Ψιτ, είναι ο καπιταλισμός Λεμεσιανέ

Ψιτ, είναι ο καπιταλισμός Λεμεσιανέ

Ψιτ, είναι ο καπιταλισμός Λεμεσιανέ
Αυτοί που θέλουν λιγότερο κράτος είναι έτοιμοι τώρα να σπιτώσουν τους υπόλοιπους;

Εικόνες από προηγούμενη εκδήλωση / Πηγή


Έξω από το Διοικητήριο της Λεμεσού έχουν στηθεί σήμερα αντίσκηνα από την «(link» και με τη στήριξη κι άλλων οργανωμένων συνόλων και συνδέσμων. Οι οργανωμένοι καλούν τον κόσμο να διανυκτερεύσει στον χώρο με στόχο να αποσταλεί το μήνυμα πως εάν δεν μειωθούν οι τιμές των ενοικίων, κάποιοι ίσως αναγκαστούν να μένουν -όντως- σε αντίσκηνα.

Οι τίτλοι του ενημερωτικού υλικού που διανέμεται στο χώρο, αλλά και των πανό, υπενθυμίζουν τα... βασικά. Ένας απ’ τους πιο χαρακτηριστικούς είναι: “Η κατοικία είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα”.

Λόγος γίνεται επίσης για την αυξανόμενη “Κρίση Στέγης”, ενώ αναφέρεται πως “Η στέγαση και η αξιοπρεπής διαβίωση” δεν πρέπει να αποτελούν “αντικείμενο κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης”

Ρίχνοντας μια ματιά στις τιμές των ενοικίων δεν θα μπορούσε κάποιος παρά να συμφωνήσει με την ορολογία “Κρίση στέγης”. Σε μία χώρα όπου ο βασικός μισθός κυμαίνεται στα 800-1,000 ευρώ και παγιώνεται εκεί, τα ολοένα αυξανόμενα ενοίκια σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στο μηνιαίο εισόδημα των πολιτών.

Απ’ τις προτεινόμενες απ’ τους διαμαρτυρόμενους λύσεις, ίσως η πιο εφικτή προς υλοποίηση, αφορά στην φορολογία ενοικίων με βάση το συμβόλαιο.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Λεμεσός


Όσον αφορά προτάσεις που αφορούν σε κτίσιμο πολυκατοικιών και κτιριακών συγκροτημάτων (με άμεση εμπλοκή της κυβέρνησης) ή να ικανοποιηθεί η απαίτηση τα ενοίκια να συντονίζονται σε σχέση με την αξία-εμβαδόν, στα αυτιά μας ακούγονται ανέφικτες στο οικονομικό σύστημα που ζούμε. Επιπρόσθετα, η πρόταση για εμπλοκή της εκκλησίας -και ας θυμηθούμε τις υποσχέσεις του Αρχιεπισκόπου επί κουρέματος το ‘13- μάλλον θα έχει το αποτέλεσμα του εκσφενδονίσματος αβγών σε τοίχο.

Εν τω μεταξύ να σημειωθεί πως σήμερα το πρωί, το Υπουργικό (alert στα τερτίπια των ΜΜΕ;) ενέκρινε αύξηση κατά 10% του επιδόματος ενοικίου για όλους τους δικαιούχους που ανέρχονται στις 4,5 χιλιάδες, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Η ακτινογραφία των υψηλών ενοικίων στην Κύπρο - Αιτίες και λύσεις


Το ερώτημα είναι: Πόσο εύκολο είναι να παρέμβει το κράτος σε ένα οικονομικό σύστημα όπως το δικό μας, στον καθορισμό ενοικίου; Πώς μπορείς να νομοθετήσεις ή ακόμα και να παρέχεις αρκετά κίνητρα σε έναν ιδιοκτήτη έτσι ώστε να κρατήσει τα ενοίκιά του σε σεμνά επίπεδα την στιγμή που τις τιμές της αγοράς καθορίζει η προσφορά και η ζήτηση;

Επιπλέον και σημαντικότερο: Όλοι όσοι υποστήριζαν πως στην Κύπρο θέλουμε λιγότερο κράτος, τι έρχονται και ζητούν σήμερα από το κράτος να ρυθμίσει;

Στην αναμονή για το περιβόητο ολοκληρωμένο πλάνο για την καταπολέμηση της αύξησης ενοικίων που έταξε η κυβέρνηση (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το σχέδιο "Προσιτή κατοικία" και ίδωμεν.

Μέχρι τότε, ελπίζουμε οι διαμαρτυρίες και οι συμβολικές διανυκτερεύσεις σε αντίσκηνα να μην γίνουν πραγματικές.

Κατά τα άλλα, είναι ο καπιταλισμός Λεμεσιανέ.

Ε. Τ.

Loader