19 May 2017

Βρε τι σου κάνει ένας 19χρονος χάκερ στις μέρες μας!

Η νέα τέταρτη εξουσία λαλώ σου! #μπορεί_και_η_πρώτη

Δεινός χάκερ είναι κατά που φαίνεται ο μόλις 19χρονος Φιλιππινεζοκύπριος που συνελήφθη για την wtf υπόθεση οκτώ επιθέσεων μεταξύ 03 και 09 Μαϊου στα συστήματα της Cablenet, με τα γνωστά ευτράπελα που ακολούθησαν και επηρέασαν χιλιάδες συνδρομητές παγκυπρίως.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Offsite από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας, ο ύποπτος που τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση, τον Φεβρουάριο είχε μπει στο μικροσκόπιο του FBI για ηλεκτρονικές επιθέσεις με τη χρήση της ίδιας ηλεκτρονικής διεύθυνσης που παρέλυσε η Cablenet.

Tα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως ο ύποπτος αν και χωρίς εργασία διακινούσε μεγάλα χρηματικά ποσά σε Κύπρο και ΗΠΑ και αντίστροφα. Μέχρι στιγμής η Αστυνομία εντόπισε διακινήσεις 40.000 ευρώ . Όπως μάλιστα διαπιστώθηκε κυπριακό τραπεζικό ίδρυμα διέκοψε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του υπόπτου. Ωστόσο, «μυστήριο» καλύπτει τα τραπεζικά έγγραφα τα οποία δεν φαίνεται να ανήκουν στον ύποπτο.

Οι επιθέσεις έγιναν με τη μέθοδο DDoS Attack που είναι επιθέσεις εναντίον ενός υπολογιστή ή μιας υπηρεσίας που παρέχεται με στόχο να καταστήσουν την υπηρεσία ανίκανη να δεχθεί άλλες συνδέσεις και να μην μπορεί να εξυπηρετεί άλλους πελάτες. Οι επιθέσεις αυτές γίνονται με τη μαζική και αυτοματοποιημένη αποστολή ηλεκτρικών αιτημάτων προς το σύστημα βασισμένο σε διάφορα διαδικτυακά πρωτόκολλα. Αποτέλεσμα τούτου είναι οι αποδέκτες του συστήματος να τίθενται εντός λειτουργίας.

Με βάση μαρτυρία που κατατέθηκε στο δικαστήριο, ο 19χρονος χάκερ φέρεται μάλιστα να είχε ως συνεργό τη μητέρα του ηλικίας 54 ετών που επίσης τέθηκε υπό διήμερη κράτηση.

Μετά τις επιθέσεις η Cablenet ανακάλυψε ότι οι επιθέσεις που υπερφόρτωσαν το δίκτυο έγιναν από διεύθυνση συνδρομητή που είναι εγγεγραμμένος στην εταιρεία. Αφού η εταιρεία ανέστειλε τη συνδρομή, άγνωστος επικοινώνησε με το τηλεφωνικό κέντρο στις 03 Μαϊου ζητώντας επανασύνδεση. Τότε στο προσκήνιο εμφανίζεται η δεύτερη ύποπτη ηλικίας 54 ετών η οποία επικοινώνησε με την εταιρεία.

Στα πολλά ευτράπελα της υπόθεσης προστίθεται ότι ένας από τους αριθμούς κλήσης που έλαβε η Cablenet από τον κατ’ ισχυρισμό συνδρομητή ανήκει σε … εσωτερικό τηλέφωνο της εταιρείας και η κλήση έγινε με πιθανή αλλαγή του αριθμού. Αυτό σύμφωνα με αστυνομικές πηγές απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Ο άγνωστος συνδρομητής ισχυρίστηκε στην εταιρεία ότι τα συστήματα χτυπήθηκαν από τον κύριο με το ψευδώνυμο dropping από την Αμερική και έδωσε στοιχεία επικοινωνίας (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, twitter) και άλλα. Ωστόσο, η Αστυνομία δεν προχώρησε στην ταύτισή του με φυσικό πρόσωπο. Ο ίδιος συνδρομητής μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία θα ήταν καλύτερα να μην επικοινωνούσε με τον χρήστη «dropping» και ότι για περίοδο δυο εβδομάδων δεν θα υπήρχαν επιθέσεις, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Από την κατοικία του 19χρονου κατασχέθηκε ποσό 60.000 ευρώ τα οποία ισχυρίζεται ότι είναι «καθαρά». Ο 19χρονος αρνήθηκε να παραδώσει τους κωδικούς πρόσβασης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει και στο κινητό του. Στο Δικαστήριο αναφέρθηκε ακόμη ότι η Αστυνομία αναζητεί άλλο ένα πρόσωπο γνωστό των δυο υπόπτων, ενώ θα ζητηθεί η συνδρομή Europol και Interpol για τον εντοπισμό προέλευσης των κακόβουλων λογισμικών προγραμμάτων

Δες και το προηγούμενο

Δες κι αυτά

Κόσμος