Έχεις και εσύ Short Attention Span;

Έχεις και εσύ Short Attention Span;

Δεν ξέρουμε αν το λένε κάτι στα ελληνικά εμείς πάντως το ‘χουμε

Έχεις και εσύ Short Attention Span;
Λογικά αν έχεις έξυπνο τηλέφωνο, καθημερινό στρες και στην ερώτηση «τι κάνεις;» απαντάς «ό,τι προλαβαίνω», το ‘χεις κι εσύ

Το γεγονός ότι ζούμε στην πλέον εντατικά διεγερτική περίοδο στην ιστορία του πλανήτη δεν είναι ανάγκη να το επαναλάβουμε. Ντου από παντού οι πληροφορίες, πολλά τα κονέ, άλλα τόσα τα apps που ‘διευκολύνουν’ την καθημερινότητά μας.

Ο βομβαρδισμός του νέου, το ερέθισμα του καινούριου, το περιεχόμενο που όλο και αλλάζει κι εσύ τρέχεις ξωπίσω του να το προλάβεις είναι χαρακτηριστικά της εποχής μας. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να βαριέται συχνά, να μην μπορεί να συγκεντρωθεί σε κάτι για πάνω από δέκα λεπτά, αν στις πέντε γραμμές που διάβασες απ’ το άρθρο αυτό έχεις ήδη κάνει ένα scroll down να δεις πόσο μακρόσυρτο είναι, μάλλον το ‘χεις κι εσύ αυτό το short attention span.

Βλέποντας μια ταινία νιώθεις πως έχασες τον μισό διάλογο γιατί σκεφτόσουν κάτι άλλο; Έχεις ανοικτά τουλάχιστον 10 tabs στον υπολογιστή σου; Παρακολουθώντας ειδήσεις έχεις κάνει refresh το facebook σου τουλάχιστον δέκα φορές μέσα σε μισή ώρα; Πήγες για καφέ με τον κολλητό σου και σπαταλήσατε τη μισή ώρα συνάντησης να κοιτάτε τα κινητά σας; Έβαλες μπύρα στην κατάψυξη «Έτσι, για πέντε λεπτάκια να παγώσει» και την ξέχασες; Αποφάσισες να διαβάσεις ένα πατροπαράδοτο χάρτινο βιβλίο και στις τρεις σελίδες το ‘κλεισες γιατί κουράστηκες; Έχεις ανοιγοκλείσει Instagram, Twitter και Pinterest μέσα σε ένα λεπτό και δεν πήρες χαμπάρι τι είδες και –το χειρότερο- δεν θυμάσαι τι έψαχνες; Το ‘χεις παιδί μου σου λέμε. Κράτα γερά και προσπάθησε να συνεχίσεις την ανάγνωση.

Με το ΔΕΠΥ να είναι πολύ μοδάτο στην περίπτωση των παιδιών –κι αυτό αφορά στην ελλειμματική προσοχή και την υπερκινητικότητα- δεν μπορούμε να πούμε πως αρκετά στοιχεία του δεν παρατηρούνται και σε ενήλικες.

Ο βομβαρδισμός του νέου, το ερέθισμα του καινούριου, το περιεχόμενο που όλο και αλλάζει κι εσύ τρέχεις ξωπίσω του να το προλάβεις είναι χαρακτηριστικά της εποχής μας

Όλα τα πιο πάνω έχουν να κάνουν με την συγκέντρωση και τον χρόνο που αφιερώνεις να κατανοήσεις, να καταναλώσεις και να διαπραγματευτείς κάτι χωρίς να σου αποσπάσει την προσοχή κάτι άλλο.

Γιατί ασχολούμαστε με αυτό το θέμα θα μας πεις τώρα. Σόρι κιόλας, εσύ δεν αποθύμησες τις παλιές καλές εποχές όταν ήσουν παιδί και όλα έμοιαζαν ατέλειωτα, τεράστια και όλη η ζωή ξανοιγόταν μπροστά σου;

Αυτό το attention span που λες διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο γενικότερο περφόρμανς σου στην ζωή και καλό είναι να μην το συγχύζεις με το πολύ-μπίζνες-για-να-πεθάνει multitasking. Short attention span σημαίνει, μεταξύ άλλων, να μην δίνεις στον εαυτό σου τον χρόνο να απολαύσει… οτιδήποτε. Να χάνεις ή να προσπερνάς σημαντικές πληροφορίες, στις οποίες ορκίζεσαι στον εαυτό σου ότι θα ανατρέξει πίσω να τις βρει ή να κάνεις λάθη που λογικά, αν έπαιρνες μια ανάσα, δεν θα ‘κανες.

