Αναπτύσσουν οι ουρανοξύστες της παραλίας τη Λεμεσό; Ερώτημα

Αναπτύσσουν οι ουρανοξύστες της παραλίας τη Λεμεσό; Ερώτημα

Δύο αρχιτέκτονες εγκαινιάζουν εποικοδομητική συζήτηση

Αναπτύσσουν οι ουρανοξύστες της παραλίας τη Λεμεσό; Ερώτημα
Parallel Cities, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στο Παλιό Ξυδάδικο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Παλιό Ξυδάδικο, με πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Αντώνη Στυλιανού και του επίσης αρχιτέκτονα και urban designer Αντρέα Παπαλλά. Το Parallel Cities είναι μια διαδραστική εγκατάσταση, η οποία ως σκοπό έχει τον προβληματισμό και τη δημιουργία διαλόγου γύρω από την ανάπτυξη της Λεμεσού την τελευταία δεκαετία.

Όπως μας πληροφορεί το κείμενο - πρόσκληση, η ιδέα της εγκατάστασης προέκυψε από το μανιφέστο του στούντιο, την εστίαση της έρευνας μας στο δομημένο περιβάλλον και τον ρόλο της συντήρησης ή ανάπτυξης της πόλης της Λεμεσού. Η πρόταση μας για την εγκατάσταση στο πλαίσιο του theYard.Residency.17 στο Παλιό Ξυδάδικο επιλέγηκε από την επιτροπή του Κέντρου Παρασταστικών Τεχνών MITOS σε ανοιχτό κάλεσμα προς καλλιτέχνες.

Οι οργανωτές ενθουσιάστηκαν από την επικαιρότητα του θέματος και από τον τρόπο με τον οποίο επιλέξαμε να το παρουσιάσουμε, δηλαδή χρησιμοποιώντας χαρτογράφηση και προβολή μέσω διαδραστικής εικαστικής εγκατάστασης.

Οι οργανωτές ενθουσιάστηκαν από την επικαιρότητα του θέματος και από τον τρόπο με τον οποίο επιλέξαμε να το παρουσιάσουμε

Το Παλιό Ξυδάδικο χωρίζεται έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο χώροι, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τα δύο τμήματα της εγκατάστασης, παρέχοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να επιλέξουν μεταξύ ανάπτυξης ή διατήρησης της πόλης. Το κάθε δωμάτιο περιλαμβάνει πληροφορίες υπέρ της ανάπτυξης ή της διατήρησης, ενώ οι ζωντανές φιγούρες των επισκεπτών στο κάθε δωμάτιο προβάλλονται για να αποκαλύψουν εικόνες και πληροφορίες. Έτσι, η εγκατάσταση δημιουργεί μια συνδεόμενη προσέγγιση προς την πόλη της κατασκευής και της ανάπτυξης σε σχέση με την πόλη της αποκατάστασης και συντήρησης, συνεχίζοντας μια συζήτηση όπου οι πληροφορίες μπορεί να κρύβονται ή να αποκαλύπτονται ανάλογα με τους επισκέπτες-υποστηρικτές της μιας ή της άλλης πλευράς. Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα προβολής και χαρτογράφησης, εστιάζοντας στο ερώτημα κατά πόσον οι νέες αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού έχουν βελτιώσει την πόλη ή έχουν επισκιάσει τον πολιτισμό και την ιστορία της.

Θέλοντας ή μη, το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την πόλη και ένα από τα συχνά θέματα συζήτησης από τους πολίτες και τις δημοτικές αρχές. Η ανάπτυξη της πόλης είναι αλληλένδετη με το παραλιακό μέτωπο και την εξέλιξη του η οποία φανερώνει πολεοδομικές και αστικές τάσεις που έχουν να κάνουν με τη σχέση του παλιού και το καινούργιου.

Ως νέοι αρχιτέκτονες, πιστεύουμε ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή

Οι αρχειακές φωτογραφίες του παραλιακού μετώπου είναι ενδεικτικές της ανάπτυξης της Λεμεσού κατά τις τελευταίες δεκαετίες και αποτελούν βάση για να προβληματιστούμε κατά πόσο ο χαρακτήρας της ιστορικής Λεμεσού έχει υποσκιαστεί από τις νέες αναπτύξεις. Θέλουμε μια αρμονική συνύπαρξη του παλιού και του καινούργιου, ή μήπως μια ολοκληρωτική αντικατάσταση του δομημένου περιβάλλοντος; Σίγουρα η γραμμή είναι πολύ λεπτή, με πολλούς παράγοντες να έχουν θέση και λόγο.

