Απαγόρευση του φουα γκρα επιδιώκει νόμος στη Νέα Υόρκη

Απαγόρευση του φουα γκρα επιδιώκει νόμος στη Νέα Υόρκη

Απαγόρευση του φουα γκρα επιδιώκει νόμος στη Νέα Υόρκη
Εκτός από πολιτείες των ΗΠΑ, η Βρετανία, το Ισραήλ και η Ινδία έχουν θεσπίσει απαγορεύσεις πώλησης ή παραγωγής

Το έδεσμα φουά γκρα θα μπορούσε να εξαφανιστεί από τα μενού στη Νέα Υόρκη, αν περάσει μια νομοθεσία για την απαγόρευση της πώλησης της αμφιλεγόμενης γαλλικής λιχουδιάς.

Το Συμβούλιο της Νέας Υόρκης σκέφτεται να απαγορεύσει το προϊόν - το οποίο προέρχεται από πάπια ή χήνα και μεταφράζεται ως «λιπαρό συκώτι» - το οποίο σερβίρεται σε πολλά από τα κορυφαία εστιατόρια της πόλης.

Οι πολέμιοι του φουά γκρα λένε ότι η διαδικασία παραγωγής είναι σκληρή επειδή οι πάπιες και οι χήνες τρέφονται καταναγκαστικά μέσω ενός σωλήνα που μπορεί να διογκώσει το ήπαρ έως και 10 φορές το κανονικό του μέγεθος.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση σε μερικούς μήνες, ζητά να απαγορευθεί η πώληση φουά ενώ η Carlina Rivera, μέλος του συμβουλίου που εισήγαγε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι η διαδικασία παραγωγής είναι ακραία σκληρή. Το νομοσχέδιο έχει μέχρι στιγμής τη στήριξη του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο και πολλών συμβούλων. Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκονται σεφ, αλλά και ιδιοκτήτες μονάδων που παράγουν φουά γκρα στις ΗΠΑ και απειλούνται να βρεθούν εκτός μιας μεγάλης αγοράς. Αν το νομοσχέδιο περάσει, τότε το πρόστιμο για την παραβίαση θα φτάνει τα 1000 δολάρια ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο φυλάκισης.

Ανάμεσα στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης που σερβίρουν φουά γκρα είναι το γαλλικό εστιατόριο Le Coucou με αστέρι Michelin. Ο σεφ Daniel Rose είπε ότι αν και τάσσεται υπέρ αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών για τη συνολική παραγωγή τροφίμων, χρειάζεται περισσότερη προσοχή πριν εκδοθεί μια οριστική απαγόρευση για ένα μόνο προϊόν.

Εάν η Νέα Υόρκη περάσει την απαγόρευση, θα βάλει την πόλη στη λίστα μαζί με την Καλιφόρνια, η οποία έχει απαγορεύσει σε όλη την πολιτεία την παραγωγή και πώληση φουά γκρα. Το Σικάγο πέρασε μια απαγόρευση το 2006, αλλά ανατράπηκε δύο χρόνια αργότερα.

Εκτός από πολιτείες των ΗΠΑ, η Βρετανία, το Ισραήλ και η Ινδία έχουν όλες απαγορεύσεις πώλησης ή παραγωγής.

Πηγή: www.lifo.gr

Loader