Χρειάζεσαι ειδική άδεια για να διοργανώσεις beach party στην Κύπρο;

Χρειάζεσαι ειδική άδεια για να διοργανώσεις beach party στην Κύπρο;

Χρειάζεσαι ειδική άδεια για να διοργανώσεις beach party στην Κύπρο;
Κι άλλες απορίες που μπορεί να έχεις για τις κυπριακές παραλίες

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού -και συγκεκριμένα το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας- έχουν καταγράψει τις πιθανές FAQs που μπορεί να έχεις για τις παραλίες στη χώρα μας.

Επιλέξαμε αυτές που μας θεωρούμε πως σε αφορούν και αναδημοσιεύουμε:

Ποιος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα της παραλίας και των δημόσιων χώρων υγιεινής που βρίσκονται σε αυτή; Η Τοπική Αρχή (Δήμος/Κοινότητα) στα όρια της οποίας βρίσκεται η παραλία.

Ποια είναι η καθορισμένη τιμή χρέωσης για κρεβατάκια και ομπρέλες; Η ανώτατη τιμή χρέωσης σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών είναι €2,50 για κάθε τεμάχιο. Οι λουόμενοι συμβουλεύονται να ζητούν έκδοση εισιτηρίου για αποφυγή παρεξηγήσεων. Η καθορισμένη τιμή ισχύει για όλα τα κρεβατάκια και ομπρέλες που βρίσκονται πάνω στην παραλία, δεν ισχύει όμως για κρεβατάκια που βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους όπως π.χ πισίνες και κήποι ξενοδοχείων, εστιατορίων κ.λ.π όπου η τιμή ορίζεται ελεύθερα από τον επιχειρηματία.

Σε περίπτωση όπου παραλιακό ξενοδοχείο διαχειρίζεται κρεβατάκια πάνω στην παραλία δικαιούται να τα παρέχει αποκλειστικά σε ενοίκους/πελάτες του ξενοδοχείου είτε δωρεάν ως μέρος των υπόλοιπων υπηρεσιών που παρέχει, είτε έναντι του ανώτατου ορίου €2,50 το τεμάχιο.

Επιτρέπεται τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες προς ενοικίαση να καταλαμβάνουν ολόκληρη την παραλία;

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία η τοπική αρχή οφείλει να αφήνει ποσοστό 50% της παραλίας κενό από κρεβατάκια και ομπρέλες ενοικίασης, για ελεύθερη χρήση του από το κοινό. Ο κενός χώρος μπορεί να βρίσκεται κατά μήκος ή κατά φάρδος της παραλίας. Η νομοθεσία επίσης καθορίζει την τοποθέτηση των ενοικιαζόμενων υπηρεσιών να γίνεται με αναλογία 16 τετραγωνικά μέτρα διαθέσιμα για κάθε ομπρέλα με δύο κρεβατάκια.

Επιτρέπονται οι αθλοπαιδιές στην παραλία; Οι αθλοπαιδιές στην παραλία επιτρέπονται μόνο στα καθορισμένα για τον σκοπό αυτό σημεία (π.χ γήπεδα beach volley κλπ).

Χρειάζεται ειδική άδεια για την διοργάνωση Beach Party ή άλλων εκδηλώσεων στην παραλία; Όσον αφορά τη διοργάνωση Beach Party ή άλλων εκδηλώσεων στην παραλία χρειάζεται οπωσδήποτε άδεια από την Τοπική Αρχή στα όρια της οποίας βρίσκεται η παραλία. Άδεια από την τοπική αρχή οφείλουν να ζητούν επίσης όσοι ενδιαφέρονται για τις «παραλίες Κ.Ο.Τ» π.χ παραλία Πύλας στην Λάρνακα και Δασούδι στη Λεμεσό.

Ένας από τους βασικούς όρους συνήθως των τοπικών αρχών για την παροχή άδειας διοργάνωσης οποιασδήποτε εκδήλωσης είναι ο καθαρισμός /επαναφορά της παραλίας στην αρχική της κατάσταση εκ μέρους των διοργανωτών.

Επιτρέπονται οι διανυκτερεύσεις/κατασκηνώσεις στην παραλία; Οι διανυκτερεύσεις/κατασκηνώσεις στην παραλία όπως και σε οποιοδήποτε άλλο υπαίθριο δημόσιο χώρο εξαιρουμένων των αδειούχων κατασκηνωτικών χώρων, απαγορεύονται.

Υπάρχουν προσβάσιμες παραλίες για ΄Ατομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ);

Στην Κύπρο έχουν καταγραφεί από τον ΚΟΤ μέχρι στιγμής 48 παραλίες ΑμεΑ εκ των οποίων 27 με πλήρη προσβασιμότητα (ράμπες / μέσα πρόσβασης μέχρι την θάλλασσα) και 21 παραλίες με μερική προσβασιμότητα (ράμπες μέχρι την παραλία). Τέσσερις από τις παραλίες με πλήρη προσβασιμότητα διαθέτουν αυτόνομο σύστημα θαλάσσιας πρόσβασης ΑμεΑ (Seatrac) το οποίο μέσω ειδικού καθίσματος εφαρμοσμένου σε σιδηροτροχιά, μεταφέρει τον χρήστη σε βάθος 60εκ. περίπου μέσα στο νερό .

Στην Κύπρο υπάρχουν 61 παραλίες και μία Μαρίνα με «Γαλάζια Σημαία» σε 19 Δήμους και Κοινότητες (2018)

Επιπρόσθετα, αρκετές παραλίες διαθέτουν ειδικό αμφίβιο τροχοκάθισμα κατάληλο για διακίνηση στην παραλία και πρόσβαση στην θάλασσα (Floating Wheelchair). Όλες οι προσβάσιμες παραλίες για ΑμεΑ διαθέτουν παράλληλα ειδικούς χώρους υγιεινής και στάθμευσης. Περισσότερες πληροφορίες και λίστα παραλιών ΑμεΑ υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΚΟΤ.

Τι σημαίνουν οι κόκκινες και κίτρινες σημαίες στην παραλία;

Η δίχρωμη σημαία (κόκκινο με κίτρινο) σημαίνει ότι η παραλία είναι προστατευόμενη από ναυαγοσώστες. Η κίτρινη σημαία σημαίνει ότι οι λουόμενοι πρέπει να κολυμπούν με προσοχή (συνήθως λόγω ανέμων) . Η κόκκινη σημαία υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλου κινδύνου και καλεί τους λουόμενους να βγουν έξω από το νερό.

Τι είναι η «Γαλάζια Σημαία»; Είναι ένας διεθνές περιβαλλοντικό πρόγραμμα το οποίο χειρίζεται η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση CYMEPA και συντονίζει ο ΚΟΤ. Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται σε παραλίες που είναι καθαρές, έχουν καθαρά νερά κολύμβησης, διαθέτουν πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, έχουν καθαρές τουαλέτες, διαθέτουν ναυαγοσώστη με εξοπλισμό και πρώτες βοήθειες, διαθέτουν ευκολίες για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) ( πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία παραλία για ΑμεΑ σε κάθε τοπική αρχή που συμμετέχει στο πρόγραμμα), παρέχουν πληροφορίες για προστατευόμενες και ευαίσθητες γειτονικές περιοχές και για ενδεχόμενο κινδύνου ρύπανσης και προσφέρουν περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Eπιπρόσθετα απονέμεται σε Μαρίνες με τα πιο πάνω κριτήρια με εξαίρεση τα νερά κολύμβησης.

Περισσότερα εδώ

Loader