Προστατέψτε τα παιδιά ναι, αλλά από ποιους;

Προστατέψτε τα παιδιά ναι, αλλά από ποιους;

Προστατέψτε τα παιδιά ναι, αλλά από ποιους;
Μήπως αυτό το ασφυκτικό (και όχι ολότελα ανιδιοτελές) μαζικό ενδιαφέρον για τα μωρά του δράστη επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα;

Διάβασα την “είδηση” για τους γονείς που (υποτίθεται ότι) θέλουν να απομακρύνουν τα παιδιά τους από το Δημοτικό που φοιτά το ένα παιδί του serial killer σε τουλάχιστον τρία legit διαδικτυακά ΜΜΕ και ένα κανάλι. Σε όλα τα “ρεπορτάζ” αναφέρεται ως πηγή η φράση “σύμφωνα με πληροφορίες” (πανάρχαιο δημοσιογραφικό κλισέ-κάλυψη για ανεπιβεβαίωτες φήμες ή προσωπική εκτίμηση του συντάκτη) ή ακόμα χειρότερα “σύμφωνα με σχόλια που έγιναν viral στο Facebook”. Το εν λόγω σχόλιο (γιατί ένα είναι) στάλθηκε και σε μένα με την προτροπή να το σχολιάσω (να βρίσω δηλαδή κι εγώ μαζί με τη μάζα τους άκαρδους γονείς) όμως κάτι στο ύφος και το γεγονός ότι ήταν ανώνυμο δεν μου έκατσαν καλά. Αντίθετα, δεν στάθηκε δυνατό να βρω έστω και μία επιβεβαιωμένη, επώνυμη, μαρτυρία, είτε γονέα είτε δασκάλου/διευθυντή του σχολείου, ότι κάτι τέτοιο έλαβε χώρα τουλάχιστον στην έκταση που το παρουσιάζουν.

Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν μπετόστοκοι (σαν πολύ συχνά τελευταία χρησιμοποιώ την έκφραση) που μπορεί να στοχοποιήσουν τα παιδιά αλλά απ' το να είπε κάποιος μια μαλακία στην παρέα του μέχρι να γίνει “είδηση” ένα ανώνυμο σχόλιο του Facebook με κραυγαλέους τίτλους τύπου “Γονείς δεν θέλουν τα παιδιά τους στο ίδιο σχολείο με τον γιο του δράστη” (έλεος!) για καθαρά κλικοθηρικούς λόγους, υπάρχει χαώδης απόσταση. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη κάποιων attention whores να το παίξουν ανώτεροι άνθρωποι μοιράζοντας ανέξοδα “μάνα μου ρε τι φταίνε τα μωρά” από τη μία κι από την άλλη δώσε κατάρες και ψόφους στους κακούς γονείς που (υποτίθεται ότι) στοχοποιούν τα παιδιά του δράστη. Αντιλαμβάνομαι επίσης την ανάγκη κάποιων ιστοσελίδων για κλικς και τίποτα πιο προσοδοφόρο από μια ιστορία με όλα τα πουληστερά υλικά (στοχοποιημένα τέκνα ενός serial killer, ανάλγητοι γονείς, μαζική υστερία) αλλά ελάχιστα ψήγματα αλήθειας. Κατανοώ και τις δύο ανάγκες (των μεν είναι το οξυγόνο τους των δε το ψωμί τους) αλλά σε καμιά περίπτωση δεν τις επικροτώ.

Γιατί αλήθεια, σας πέρασε ποτέ απ' το μυαλό ότι όλο αυτό το (ενοχικό) μαζικό ενδιαφέρον για τα παιδιά του 35χρονου μπορεί να επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα πάνω τους; Να τα ρίξει στο επίκεντρο μιας αχρείαστης προσοχής, να διαταράξει την ηρεμία και τη ρουτίνα τους που οικογένεια, οικείοι και ψυχολόγοι πασχίζουν να διατηρήσουν για ευνόητους λόγους και πιθανόν να ενεργοποιήσει -στ’ αλήθεια αυτή τη φορά- τους μπετόστοκους εναντίον τους; Μήπως καταλήξαμε να τα δείχνουμε με το δάχτυλο όταν είναι ζωτικής σημασίας να νιώσουν ότι τίποτα δεν άλλαξε γι’ αυτά; Κι όλα αυτά γιατί; Απλά για να το παίξουμε πονόψυχοι στο ίντερνετ διαδίδοντας, μεγαλοποιώντας και (ακόμα χειρότερα) επισημοποιώντας μέσω legit ΜΜΕ την όποια μαλακία σκέφτεται ή γράφει κάποιος στο Facebook;

Ακόμα κι αν ένας-δυο γονείς εξέφρασαν φόβους ή/και την επιθυμία να απομακρύνουν τα παιδιά τους, απλά τους αγνοείς, τους απορρίπτεις ως ανάξιους σημασίας, τους βάζεις στο περιθώριο με απαξίωση, δεν το μεγεθύνεις -και μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες- ώστε να δώσεις διαστάσεις στο ανύπαρκτο θέμα και στους ηλίθιους υπόσταση. Δυστυχώς όμως, για ακόμα μια φορά, υπερτερεί η ανάγκη μας για επιβεβαίωση της ανωτερότητάς μας μέσω των ανέξοδων ψόφων και “μάνα μου ρε”.

UPDATED Με (επώνυμη) ανάρτησή του ο συνάδελφος του Δία (και δημοτικός σύμβουλος Λακατάμιας) Σωκράτης Ιωακείμ διαψεύδει το δήθεν αίτημα γονέων για αλλαγή σχολείου κι αυτή είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση για το θέμα.

Loader