Ο Δημήτρης Χριστόφιας με δικά του λόγια: Αποσπάσματα από το βιβλίο του

Ο Δημήτρης Χριστόφιας με δικά του λόγια: Αποσπάσματα από το βιβλίο του

Ο Δημήτρης Χριστόφιας με δικά του λόγια: Αποσπάσματα από το βιβλίο του
Έφυγε σήμερα σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε σε ηλικία 72 ετών ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημητρής Χριστόφιας.

Γεννημένος στο κατεχόμενο σήμερα Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου 1946, ο Δημήτρης Χριστόφιας αφήνει πίσω του την αγαπημένη του σύζυγο Έλση Χηράτου και τα τρία αγαπημένα του παιδιά.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το βιβλίο του με τίτλο "Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία":

"Το πλεονέκτημα ύπαρξης πολλών γυναικών στην οικογένεια, ήταν ότι, όταν πήγαινα στο σχολείο, κάθε πρωί, φορούσα και άλλα εσώρουχα. Φορούσα κολλαρισμένο πουκάμισο, κολλαρισμένο παντελόνι. Σηκωνόμουν και τα έβρισκα όλα έτοιμα πάνω σε μια καρέκλα. Έδινε εντολές η Αννού, η μάνα μου. Είτε εκείνη, είτε η δεύτερη αδελφή, η Ελένη, η οποία έγινε και ράφταινα στην πορεία, σιδέρωναν και ήμουν πολύ ευπαρουσίαστος".

"Μια μέρα κουβεντιάζοντας τραβά το πιστόλι ο Κώστας: ‘Άκου να σου πω ρε Δημήτρη! Αν είσαι αριστερός δεν με κόφτει, αν είσαι κομμουνιστής θα σε παίξω σαν το σκύλο’. Σηκώθηκα, πήγα κοντά, και του είπα: ‘Αγαπητέ Κώστα, βάλε το πιστόλι στο θηκάρι γιατί αυτά τα μαραφέτια εκπυρσοκροτούν. Είμαι κομμουνιστής, πιστεύω σε αυτό το σύστημα, είμαι μέλος του ΑΚΕΛ και στέλεχος της οργάνωσης νεολαίας. Δεν μπορώ να αρνηθώ αυτό το πράγμα και αν θέλεις παίξε με. Είμαι μαζί σου πολλούς μήνες. Δουλεύω σκληρά. Υπηρετώ την πατρίδα και νομίζω σε βγάζω ασπροπρόσωπο".

“Όταν με άκουσε ο Παπαιωάννου, είπε σε έναν από τους συντρόφους που τον συνόδευαν, τον Χριστόφορο Τζιωνή: ‘Τούτο το παιδί σημαθκιάστε το’. Το ‘σημαθκιάστε το’ σήμαινε ότι σε μερικές εβδομάδες είχα βολιδοσκόπηση να είμαι έτοιμος για να μεταβώ στη Μόσχα, να φοιτήσω στην Κομματική Σχολή, στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών”.

"Περίπου κεραυνοβόλος έρωτας. Η Ελισάβετ με ερωτεύτηκε ή ερωτευτήκαμε, διότι είχα τη φήμη του άριστου σπουδαστή και του αφοσιωμένου στο Κόμμα και την ιδεολογία του και με εκτιμούσαν όλοι οι συσπουδαστές. Στην απουσία μου οι Κύπριοι σύντροφοι μιλούσαν για μένα. Η Ελισάβετ με γνώρισε από τα λεγόμενά τους. Διότι όταν ήρθε η Ελισάβετ στη σχολή εγώ ήμουν στην Κύπρο διακοπές. Και έλεγαν όλοι: ‘Θα έρθει ο Δημήτρης’, ‘Ο Δημήτρης μας’ κ.λπ., κ.λπ., κι αυτό της κίνησε την περιέργεια".

"Για μένα ήταν όπως είπα, ένα ψυχικό βάσανο το να διαδεχθείς έναν Παπαιωάννου. Θα ανταποκριθείς; Θα αρθείς στο ύψος των περιστάσεων; Στο τέλος αποφάσισα ότι θα προσπαθήσω. Σκέφτηκα ότι ήταν βίωμα ζωής ο αγώνας από τα παιδικά μου χρόνια. Το Κόμμα μου είχε προσφέρει και τα εφόδια, τα ιδεολογικό-πνευματικά, μέσω του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών και της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών που μεταπήδησα και σπούδασα για άλλα τρία χρόνια. Θα προσπαθήσω να τα καταφέρω. Γιατί να μην τα καταφέρω".

"Στο χώρο της μουσικής είχα την τιμή και την ευκαιρία να συνεργαστώ με κορυφαίους συνθέτες παγκόσμιας εμβέλειας. Θα περιοριστώ σε δύο, χωρίς να υποτιμώ την αξία πολλών άλλων και τη σχέση μου μαζί τους. Αναφέρομαι στον Μίκη Θεοδωράκη, μουσικοσυνθέτη παγκόσμιας εμβέλειας, του οποίου τα τραγούδια διάνθισαν αγώνες για τη δημοκρατία κατά της δικτατορίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες και ξεσήκωσαν λαικές μάζες σε ολόκληρο τον κόσμο (...) Ιδιαίτερη αναφορά νιώθω την υποχρέωση να κάνω και στη σχέση μου με τον μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Η σχέση μας χρονολογείται από το 1979, είναι αδιάλειπτη, φιλική, συντροφική και θα ‘λεγα αδελφική. Ο Θάνος όποτε κληθεί από την ΕΔΟΝ ή το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα γενικότερα, να οργανώσει ομάδα εξαίρετων καλλιτεχνών της μουσικής και του τραγουδιού, είναι πάντα πρόθυμος και το κάνει με ζέση και με πολλή αγάπη".

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Την Τρίτη η κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια

Loader