19 Feb 2019

Τρία σημάδια ότι στην Κύπρο έχουμε παγιδευτεί σε κάποια χρονολούπα των 50s

Εμπρός ... πίσω που έλεγε κι ο Πώποτας

Γράφει ο Μαρίνος Νομικός.

1. Ανησυχητικά μεγάλος αριθμός μαθητών χρησιμοποιεί απαξιωτικούς και μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τους ΛΟΑΤΙ συμμαθητές τους

Το ότι σε θέματα αποδοχής της διαφορετικότητας και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Κύπρος ακροβατεί κάπου ανάμεσα στην Αλαμπάμα του ‘50 και το σύγχρονο Ιράν, δεν χρειαζόμαστε παπά να μας το πει - και καλύτερα εάν σκεφτεί κανείς τις απόψεις που έχουν για το θέμα οι περισσότεροι ιεράρχες μας. Όμως τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν αυτό που πάντα υποψιαζόμασταν: ότι μια ολόκληρη γενιά ρατσιστών και ομοφοβικών μεγαλώνει τα παιδιά της ακριβώς σαν τα μούτρα της. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Εθνικής Έκθεσης «Καταπολέμηση ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία», η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΗΟΜΒΑΤ από τη συμβουλευτική ψυχολόγο Ζωή Αποστολίδου, το 82,8% όσων ερωτήθηκαν (που είναι μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και σχολικοί ψυχολόγοι) δήλωσαν πως η πλειοψηφία των μαθητών αναφέρονται στους συμμαθητές τους με όρους όπως “γκέι”, “λεσβία”, “αδελφή”, “ανδρογυναίκα” και άλλα τέτοια χαριτωμένα που χρησιμοποιεί η bloodline τους εδώ και αιώνες. Παράλληλα το 80% αναφέρει ότι οι μαθητές επικρίνουν ορισμένους συμμαθητές τους λέγοντάς τους να μην συμπεριφέρονται «σαν κορίτσια ή αγόρια», αντίστοιχα, γιατί αλίμονο έτσι κι εξοκείλεις από τα επιβαλλόμενα στεγανά του φύλου σου, μαύρο φίδι που σ’ έφαγε. Επίσης, σε μεγάλα ποσοστά οι ερωτηθέντες σημείωσαν ότι οι μαθητές απορρίπτουν και αποκλείουν εσκεμμένα τους ΛΟΑΤΙ συμμαθητές τους από διάφορες ομαδικές δραστηριότητες, τους κοροϊδεύουν, τους συκοφαντούν, διαδίδουν άσχημες φήμες γι’ αυτούς, τους βρίζουν στο Facebook ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ΛΟΑΤΙ μαθητές δέχονται σεξουαλική παρενόχληση από άλλα παιδιά.

Φυσικά τέτοια αποτελέσματα σε μια χώρα που αυτοαποκαλείται “σύγχρονη ευρωπαϊκή” θα είχαν κρούσει από κώδωνες κινδύνου μέχρι Μπιγκ Μπεν αλλά στο Ιράν της Μεσογείου όπου ο Υπουργός Παιδείας δηλώνει υπερήφανα ότι μοιράζεται τα ίδια ελληνοχριστιανικά ιδεώδη με τους νεοναζί και η κάθε Σιούφτα κηρύττει το ομοφοβικό μίσος της μέσα σε εκκλησίες και γιορτές γραμμάτων(!) είναι απλά Τρίτη.

2. Κοινότητα απαιτεί από δηλωμένο άθεο να πληρώνει τέλη κοιμητηρίου με το σκεπτικό αφού είναι Ελληνοκύπριος θα είναι και χριστιανός!