Short attention span σημαίνει, μεταξύ άλλων, να μην δίνεις στον εαυτό σου τον χρόνο να απολαύσει… οτιδήποτε

Τα ξύπνια τηλέφωνα και οι ξύπνιες τηλεοράσεις και όλα αυτά τα πανέξυπνα πράγματα που όλοι κουβαλούμε σε μία τσάντα ή τα έχουμε χώσει μες τα σπίτια μας, διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο σε όλο αυτό. Όχι, δεν τα φταίμε τα εργαλεία, γιατί περί εργαλείων πρόκειται, αλλά τον τρόπο που τα κάνουμε χρήση ρε παιδί μου. Η κατάχρηση, μαζί με την μανιώδη μας έγνοια και ανάγκη να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει γύρω μας, όλες τις άχρηστες και χρήσιμες πληροφορίες, όλες τις άσχημες και όμορφες εικόνες, δεν μπορούν παρά να μας προκαλούν μία σύγχυση και μία ανεξήγητη ανησυχία μαζί.

Μπορείς να απεγκλωβιστείς; Εσύ, εγώ, όλοι μας απ’ αυτή την τρύπα στην οποία έχουμε ξεπέσει; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως μάλλον ναι. Όπως όλα σ’ αυτή τη ζωή έτσι κι αυτό το πολύ μεταμοντέρνο ‘προβληματάκι’, όπως θα το χαρακτηρίζαμε, θέλει υπομονή και εξάσκηση. «Να εξασκηθώ την ώρα που βλέπω ταινία να μην κάνω κάτι άλλο ρε φίλε;», «Ναι ρε φίλε. Κάτσε δες την γαμημένη την ταινία και βυθίσου στην πλοκή, την εικόνα, τη γκόμενα την πρωταγωνίστρια. Το φουμπού μπορεί να περιμένει».

Το μυαλό σου έχει αυτή την σούπερ ιδιότητα να ταξιδεύει, να ονειροπολεί, να κάνει εικόνες για το μέλλον. Εκεί κάνε ένα διάλειμμα και απόλαυσε. Η είδηση του καγκουρό που γέννησε γουρούνι, η κάθε ανούσια πληροφορία για το κυπριακό -π.χ. το μενού στο δείπνο των δύο ηγετών- και η προτροπή της διαφήμισης να χρησιμοποιείς μόνο τη συγκεκριμένη μάρκα απορρυπαντικού που κάνει επανάσταση στα λευκά, δεν είναι κάτι που πρέπει να σε απασχολεί, να σου κλέβει χρόνο ή να σου χαλάει το πρόγραμμα και τον στόχο.

Με λίγα λόγια, σκέψου πόσο τη χαλάς την δημιουργικότητα και την αναλυτική σου ικανότητα -οπότε και τη δράση σου- με όλα αυτά. Σου αρέσει; Εικάζουμε πως όχι.

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ: Το διαδικτυακό Psychology Today έχει ένα τεστ για σένα και (link.

Θα ήταν καλό να συνεχίσουμε να επιμένουμε να έχουμε την αισθητηριακή μας εμπειρία σε λειτουργία. Να δηλώνουμε το παρόν μας.

κάτσε ένα εικοσάλεπτο να απολαύσεις ως Αγγελόπουλος στη θέση του Αγγελόπουλου τη φύση και το σκηνικό που έχεις απέναντί σου

Η σύγχρονη εποχή είναι πολύ σούπερ και όσα βιντάζ έπιπλα κι αν αποκτήσαμε, όσα παλιά αυτοκίνητα κι αν φτιάξαμε, δεν την αλλάζουμε με τίποτα. Σ’ αυτό όμως που θα ήταν καλό να συνεχίσουμε να επιμένουμε είναι να έχουμε την αισθητηριακή μας εμπειρία σε λειτουργία. Να δηλώνουμε παρόν. Να μην ακροβατούμε σε προσομοιώσεις της ζωής μέσα απ’ τις οθόνες μας περισσότερο απ’ όσο αντέχει το στομάχι μας.

Όλα τα πιο πάνω δημιουργούν αναίσθητους ανθρώπους με έξυπνα κινητά και κοιμισμένα μυαλά. Κι αυτό το attention span μάλλον κατατάσσεται στην τελευταία κατηγορία.

Αν το ‘χεις, αναγνώρισέ το για αρχή και δώσε του μια σκουντιά προς την κοντινότερη γωνία του δωματίου. Κουκλίτσα το Google Keep αλλά άσε το λίγο στην άκρη ρε παιδί μου και κάτσε ένα εικοσάλεπτο να απολαύσεις ως Αγγελόπουλος στη θέση του Αγγελόπουλου τη φύση και το σκηνικό που έχεις απέναντί σου. Ο Ζούκερμπεργκ μπορεί να περιμένει.

Loader