεύεις πως δεν σε αφορούν.

Ο φασισμός ηλίθιε θα έρθει και για σένα τη μέρα που κι ΕΣΥ θα αποκλίνεις από την κανονικότητα. Είτε θα λέγεσαι “προβληματικός”, “με μαθησιακές δυσκολίες”, “καθυστερημένος”, “τρελός”, “ανώμαλος”, “άθεος”, “διαταραγμένος”, “πουτάνα”, “χασικλής”, “ανάπηρος”, “αυτιστικός”, “φάλαινα”, “καχεκτική” ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος. Όταν θα μαζεύουν υπογραφές να σε διώξουν, θα σου κλείνουν τη ράμπα διέλευσης, θα ρίχνουν καθημερινά το “προβληματικό” παιδί σου στον Καιάδα, θα σε βρίσουν, θα σε χλευάσουν, θα σε διασύρουν γιατί χαλάς την αισθητική τους, γιατί αποτελείς προσβολή για την ίδια την κανονικότητα. Ένα μίασμα. Ένα βδέλυγμα.

Χθες ήταν το προσφυγόπουλο. Σήμερα το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες. Αύριο ίσως το πιο αργό στη γυμναστική ή εκείνο που ξεχνάει τα λόγια του στη σχολική γιορτή. Εκείνο που παρεκκλίνει από το σύνολο και του χαλάει τη μόστρα. Το δικό σου παιδί. Ηλίθιε.

Σχετικά με τον συντάκτη

Μαρίνος Νομικός

Χιούμορ, ευφυϊα, καυστικότητα κι αντανακλαστικά γατίσια! Αυτός είναι ο Μαρίνος Νομικός κι αν δεν κατέχεις, για ρίξε βλέφαρο στα κείμενά του, μεμιάς θα καταλάβεις!

Δες κι αυτά

Ιστορίες