Το κυπριακό κοινοβούλιο είναι το μοναδικό -ίσως- στον κόσμο που διαθέτει mural

Το κυπριακό κοινοβούλιο είναι το μοναδικό -ίσως- στον κόσμο που διαθέτει mural

Πόσο κουλ είναι αυτό;

Το κυπριακό κοινοβούλιο είναι το μοναδικό -ίσως- στον κόσμο που διαθέτει mural
Μια πολύ προχώ δράση, γιατί, ναι, γίνονται και προχώ πράματα στη Βουλή μας.

Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο φιλοξενείται στο αίθριο της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία το υπέροχο mural του Έλληνα, διεθνούς φήμης εικαστικού καλλιτέχνη, Ino. Η αλήθεια είναι πως πρόσφατα το είδαμε από κοντά -σε επίσκεψή μας στο εν λόγω χώρο- κι αφού το θαυμάσαμε σ’ όλο του το μεγαλείο, σκεφτήκαμε να υπενθυμίσουμε περί τίνος πρόκειται.

Η ιδέα για το εν λόγω mural προωθήθηκε από την Υπηρεσία Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο των ετήσιων κοινωνικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει. Η φιλοξενία ενός mural στο κτίριο της κυπριακής βουλής αποτέλεσε μία απ’ τις δράσεις δημόσιας τέχνης που διοργάνωσε το εν λόγω τμήμα μεταξύ 1ης και 12ης Απριλίου 2016, η οποία έφερε τον τίτλο «Εικ-αστική Παρέμβαση». Απ’ την έρευνα δε που προηγήθηκε της εν λόγω δράσης, δεν φάνηκε να προκύπτει κάτι παρόμοιο στον κόσμο, να φιλοξενείται δηλαδή mural σε χώρο κοινοβουλίου.

Με σκοπό την ανάδειξη των δημόσιων τοιχογραφιών μεγάλης κλίμακας, η εν λόγω δράση φιλοξένησε μεταξύ άλλων και το έργο του Ino αφού το εικαστικό ύφος του καλλιτέχνη αξιολογήθηκε από τους επιμελητές της δράσης ως το καταλληλότερο για τον εν λόγω χώρο

Ο Ino, με διεθνή αναγνώριση και πλούσιο βιογραφικό συμμετοχών στα κορυφαία street art festivals παγκοσμίως, είναι αναμφισβήτητα ένας απ’ τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες των οποίων η τέχνη ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας ταξιδεύοντας σε ευρωπαικές και ασιατικές χώρες αλλά και στην Αμερική.

ΔΕΣ εδώ ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ INO.

Ο καλλιτέχνης, αντοποκρίθηκε θερμά στην πρόσκληση, την οποία όπως δήλωσε αργότερα σε συνέντευξή του θεώρησε ιδιαίτερα τολμηρή κι ενδιαφέρουσα. Αυτή ήταν και η πρώτη ίσως φορά που έργο αυτού του τύπου φιλοξενήθηκε σε κρατικό κοινοβούλιο.

Το έργο του Ino φέρει την ονομασία «Ignorance is bliss», ολοκληρώθηκε σε διάστημα μίας βδομάδας και φιλοξενείται στον αίθριο χώρο της Βουλής από τα μέσα Απριλίου του 2016

Ο χώρος που επιλέχθηκε να τοποθετηθεί βρίσκεται στην εσωτερικό αίθριο του κοινοβουλίου, εκεί απ’ όπου περνάνε καθημερινά οι βουλευτές, οι καλεσμένοι των επιτροπών, οι εργαζόμενοι στη Βουλή κι άλλοι φιλοξενούμενοι για να απολαύσουν τον καφέ ή το τσιγάρο τους, αφού πρόκειται και για το μοναδικό σημείο όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

Για το έργο του, που απεικονίζει τον Σόλωνα και τον Περικλή, δυο προσωπικότητες-σύµβολα για την αθηναϊκή δηµοκρατία, ο Ino περιγράφοντάς το, δήλωσε σε συνέντευξή του το εξής: «Τα µάτια τους είναι καλυµµένα µε γαλάζιο χρώµα, για να µη βλέπουν πως οι ιδέες τους χρησιµοποιήθηκαν έτσι ώστε να εξυπηρετούν συµφέροντα».

Εμείς, που το θαυμάσαμε πρόσφατα από κοντά, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο τέχνης και μία πολύ μοντέρνα κίνηση εκ μέρους της Βουλής μας, το γεγονός ότι φιλοξενείται εκεί.

Εσύ, μπορείς να το δεις από κοντά αν επισκεφτείς την Βουλή των Αντιπροσώπων [είναι ανοικτή για το κοινό κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας ολομέλειας] και να θαυμάσεις ένα απ’ τα ομορφότερα murals που -εμείς τουλάχιστον- έχουμε δει.

Ευχαριστούμε την Υπηρεσία Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

Loader