Το πρώτο πολυτελές mall της Κούβας

Το πρώτο πολυτελές mall της Κούβας

Η Αβάνα αλλάζει χαρακτήρα

Το πρώτο πολυτελές mall της Κούβας
Τα παιδιά βγάζουν selfies έξω από πανάκριβα καταστήματα

Το Manzana de Gomez είναι ίσως το πρώτο σημάδι καπιταλισμού στην Κούβα. Το πλήρως ανακαινισμένο κτίριο μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχα malls σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες, με τους περίτεχνους πολυελαίους του, τα γυαλιστερά μάρμαρα και την πολυτελή διακόσμησή του.

Εδώ οι Κουβανοί μπορούν να ψωνίσουν Mont Blanc και Gucci και Lacoste και πολλές άλλες high class μάρκες, πολλές από τις οποίες διατίθενται στην Κούβα για πρώτη φορά.

Πόσοι Κουβανοί, όμως, έχουν την οικονομική άνεση να αγοράσουν τα Longines ρολόγια και τα Bulgari κοσμήματα; Πολλά από τα αντικείμενα προς πώληση στο πολυτελές mall στοιχίζουν πιο πολύ από το ετήσιο εισόδημα της μέσης οικογένειας της Κούβας. Φυσικά, οι υποψήφιοι πελάτες δεν είναι οι Κουβανοί -εκτός κι αν πρόκειται για τους νεόπλουτους Κουβανούς- αλλά ξένοι επισκέπτες.

Το Manzana de Gomez χτίστηκε το 1900 από τον Κουβανό επιχειρηματία Jose Gomez-Mena Vila και κάποτε θεωρούνταν το καλύτερο εμπορικό κέντρο της Καραϊβικής. Το πενταώροφο κτίριο διαχειρίζεται τώρα η ελβετική αλυσίδα Kempinski, η οποία το ανακαίνισε και το μετέτρεψε σε πεντάστερο ξενοδοχείο και mall. Παρ' όλα αυτά, η ιδιοκτησία είναι στα χέρια του τουριστικού τμήματος του κουβανικού στρατού. Αυτού του είδους συνεργασίες προμηνύουν και το πως θα διαμορφωθεί ο τουρισμός στην Κούβα τα επόμενα χρόνια.

*Πηγή: BBC*
Loader