7 Dec 2018

Tρεις φορές ουίσκι

To θέμα όμως δεν είναι μόνο η τελική γεύση. Και στην περίπτωση μίας απ' τις γνωστότερες γεύσεις αλκοόλ, πολλά είναι που προηγήθηκαν!

Η ιστορία που ακολουθεί βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έγινε στο παγωμένο, μακρινό Δουβλίνο, μία κατα τ' άλλα αδιάφορη, καθημερινή μέρα, δύο σχεδόν αιώνες πριν.

Πρωταγωνιστής, ο συμπαθέστατος Ιρλανδός Bill Scully, που ανέλαβε χρέη αντικαταστάτη στο αποστακτήριο της Jameson, όπου η διαδικασία απόσταξης ουίσκυ ήταν ιδιαίτερα αυστηρή, ώστε να επιτυγχάνεται πάντα μοναδική γεύση και ποιότητα.

Η απροσεξία που δεν θα ξεχαστεί ποτέ

Ο αγαπητός Bill Scully, παρά τα δύο χρόνια προϋπηρεσίας του στο αποστακτήριο όπου είχε υποτίθεται μάθει τη δουλειά πολύ καλά, την εν λόγω μέρα αμέλησε να κάνει ένα πολύ απαραίτητο βήμα στη διαδικασία της τριπλής απόσταξης, που είχε να κάνει με την ασφάλιση ενός πώματος, προκαλώντας το χύσιμο και την καταστροφή τεραστίων ποσοτήτων του περίφημου ιρλανδικού ποτού.

Σύμφωνα με τα χειρόγραφα αρχεία που διατηρεί το ιστορικό, ιρλανδικό αποστακτήριο, ήταν περίπου δύο αιώνες πριν, όταν η ατασθαλία εκ μέρους του Bill Scully, να μην παρέμβει στην προβλεπόμενη διαδικασία της απόσταξης τρεις φορές, οδήγησε στην απώλεια πολλών χιλιάδων φιαλών!

«Καημένε Bill Scully…Ήταν μια σκέτη καταστροφή αυτό που έγινε! Από την άλλη όμως, όλοι πια γνωρίζουν πως το Jameson έχει τόσο απαλή γεύση, λόγω του ότι η διαδικασία της απόσταξής του επαναλαμβάνεται κάθε φορά, τρεις φορές»!

Καημένε Bill Scully…Ήταν μια σκέτη καταστροφή αυτό που έγινε!

Η μοναδική γεύση του ουίσκυ Jameson για την οποία έχει γίνει τόσο ξακουστό, οφείλεται στη συγκεκριμένη διαδικασία απόσταξης με παράδοση πέραν των δύο αιώνων, που αποτελεί το κύριο κριτήριο ποιότητας.

Δες την ιστορία σε βίντεο

Δες και το πρόσφατο διαφημιστικό που ενέπνευσε το ασυγχώρητο λάθος του Bill Scully:

Σημαντικό είναι να τονιστεί πως η παραγωγή γίνεται μόνο στο παραδοσιακό ιρλανδικό οινοπνευματοποιείο, με αποτέλεσμα, παρά τη μεγάλη ποσοτικά παρασκευή, να μην γίνεται ποτέ χρήση διαφορετικών αποστακτηρίων. Πράγμα που δεν μπορεί παρά να έχει θετικό αντίκτυπο και στη συνοχή και συνέπεια της τελικής ποιότητας.

H γευστική, δε, ιδιαιτερότητα του Jameson οφείλεται στην ανάμειξη διαφορετικών μορφών επεξεργασμένου κριθαριού (malt και unmalted) ενώ καθοριστικό ρόλο στο τελικό, εξαιρετικά smooth αποτέλεσμα, διαδραματίζει αδιαμφισβήτητα η χαρακτηριστική τριπλή απόσταξη: μια διαδικασία που ακολουθείται αδιάλειπτα από την εποχή του John Jameson, του σκωτσέζου ιδρυτή του ξακουστού ιουσκίου.

… Με μια μόνο βέβαια μικρή εξαίρεση, την ασυγχώρητη, πλην όμως πολύτιμη πια για το ιρλανδικό οινοπνευματοποιείο, απροσεξία του κακόμοιρου Scully!

Ιστορίες