10 πράγματα που μόλις μάθαμε για το «Πινακοθήκη»

10 πράγματα που μόλις μάθαμε για το «Πινακοθήκη»

10 πράγματα που μόλις μάθαμε για το «Πινακοθήκη»
To νέο brasserie - καφέ που έχει πρόσφατα λειτουργήσει στην αυλή της Λεβεντείου

1. Ο τόπος

Ένα από τα πιο όμορφα μυστικά της Λευκωσίας, η καφετέρια-εστιατόριο «ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ» είναι ένα μέρος που αξίζει να ανακαλύψετε. Βρίσκεται στην αυλή της Λεβεντείου Πινακοθήκης, μιας εξαιρετικής πινακοθήκης στην καρδιά της πόλης, και αποτελεί τον καλύτερο συνδυασμό μεταξύ brasserie και ενός μοναδικού γαλλικού café.

Είναι το κατάλληλο μέρος για να χαλαρώσετε μετά από μια επίσκεψη στη Γκαλερί και μια βόλτα ανάμεσα στους Μεγάλους Δασκάλους, τους Ιμπρεσιονιστές και τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής και κυπριακής τέχνης. Απολαύστε την κομψότητα και το σχεδιασμό του χώρου, καθώς και την ατμόσφαιρα πολιτισμού και πολυτέλειας.

Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ είναι ένας ιδανικός προορισμός για να συναντήσετε φίλους και να γευτείτε τον πολιτισμό – με φινέτσα.

2 . Οι δημιουργίες

Στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, ο Σεφ Πέτρος Παπαβασιλείου αντλεί έμπνευση από τις Συλλογές της Γκαλερί – δημιουργώντας μοναδικά πιάτα με ηχώ από τους Ιμπρεσιονιστές μέχρι και τους Έλληνες καλλιτέχνες θαλασσογραφίας και τους πρωτοπόρους της σύγχρονης κυπριακής τέχνης. Τα πιάτα που φέρουν την υπογραφή του ποικίλουν, από πιάτα που περιλαμβάνουν εξαιρετικά ορεκτικά και κυρίως γεύματα από κρέατα, ψητά ψάρια και συνοδευτικά πιάτα συνδυασμένα με πολλή προσοχή, αλλά και έξυπνα σάντουιτς και φρέσκες σαλάτες και νόστιμα επιδόρπια.

3. Σνακς & Brunch

«Ο Renoir», σύμφωνα με το γιο του, Jean, «έτρωγε το πρόγευμά του βιαστικά γιατί φοβόταν ότι θα έχανε το πρωινό φως. Στη συνέχεια, ο μάγειρας και ο οδηγός τον κουβαλούσαν μέχρι το χώρο εργασίας του με ένα φορητό κάθισμα (παλανκίνο), ενώ το μοντέλο τους ακολουθούσε κρατώντας μια μεγάλη ομπρέλα και ένα μικρό αναδιπλούμενο καβαλέτο. Εγώ ήμουν υπεύθυνος για το κουτί με τις μπογιές.»

4. Ορεκτικά

Η λέξη «entrée» (ορεκτικό), ως γαστρονομικός όρος, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έντυπο δημοσίευμα γύρω στο 1536, στο Γαλλικό βιβλίο «Petit traicte auquel verrez la maniere de faire cuisine». Σε μια συλλογή μενού στο τέλος του βιβλίου, ο τίτλος «Entrée de table» (που αυτολεξεί σημαίνει είσοδος στο τραπέζι) περιγράφει το πρώτο στάδιο ενός γεύματος. Χαρακτηριστικά ορεκτικά του 16ου αιώνα, και ίσως ακόμα παλαιότερα, περιελάμβαναν λουκάνικα, εντόσθια και ωμά, ζουμερά φρούτα.

Συστήνουμε τα ιδιαίτερα ορεκτικά μας, των οποίων η έμπνευση για τη δημιουργία τους προήλθε κατά κύριο λόγο από τους καλλιτέχνες θαλασσογραφιών των Συλλογών μας.

5. Ζυμαρικά & Ριζότο

Η έμπνευση για τις «Grand Tour» συνταγές μας προήλθε από τη δυτική παράδοση κατά την οποία Ευρωπαίοι νεαροί άντρες έκαναν «ακαδημαϊκά» ταξίδια, επιτρέποντάς τους να oλοκληρώσουν την παιδεία τους μέσω μιας ολικής μελέτης στις Κλασικές Σπουδές: ένα ταξίδι που συμπεριελάμβανε Ιταλικές πόλεις-ορόσημα, όπως είναι για παράδειγμα η Ρώμη, για τα αξιοθέατα, και η Βενετία για αναψυχή. Πολλοί συνέχιζαν το ταξίδι και προς τη Νάπολη για να δουν την Πομπηία και μερικοί από τους πιο θαραλλέους τολμούσαν να κατευθυνθούν και προς την Ελλάδα.

