7 στάσεις αν είσαι τουρίστας στο Ηράκλειο

7 στάσεις αν είσαι τουρίστας στο Ηράκλειο

7 στάσεις αν είσαι τουρίστας στο Ηράκλειο
Must-do για τον επισκέπτη της περιοχής

Σύγχρονο, κοσμοπολίτικο και ζωντανό, το Ηράκλειο είναι μεταξύ άλλων το οικονομικό κέντρο της Κρήτης και επιπλέον η πόλη που φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών απ’ το δικό μας νησί.

Αν θα κάνεις σύντομη στάση στην πόλη ως τουρίστας, με αποβίβαση από κρουαζερόπλοιο, προτείνουμε να κάνεις τικ στην λίστα που ακολουθεί. Μέχρι την επόμενή σου επίσκεψη στην πόλη!

7. Δοκίμασε την κρητική ρακή

Οπουδήποτε κι αν βρεθείς στην Κρήτη πρέπει να την δοκιμάσεις αλλά σαν κάνεις στάση στο Ηράκλειο, δώσε της την ευκαιρία που της αξίζει. Εντόπισε ένα καφενεδάκι περιποιημένο -αν ηχεί και τις μουσικές της περιοχής ακόμα καλύτερα- και ζήτα να σου φέρουν ένα ποτηράκι. Οι Ηρακλειώτες αγαπούν την τσικουδιά και αγαπούν ακόμα περισσότερο να την σερβίρουν στους επισκέπτες τους. Εξάλλου, η κρητική ρακή δεν είναι απλά ένα τοπικό προϊόν. Είναι η ταυτότητα μιας κουλτούρας και εκφράζει την κρητική φιλοξενία.

6. Δες από κοντά τα λιοντάρια στην κεντρική πλατεία

Σαν βρεθείς στο κέντρο του Ηρακλείου κάνε στάση να θαυμάσεις από κοντά την περίφημη Κρήνη Μοροζίνι γνωστή και ως Κρήνη των Λεόντων. Πρόκειται για ένα απ’ τα ωραιότερα Ενετικά μνημεία που πήρε το όνομά της από τον Ενετό Γενικό Προβλεπτή της Κρήτης Francesco Morozini. Η κρήνη αυτή ξεδίψασε το Μεγάλο Κάστρο του Ηρακλείου όταν εγκαινιάστηκε το 1628. Δώσε βάση στις ανάγλυφες παραστάσεις από την Ελληνική μυθολογία και στα τέσσερα λιοντάρια που υψώνονται κατά μήκος της.

5. Κάνε βόλτα στα τείχη του Ηρακλείου

Δεν μπορεί να μην κάνεις την βόλτα σου απ’ την ενετική είσοδο του λιμανιού. Τα τεράστια ενετικά τείχη περικυκλώνουν την παλιά πόλη του Ηρακλείου και είναι η ευκαιρία σου να δεις την περιοχή από ψηλά. Στην είσοδο του λιμανιού λοιπόν, θα δεις την είσοδο όπου δεσπόζει το Castello del Molo ή Rocca a Mare, το θαλάσσιο φρούριο του λεγόμενου Κουλέ. Επί τουρκοκρατίας το συγκεκριμένο λειτούργησε ως φυλακή ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

4. Βόλτα στην Ιστορία

Αν έχεις τον χρόνο, δεν μπορεί να παραβλέψεις μία επίσκεψη στα παλάτια της Κνωστού και της Φαιστού, κέντρα του μινωικού πολιτισμού. Το περίφημο παλάτι της Κνωσού απέχει 5 μόλις χιλιόμετρα απ’ το Ηράκλειο και είναι απ’ τα λιγοστά αρχαία μέρη της Ελλάδος όπου σώζονται όπως ακριβώς ήταν αρκετά σημεία του παλατιού. Επιπλέον, πάρε σημείωση πως τον περίφημο Δίσκο της Φαιστού μπορείς να τον απολαύσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Celestyal Cruises


3. Κρητικό ή Λιβυκό πέλαγος;

Ο νομός Ηρακλείου διαθέτει όλων των τύπων παραλίες απλωμένες σε μήκος πολλών χιλιομέτρων. Δίπλα στο Ηράκλειο, στη δυτική πλευρά της πόλης, βρίσκεται η πασίγνωστη Αμμουδάρα. Κατάλληλη για θαλάσσια σπορ, διαθέτει αμμουδερή παραλία και είναι πλήρως οργανωμένη. Εξίσου δημοφιλής είναι και η Αγία Πελαγία, απ’ τα μεγαλύτερα βορεινά θέρετρα της περιοχής ενώ δίπλα της δεσπόζει η βοτσαλωτή Βλυχάδα, στην οποία μπορείς να έχεις πρόσβαση κολυμπώντας.

Για μακροβούτια στο Λιβυκό πέλαγος, επέλεξε την ηρεμία του Κερατόκαμπου, χωρίς φασαρία και πολύ κόσμο ενώ 10 χιλιόμετρα μακριά απ’ το Ηράκλειο, μπορείς να απολαύσεις την πεντακάθαρη Αγία Πελαγία. Σαν βρεθείς στο Ηράκλειο στις επισκέψεις σου μπορείς να προσθέσεις και τα Μάταλα, την κατοικία των χίπις. Εκεί θα απολαύσεις την παραλία και τις σπηλιές που έγιναν διάσημα τις δεκαετίες του ‘60 και ‘70 τότε που μαζεύονταν όλοι οι χίπις στην περιοχή.

2. Το μεγάλο κεφάλαιο “Καζαντζάκης”

Μεγάλο και ξεχωριστό είναι για την Κρήτη το κεφάλαιο “Καζαντζάκης”. Οι επισκέψεις στον τάφο του, που βρίσκεται στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, είναι must για τους φαν του μεγάλου συγγραφέα. Η επιγραφή στον λιτό του τάφο “Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος” εντυπωσιάζει με την απλότητα και παράλληλα την μεγαλοσύνη της. Αξίζει να επισκεφθείτε και το Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης όπου μπορείτε να δείτε από κοντά χειρόγραφα και σημειώσεις του σπουδαίου αυτού κοσμοπολίτη Έλληνα.

1. Περαντζάδα απ’ την 25ης Αυγούστου Μία απ’ τις ομορφότερες οδούς στο Ηράκλει με εξαίσια νεοκλασικά, την Ενετική Λότζια και το ναό του Αγίου Τίτου που συνδέει το Ενετικό λιμάνι με την πλατεία των λιονταριών. Στην ενετοκρατία η οδός λεγόταν Ρούγα Μαΐστρα ενώ μετονομάστηκε σε Βεζίρ Τσαρσί απ’ τους Οθωμανούς. Ακολούθησε η ονομασία Οδός Πλάνης ενώ το σημερινό της όνομα το πήρε απ’ τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στις 25 Αυγούστου 1898, την ημέρα εορτής του Αγίου Τίτου, όταν ο Οθωμανικός όχλος έσφαξε εκατοντάδες χριστιανούς Κρητικούς. Το συμβάν αυτό έχει -τραγικά- βοηθήσει στο να ανοίξει ο δρόμος για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Κρουαζιέρα θα σε πάω, λέμε


Ταξίδεψε στο Ηράκλειο με την Celestyal Cruises, τον ειδικό στην Ελληνική κρουαζιέρα.

Facebook / (link

Loader