Με ειρηνικά μαχητικά που αναχώρησαν (και) από την Κύπρο άρχισε ο ειρηνικός πόλεμος των Δυτικών στη Συρία

Με ειρηνικά μαχητικά που αναχώρησαν (και) από την Κύπρο άρχισε ο ειρηνικός πόλεμος των Δυτικών στη Συρία

Με ειρηνικά μαχητικά που αναχώρησαν (και) από την Κύπρο άρχισε ο ειρηνικός πόλεμος των Δυτικών στη Συρία
Γύρω στους 100 υπολογίζονται οι πύραυλοι που φέρνουν την ειρήνη

Αν για κάποιο προσωπικό σας λόγο ήσασταν ξύπνιοι χθες τα ξημερώματα και βρισκόσασταν στην ευρύτερη περιοχή πλησίον της βάσεως Ακρωτηρίου πιθανό και να υπέπεσε στην αντίληψή σας μια τρόπον τινά πρόσθετη κινητικότητα στους αιθέρες. Όχι, δεν ήταν τσάρτερ flights που έφερναν περισσότερους τουρίστες στο λατρεμένο μας νησί. Ήταν, ναι, τα μαχητικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τη βρετανική βάση πλήττοντας λίγη ώρα μετά στόχους στην περιοχή Χομς της Συρίας.

Την ειρηνική πυραυλική επίθεση ανακοίνωσε με μεγάλη χαρά ο πορτοκαλένιος πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

«Οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Bashar al-Assad κατά του δικού του λαού. Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου. Είναι το έγκλημα ενός τέρατος», είπε.

Στο ίδιο πνεύμα ενθουσιασμού, χαράς και ικανοποίησης και τα σημερινά τουίτς πορτοκαλένιου:

Οι παρακάτω εικόνες λοιπόν έρχονται από την περιοχή Χομς, την οποία και φέρεται να έπληξαν με πυραύλους Storm Shadow τα τέσσερα μαχητικά τα οποία απογειώθηκαν από τη Βάση Ακρωτηρίου, σύμφωνα με νωρίτερη ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας. Η επίθεση, που όπως είναι γνωστό έγινε χερούδι - χερούδι και σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με Βρετανούς και Γάλλους, διήρκησε για περίπου μία ώρα και είχε στόχο εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μας προειδοποίησε ακόμη ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις αν η Συρία δεν αποφασίσει να λήξει τη χρήση παράνομων χημικών όπλων στην περιοχή.

Τις επιθέσεις σχολίασε επίσης ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Jim Mattis. Συγκεκριμένα είπε ότι ήθελαν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον σύρο πρόεδρο και στους υπαρχηγούς του ότι δεν θα γίνουν ανεκτές περαιτέρω χημικές επιθέσεις στη Συρία, ενώ τόνισε ότι όλα τα «πολιτισμένα έθνη» θα πρέπει να στηρίξουν αυτή τη μεγαλειώδη ειρηνευτική προσπάθεια.

Ο στρατηγός Dunford δήλωσε ότι για την ώρα δεν έχουν προγραμματιστεί επόμενες επιθέσεις, ενώ τόνισε ότι προσπάθησαν να αποφύγουν χτυπήματα στη Ρωσία, παρ’ όλο που η παρουσία της είναι πολύ ισχυρή στην περιοχή.

Η Τερέσα Μέι από την πλευρά της παραδέχτηκε ότι εξουσιοδότησε τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις «να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος», ενώ χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές ως απολύτως «δίκαιες» και «νόμιμες».

Αντιστοίχως σχολίασε και ο πρόεδρος της Γαλλίας την απόφασή τους, τονίζοντας ότι η κόκκινη γραμμή είχε παραβιαστεί μετά τη χρήση χημικών.

Από την άλλη, το καθεστώς της Δαμασκού είπε ότι η επιχείρηση των τριών χωρών είναι «καταδικασμένη να αποτύχει», αλλά και ότι αποτελεί κατάφωρη παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Κάτι αντίστοιχο δήλωσε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για παραβίαση των διεθνών κανόνων από τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, μίλησε για «βιαστικές κινήσεις» αφού δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα για τα χημικά. Λίγο αργότερα, ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αντιστοίχως, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Αντόνοβ απέδωσε τις ευθύνες για αυτή την κατάσταση σε ΗΠΑ- Μ.Βρετανία και Γαλλία, ενώ δήλωσε ότι «οι ενέργειες αυτές δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες».

«Κατάλληλη» χαρακτηρίστηκε η επίθεση και από τον Ερντογάν. Δήλωσε ωστόσο πως είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως «η αύξηση των εντάσεων στην περιοχή δεν είναι σωστή».

Loader