Ως νέοι αρχιτέκτονες, πιστεύουμε ότι χρειάζεται σίγουρα περισσότερη προσοχή στο πού τοποθετούνται αυτές οι νέες κατασκευές και στις επιπτώσεις που θα έχουν στην υφιστάμενη κατάσταση της πόλης.

Στόχος της εγκατάστασής μας στο Παλιό Ξυδάδικο είναι η έναρξη μιας εποικοδομητικής συζήτησης μεταξύ των θεατών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα – το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και η ιστορία και πολιτισμός της πόλης.

Το κοινό και οι δημοτικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν σε ένα δημόσιο και ανοιχτό διάλογο στον οποίο, απόψεις σχετικά με τη ραγδαία ανάπτυξη πρέπει να ακουστούν αλλά και να προβληματίσουν και τις δύο παρατάξεις. Ως νέοι αρχιτέκτονες πιστεύουμε ότι οι συλλογικές διαδικασίες διαβουλεύσεων και εμπλοκής του κοινού είναι ζωτικά και αναγκαία χαρακτηριστικά για τη δημιουργία μιας υγειούς και επιτυχημένης πόλης.

Ελπίζουμε πως το Parallel Cities, όπως και άλλα projects παρόμοιου τύπου, θα καταφέρει να προβληματίσει το κοινό και τις δημοτικές αρχές και να αποτελέσει το έναυσμα αυτής της εποικοδομητικής συζήτησης και διαλόγου.

Το κοινό και οι δημοτικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν σε ένα δημόσιο και ανοιχτό διάλογο

mesh spatial design studio Το mesh spatial design studio είναι η πρόσφατη συνεργασία μεταξύ του αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Αντώνη Στυλιανού και αρχιτέκτονα και urban designer Ανδρέα Παπαλλά. Η συνεργασία προέκυψε μετά τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ο Αντώνης ασκούσε την αρχιτεκτονική και παράλληλα δίδασκε στο Cyprus Academy of Art στη Λεμεσό και ο Ανδρέας τελείωνε το Master του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το έναυσμα αυτής της συνεργασίας αποτέλεσε η πρόταση των δύο νέων αρχιτεκτόνων για την κυπριακή συμμετοχή στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2016 με τίτλο «emergent marginalia».

Το «emergent marginalia» είναι μια διαδραστική εγκατάσταση που αγγίζει θέματα αρχιτεκτονικής τυπολογίας στην Κύπρο με βάση τη μεταφορά πληθυσμών εντός και εκτός του νησιού, η οποία πέτυχε να εισέλθει στο shortlist των υποψηφιοτήτων για την κυπριακή συμμετοχή.

Λίγους μήνες αργότερα οι δύο νέοι ξανασυναντήθηκαν, ιδρύοντας το mesh spatial design studio με στόχο την έρευνα και πρόκληση ιδεών και ορισμών ταυτότητας, πεποιθήσεων και προκαταλήψεων μέσω της αρμονικής συνύπαρξης και χρήσης σχεδιασμού και σύγχρονης τεχνολογίας.

Παράλληλες Πόλεις | Parallel Cities - theYard.Residency.17 by mesh spatial design studio

Residency – visual art | διαδραστική εγκατάσταση Παράλληλες Πόλεις | Parallel Cities

www.meshsds.com [email protected]

Συντελεστές Aρχιτέκτονας/καλλιτέχνης- Aντώνης Στυλιανού Αρχιτέκτονας/urban designer – Αντρέας Παπαλλάς Mέντορας Έλενα Κοτασβίλι

Πληροφορίες – 99 209751 Διάρκεια φιλοξενίας – 5 μέρες

Πότε 02/02/17 20:00 Πέμπτη (ιδιωτική προβολή/παρουσίαση) 03/02/17 19:30 Παρασκευή (ανοιχτό για το κοινό)

Πού Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός

Loader