Eπιτέλους, μια πορεία που δεν είχε να κάνει με ξεπερασμένες ιδεολογίες και επετείους
Ειρηνική διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, πραγματοποίησαν την Παρασκευή έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι νέοι της Κύπρου, ζητώντας από τους βουλευτές μας όπως χρησιμοποιήσουν το αξίωμά τους, ώστε να νομοθετήσουν, βάσει των στόχων που θέτει η επιστημονική κοινότητα, για την αποτροπή των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, μαθητές και η ομάδα νέων Youth for Climate Cyprus επέδωσαν υπόμνημα στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, με στόχο να δείξουν στους Κύπριους Βουλευτές ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον ένα άκρως βαρυσήμαντο ζήτημα» και πως «η επείγουσα πρόληψή του είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα προς την επιβίωση της ανθρωπότητας και του πλανήτη Γη γενικότερα».
Γράφει ο συντάκτης μας Μαρίνος Νομικός:
Ομολογώ πως αιφνιδιάστηκα ευχάριστα, ίσως τελικά να υπάρχει ελπίδα
«Eπιτέλους μετά από δεκαετίες άσκοπων διαδηλώσεων με -κυρίως- κομματικά κίνητρα, κούφια συνθήματα και να-ξεμπερδεύουμε-να-πάμε-για-καφέ αίσθηση αγγαρείας, οι Κύπριοι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τη Βουλή για κάτι που όλως παραδόξως δεν είχε να κάνει με ξεπερασμένες ιδεολογίες και κουρασμένες επετείους.
Είχε να κάνει με κάτι ουσιαστικό, υπαρκτό και απολύτως χειροπιαστό: τις κλιματικές αλλαγές και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στο νησί αλλά αγνοούνται από το επίσημο κράτος στο όνομα της "ανάπτυξης", των πύργων και των success stories.
Η πορεία στην Κύπρο έγινε ταυτόχρονα με αντίστοιχες σε 40 χώρες στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου νεανικού κλιματικού κινήματος το οποίο εμπνεύστηκε από τις εβδομαδιαίες μοναχικές πορείες της 16χρονης Σουηδέζας ακτιβίστριας Greta Thunberg που πλέον έχει παρέα εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές σε όλον τον πλανήτη.
Ομολογώ πως αιφνιδιάστηκα ευχάριστα, ίσως τελικά να υπάρχει (έστω και αμυδρή) ελπίδα για τον #pellotopos»
H ομάδα νέων Youth for Climate Cyprus διαδήλωσε για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος παράλληλα με νέους από 122 χώρες.
Οι παγκόσμιες κινητοποιήσεις είναι εμπνευσμένες από την 15χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ, μια μαχητική Σουηδέζα, η οποία από το καλοκαίρι και κάθε Παρασκευή στέκεται μόνη της μπροστά από το κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει «Απεργία από το σχολείο για το κλίμα».
Ο μαθητής του Grammar School Λευκωσίας, Νικόλας Μούρος, δήλωσε ότι οι νέοι απαιτούν όπως «η κυβέρνηση να ευθυγραμμίσει τους στόχους και τις πολιτικές της, για να πετύχει τις αναγκαίες μειώσεις αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1.5°C», για να προσθέσει ότι απαιτούν ακόμα από την κυβέρνηση «να αφιερώσει τους απαραίτητους πόρους, για να πετύχει τους παραπάνω στόχους».
Επίσης, ο Νικόλας Μούρος ζήτησε όπως «ενισχυθεί η θέση που κατέχει η κλιματική κρίση ως θεματική στο αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες του δημοσίου σχολείου, αλλά να εγκαινιάσουν και σχετικά βιωματικά εργαστήρια», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση και οι εθνικοί φορείς λήψης αποφάσεων πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση, για την εξάλειψη της ρύπανσης από πλαστικά και για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος».
Σύμφωνα με το υπόμνημα που επιδόθηκε στους βουλευτές, οι νέοι αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το 2030, η Κύπρος οφείλει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 24% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 2005. Προστίθεται ότι η ειδική αναφορά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC), του σημαντικότερου επιστημονικού σώματος για την κλιματική αλλαγή, αναφέρει ότι αν θέλουμε να έχουμε μια πιθανότητα να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε 1,5 °C και να αποφύγουμε την καταστροφική κλιματική αλλαγή, είναι απαραίτητη η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 2010.
Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημά του οι νέοι τονίζουν την ανησυχία και την αβεβαιότητά τους σε σχέση με τις πιθανότητες επίτευξης των καθορισμένων στόχων από τις δημόσιες αρχές, αφού τα μέχρι τώρα διαβήματα και οι πολιτικές που εκπονήθηκαν από την κυβέρνηση, όσον αφορά τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς της στόχους, αφήνουν λίγα περιθώρια ελπίδας.
«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ μακριά από τους καθορισμένους στόχους για το 2020 και ότι οι πιθανότητες για επίτευξη τους είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, ο στόχος για το 13% για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) δεν φαίνεται ότι θα επιτευχθεί αφού σήμερα η διείσδυση των ΑΠΕ βρίσκεται στο 9,9%. Το χάσμα για τον επιμέρους στόχο για ΑΠΕ στα μέσα μεταφοράς είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού η Κύπρος βρίσκεται στο 2,5% σε σχέση με τον στόχο του 10%», αναφέρουν.