Badass συνταξιούχος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή, όντας αγνωστικιστής από τα 16 του, δεν πλήρωνε τα τέλη κοιμητηρίου στην κοινότητα Ορόκλινης. Η τελευταία δεν πήρε και πολύ καλά το γεγονός ότι κάποιος που έχει το προνόμιο να μένει στην ίδια περιοχή με τη διάσημη Μαρίνα για χάρη της οποίας έγινε η ηλιθιότερη αεροπειρατεία στα χρονικά της παγκόσμιας αεροπλοΐας και να μην πληρώνει φράγκο για το κοιμητήριο που ΔΕΝ θέλει να χρησιμοποιήσει γιατί άθεος fuck you very much, τον έσυρε στα δικαστήρια για οφειλές που αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 288 ευρώ, που μεταφράζεται στα τέλη τριών χρόνων. Το δικαστήριο δικαίωσε τον συνταξιούχο με το σκεπτικό, ξέρετε, ανεξιθρησκεία συν κάτι ψιλά γράμματα για τους ντόπιους Ταλιμπάν όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών που αναγνωρίζουν στον καθένα μας να πιστεύει όπου γουστάρει και ΑΝ γουστάρει και να επιλέγει μέθοδο ταφής που να συνάδει με τα πιστεύω του (ο ίδιος δήλωσε πως θέλει να αποτεφρωθεί, υπηρεσία που δεν παρέχει το κοινοτικό συμβούλιο Ορόκλινης). Όμως το καλύτερο της υπόθεσης είναι το σκεπτικό (αν μπορείς να το πεις κι έτσι γιατί προϋποθέτει σκέψη που με τη σειρά της προϋποθέτει στοιχειώδη νοημοσύνη) του Κοινοτικού Συμβουλίου: Εφόσον -λέει- ο κατηγορούμενος είναι Ελληνοκύπριος, θεωρείται δεδομένο ότι το θρήσκευμά του είναι χριστιανός ορθόδοξος, λογική που κάνει την αντίστοιχη “ο αστυνομικός είναι όργανος, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι” να μοιάζει σε βάθος με την Ακολουθία Φιμπονάτσι.

Ευτυχώς η υπόθεση εκδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και όχι από την Ιερά Εξέταση αλλιώς ο παππούς θα έβλεπε την επιθυμία του για αποτέφρωση να γίνεται πραγματικότητα - αλλά χωρίς να περιμένουν να πεθάνει πρώτα.

3. Στην Κύπρο του 2019 υπάρχουν ακόμα γυναίκες που δεν κάνουν Τεστ Παπ γιατί δεν τις αφήνουν οι άντρες τους

Η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας της Υγείας και Κλινικής Επικοινωνίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δρ Θεανώ Β. Καλαβανά επιχείρησε να διερευνήσει το κατά πόσο οι Κύπριες προβαίνουν στον προληπτικό έλεγχο για την καρκίνο της μήτρας (το γνωστό Τεστ Παπ). Τα αποτελέσματα ευτυχώς ενθαρρυντικά (163 από τις 213 γυναίκες, από 17 μέχρι 65 ετών, που ερωτήθηκαν απάντησαν θετικά) όμως έκρυβαν και διαμαντάκια. Όπως οι δικαιολογίες εκείνων που απάντησαν αρνητικά που κυμαίνονται από απλή άγνοια (“αν το κάνω δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτύξω καρκίνο”, “φοβάμαι ότι θα είναι επώδυνο”, “δεν είναι αποτελεσματικό”) μέχρι κλασική βαρεμάρα κι από υποτίμηση του κινδύνου μέχρι βαθιά προκατάληψη και... good, ol’ πατριαρχία αφού ένα μικρό ποσοστό δήλωσε πως είτε δεν τις αφήνει ο άντρα τους (μη τυχόν και δει το αιδοίο τους κανένας γυναικολόγος που, ξέρετε, δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του) είτε γιατί “θα αγωνιά ο σύντροφός τους” και δεν θέλουμε να ταράξουμε την ηρεμία του μπούλη με ασήμαντα θέματα όπως πχ η πρόληψη μιας ασθένειας που μπορεί να σε στείλει πρόωρα στα θυμαράκια, σωστά;

Λογικά η επόμενη έρευνα της δρος Καλαβανά θα αφορά το πραγματικά shitty γούστο μερικών γυναικών στους άντρες.

Σχετικά με τον συντάκτη

Μαρίνος Νομικός

Χιούμορ, ευφυϊα, καυστικότητα κι αντανακλαστικά γατίσια! Αυτός είναι ο Μαρίνος Νομικός κι αν δεν κατέχεις, για ρίξε βλέφαρο στα κείμενά του, μεμιάς θα καταλάβεις!

Δες κι αυτά

Ιστορίες