Ακολουθήστε τα βήματά τους δοκιμάζοντας τις εξαιρετικές ιταλικές μας γεύσεις. Kάποιες από αυτές πιθανόν να εκτιμούσε και ο πρώτος διάσημος σεφ του δυτικού κόσμου – η γαστρονομική αυθεντία Maestro Martino, ή Martino da Como, που έζησε το 15ο αιώνα, μαγείρευε για τον παπικό αρχιθαλαμηπόλο και έγραψε το βιβλίο-ορόσημο Libro de arte coquinaria γύρω στο 1465.

6. Σαλάτες

Οι σαλάτες έχουν…λατινικές ρίζες, καθ’ότι ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη sal (που σημαίνει αλάτι), από την οποία στη συνέχεια δημιουργήθηκε η λέξη salata (δηλαδή αλατισμένα πράγματα), όπως είναι τα ωμά λαχανικά που έτρωγαν την Κλασική εποχή περιχύνοντάς τα με λάδι, ξύδι ή αλάτι. Η λέξη εμφανίστηκε στα αρχαία γαλλικά ως salade και στη συνέχεια στα αγγλικά προς το τέλος του 14ου αιώνα ως salad ή sallet.

7. Κυρίως Πιάτα

Όταν ο Monet ζωγράφισε τον πίνακά του με τίτλο Still-Life: Quarter of Beef γύρω στο 1864, ήθελε να αναπαραστήσει τα υλικά ενός χορταστικού γεύματος για τις κατώτερες τάξεις της Γαλλίας: ένα κομμάτι βοδινό, σκόρδο για γεύση και ένα κεραμικό φλυτζάνι μπύρα, όμως το δικό του βιβλίο συνταγών, το οποίο καταγράφει τις γεύσεις της οικίας Monet, περιλαμβάνει μια πληθώρα πιάτων από απλά μέχρι πιο εκλεπτυσμένα.

Στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, ο Σεφ Πέτρος Παπαβασιλείου επικεντρώνεται στη φινέτσα, με τη δημιουργία μιας ποικιλίας κυρίως πιάτων που έχουν ως κύριο συστατικό ένα κρέας ή ένα ψάρι, βασισμένα στην επιμονή μας για ολόφρεσκα προϊόντα, κατά κάποιο τρόπο όπως και ο Monet, που τα περισσότερα λαχανικά που χρησιμοποιούσε ήταν από το δικό του πλούσιο κήπο.

8. Μενού «Leo»

Ο Leo είναι η μασκότ της Λεβεντείου Πινακοθήκης και ο πρωταγωνιστής όλων των παιδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που διοργανώνονται στο Κέντρο Δημιουργικότητας Coco. Eίναι διασκεδαστικός, γνωρίζει καλά τις ορέξεις και τις προτιμήσεις των παιδιών και είναι έτοιμος να βοηθήσει τους νεαρούς μας πελάτες ώστε να απολαύσουν μια γαστρονομική πανδαισία ακριβώς όπως τους αρέσει.

Ζητήστε τις λιχουδιές του Leo για να απολαύσετε τη ζωγραφική και τα παιχνίδια καθώς περιμένετε να ετοιμαστεί το πιάτο σας.

9. To Επιδόρπιο

Η λέξη «dessert» (επιδόρπιο) προέρχεται από τη γαλλική λέξη desservir, που σημαίνει «καθαρίζω το τραπέζι». Ωστόσο, το επιδόρπιο εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε ένα εξαιρετικά περίτεχνο πιάτο, αυτοδικαίως, το οποίο τρώγεται μετά από το κυρίως γεύμα, όπου οι κυρίες και οι κύριοι της υψηλής τάξης μπορούσαν να ενδώσουν στην αδυναμία τους για γλυκιές γεύσεις. Ένα ευρύ φάσμα πιάτων σερβιριζόταν με φανταχτερό και πομπώδες στήσιμο που μετέτρεπε τις επιφάνειες των τραπεζιών σε ένα μίνι θέαμα με φιγούρες και λουλούδια φτιαγμένα από ζαχαρόπαστα και με φανταστικές μπορντούρες από χρωματιστή ζάχαρη.

10. Οι συλλογές

Για τη Συλλογή του Παρισιού λέμε BON APPETITE Για την Ελληνική Συλλογή λέμε ΚΑΛΗ ΌΡΕΞΗ Για την Κυπριακή Συλλογή λέμε ΚΑΛΗ ΌΡΕΞΗ/ İYI ISTAH/ GOOD APPETITE

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια ζωγραφιά το νέο εστιατόριο στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Loader