6+1 Σαντοριναίϊκα trivia για να μην σε πιάσουν αδιάβαστο

6+1 Σαντοριναίϊκα trivia για να μην σε πιάσουν αδιάβαστο

6+1 Σαντοριναίϊκα trivia για να μην σε πιάσουν αδιάβαστο
Και που δεν αφορούν το -υπέροχο- ηλιοβασίλεμα

Αν δεν έχεις επισκεφτεί ακόμα την Σαντορίνη, το σίγουρο είναι πως φτάνοντας εκεί ένα instagram post με το ηλιοβασίλεμα είναι σιγουράκι ότι θα το αναρτήσεις.

Παρόλα αυτά, εκτός απ’ αυτή την πληροφορία που κατέχεις (ότι το ηλιοβασίλεμα που θα δεις εκεί είναι ένα απ’ τα ομορφότερα στον κόσμο) αξίζει να μάθεις και τα πιο κάτω πριν φτάσεις σ’ αυτό το διαμάντι της Ελλάδας αδιάβαστος.

Trivia # 1 Ο τζίρος της Σαντορίνης υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ετησίως και λόγω της ολοένα και περισσότερης τουριστικής ανάπτυξης δέχεται μεγάλη πίεση στις υποδομές. Το νησί έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια του τουριστικού του capacity και έχει πλέον θέσει ένα περιορισμό έτσι ώστε να υποδέχεται μέχρι και 8.000 άτομα καθημερινά.

Trivia # 2 Πρόκειται για ένα απ’ τα λίγα νησιά της Ελλάδας για το οποίο βρίσκει κανείς τόσο συχνά αναφορές τόσο στην μυθολογία όσο και στην αρχαία λογοτεχνία. Πριν την ηφαιστειακή καταστροφή των προϊστορικών χρόνων φαίνεται πως η νήσος ήταν στρογγυλή και είχε το όνομα Στρογγύλη, ενώ αργότερα απέκτησε τα ονόματα Καλλίστη ή Καλλιστώ, Φιλητέρη ή Φιλωτέρα, Καλαυρία, Καρίστη, Τευσία, Θηραμένη καθώς και Ρήνεια.

Trivia # 3 Παρόλο που οι ξεναγήσεις για το ενεργό ηφαίστειο γίνονται στο νησί της Καμένης καλό είναι να μάθεις ότι ο ενεργός κρατήρας του ηφαιστείου βρίσκεται κατακρίβειαν στον βυθό της θάλασσας και ονομάζεται Κολούμπο. Κατά τα μισά του 17ου αιώνα, περίοδο που οι ντόπιοι αποκαλούν «ο καιρός του κακού» πολλοί κάτοικοι του νησιού πέθαναν από τα δηλητηριώδη αέρια που έβγαιναν από το ηφαίστειο.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Κρουαζιέρα θα σε πάω, λέμε


Trivia # 4 Το γνωστό “Καμάρι”, διάσημο παραθαλάσσιο θέρετρο του νησιού, έχει γεννηθεί από τον σεισμό του 1956. Εκεί όπου φιλοξενούνται σήμερα τα πιο γνωστά beach bars είχε δημιουργηθεί τότε χώρος στέγασης για τους σεισμοπαθείς.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Celestyal Cruises


Trivia # 5 Η Σαντορίνη παλαιότερα ονομαζόταν Θήρα και πήρε το όνομά της από τον μυθικό ιδρυτή της τον Θήρα από την Σπάρτη. Το όνομα Σαντορίνη το πήρε αργότερα από τους Βενετούς που έφτασαν στο νησί τον 12ο αιώνα μ.Χ. αποκαλώντας το “Santa Irina”.

Trivia # 6 Το… έδαφος της Σαντορίνης είναι το βασικό της εξαγώγιμο προϊόν. Περίπου 2 εκατομμύρια τόνοι χώματος φεύγουν κάθε χρόνο από την περιοχή με τα πλείστα να καταλήγουν να μεταποιούνται σε δομικά υλικά. Για παράδειγμα, η διώρυγα του Σουέζ, χτίστηκε με σαντορινιό χώμα.

Trivia # 7 Η μόνη κατοικημένη καλντέρα στον κόσμο είναι αυτή της Σαντορίνης. Πρόκειται για ένα απ’ τα λιγοστά μέρη σε ολόκληρο τον πλανήτη όπου σώζονται υπόσκαφα σπίτια και αρχιτεκτονήματα σε ηφαιστειογενές έδαφος.

Ταξίδεψε στη Σαντορίνη με την Celestyal Cruises, τον ειδικό στην Ελληνική κρουαζιέρα.

Facebook / (link

Loader