27 Nov 2018

Αντί για τραμ στη Λευκωσία, what if προτιμήσουμε το τρένο και τα ferries;

Κουβέντα να γίνεται

Γράφει ο Πάρις Δημητριάδης.

Η μελέτη για τη δημιουργία του περιβόητου τραμ στη Λευκωσία έχει προσφάτως βγει απ' τα συρτάρια, μας είπε σήμερα η Υπουργός Μεταφορών. Εντός του μηνός Δεκεμβρίου, δήλωσε η κυρία Υπουργός, έρχεται στην Κύπρο άνθρωπος ειδήμονας, με σκοπό να μας βοηθήσει τους ανίδεους με θέματα τεχνικά καθώς και με το δαιδαλώδες το ερώτημα πώς να καταλήξουμε σε μπάτζετ βιώσιμο.

Απορία: Αν και η ύπαρξη ενός τραμ εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Λευκωσίας, για το οποίο η αλήθεια ήδη υπάρχει η παραπάνω στοιχειώδης μελέτη, τα μάλα θα βοηθούσε την κατάσταση, καλύτερα δεν θα' ταν πρώτα να φτιάχναμε υπεραστικό σιδηρόδρομο; Όχι φυσικά πως θα μας χάλαγε να ' χαμε και τα δυο, προτεραιότητα όμως -σε τούτη δω τη χρονοδιάσταση- ποια θα πρεπε να είναι;

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι ακριβώς θα σήμαινε σε λεφτά και κάτα πόσο θα ήταν περισσότερο ή λιγότερο δαπανηρό από το τραμ, εικάζω ωστόσο πως η δημιουργία ενός τρένου που θα συνέδεε τις μεγάλες πόλεις μεταξύ τους και με το αεροδρόμιο, θα άμβλυνε πολύ πιο ουσιαστικά το κυκλοφοριακό και θα εξυπηρετούσε πολλούς περισσότερους πολίτες. Θα έλυνε παράλληλα κι άλλα προβλήματα, πολλά.

Επειδή αρκετά με τις γκλαμ μαρίνες, τα πολυθεματικά καζίνα και τα φαντασμαγορικά malls. Ας γίνει κι ένα «έργο - ορόσημο» που να μας αφορά όλους

Επιπλέον, ένα ακόμη ζήτημα που χρόνια τώρα προωθείται, οι πολίτες το επιζητούν και κοσμεί επίσης τη σφαίρα των συζητήσεων τύπου 'κουβέντα να γίνεται' είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου, τουλάχιστον με την Ελλάδα. Αν και τα επιχειρήματα πολλάκις έχουν ειπωθεί, επιγραμματικά να υπενθυμίσουμε πως, πέρα απ' τους αρκετούς ανθρώπους που πάσχουν από αεροφοβία, είναι μεγάλη ανάγκη να αποκτήσουμε επιτέλους οι δύσμοιροι κι άλλες επιλογές για διακίνηση εκτός Κύπρου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο οικονομικό κομμάτι. Αν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να θες διακόσια και βάλε ευρώ για να ταξιδέψεις μετ’ επιστροφής στην Αθήνα. Απαράδεκτο. Εξάλλου, η μεταφορά φορτίων, οχημάτων και προσωπικών αγαθών είναι κάτι που επίσης θα βοηθούνταν τρομερά με τη θέσπιση επιβατικής, ακτοπλοϊκής γραμμής.

Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ή μάλλον σωστότερα, η ... δημιουργία τους, πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Eπειδή αρκετά με τις γκλάμ μαρίνες, τα πολυθεματικά καζίνα, τα φαντασμαγορικά malls και τους υπερμοντέρνους, χάρτινους πύργους. Ας γίνει κι ένα «έργο - ορόσημο» που να μας αφορά όλους.

Υστερόγραφο μετά που θυμήθηκα πως έχουμε και μια πλατεία να τελειώσουμε: Κάνε απλά στάσεις λεωφορείων της προκοπής, κράτος ανόητο

Δες και το προηγούμενο

Σχετικά με τον συντάκτη

Πάρις Δημητριάδης

Πέρα απ' το να είσαι πάντα ο εαυτός σου, ο Κέρμιτ ο Βάτραχος και ο Πάρις σε θέλουν επίσης και να μην παίρνεις ποτέ πολύ σοβαρά τον εαυτό σου.

Δες κι αυτά

Ιστορίες