Παραδίδεται το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Παραδίδεται το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Παραδίδεται το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Εξαλουθεί να είναι το μεγαλύτερο και μάλλον εντυπωσιακότερο θέατρο της Κύπρου

Παραδίδεται αυτές τις μέρες στον ιδιοκτήτη του που είναι ο Δήμος Λευκωσίας το περιβόητο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με άρθρο της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου, η δημιουργία του Δημοτικού Θεάτρου αποφασίστηκε επί δημαρχίας Θεμιστοκλή Δέρβη, τη δεκαετία του 50. Δημοσιεύματα της εποχής μιλούσαν για ένα κτήριο ιωνικού ρυθμού, χωρητικότητας 2.000 θεατών, με εντυπωσιακό φουαγιέ, περιστρεφόμενη σκηνή, αετώματα και στέγη που θα εισάγονταν από τη Γλασκώβη. Τα σχέδια υπέγραφε ο Γιάννης Χατζηδάκις και θα ακολουθούσε μάλιστα η ίδρυση Δραματικής Σχολής. Για να επιτευχθεί το έργο, ο Δήμος θα δανειζόταν 35.000 λίρες από την κυβέρνηση και άλλες 15.000 από την εταιρεία πετρελαιοειδών Shell, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Αργότερα, και αφού αρχικά λειτούργησε ένα θερινό δημοτικό θέατρο στη θέση εκεί, πήρε τη μορφή που ξέρουμε: Ένα κτήριο με νεοκλασικά στοιχεία, αρχαιοελληνικούς κίονες στην είσοδο και τσίγκους στη στέγη, σχεδιασμένο από τον Πεύκιο Γεωργιάδη. Εγκαινιάστηκε το 1967 και για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της ζωής της πόλης.

Την ευθύνη για την τρέχουσα ανακαίνιση του κτηριακού κοσμήματος της Λευκωσίας ανέλαβε το Τμήμα Δημοσίων Έργων της κυβέρνησης με συντονιστή τον ανώτερο αρχιτέκτονα του τμήματος Φοίβο Ιακωβίδη, ενώ τις εργασίες κατόπιν προσφορών ανέλαβε η εταιρεία Cyfield έναντι του ποσού των 8,7 εκατομμυρίων συν ΦΠΑ. Και με πολύ μικρή μόνο παρέκκλιση, λόγω κυρίως των φετινών καιρικών συνθηκών, το έργο παραδίδεται αυτές τις μέρες στον ιδιοκτήτη του που είναι ο Δήμος Λευκωσίας, ενώ η Cyfield θα έχει την ευθύνη συντήρησής του για 12 χρόνια, όπως προνοεί το συμβόλαιο ανάληψης του έργου.

Η όψη του κτηρίου έχει διατηρηθεί, όπως ήταν και η γενικότερη απαίτηση, στην ουσία όμως όλα τα άλλα έχουν αντικατασταθεί κατόπιν εξειδικευμένων μελετών, βασισμένων σε σύγχρονα πρότυπα. Ενώ η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό παραπέμπει στην παλιά του εποχή, τα πάντα είναι καινούργια. Δεν είχε μείνει παρά ένα γιαπί με όρθιες μόνο την κύρια και τις άλλες όψεις οι οποίες ενισχύθηκαν για να πληρούν τις απαιτήσεις του αντισεισμικού κώδικα. Η οροφή δε, καινούργια, έχει ψηλώσει -για λόγους καλύτερης ακουστικής- και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφάλειας με πιστοποιήσεις των αρμοδίων τμημάτων. Σχεδιασμένο πια από την αρχή, λαμβάνει υπόψη τις νέες επικρατούσες αντιλήψεις.

Έτσι τα καθίσματα έχουν τοποθετηθεί με νέα γεωμετρικά δεδομένα, τόσο προς την κλίση όσο και προς τις αποστάσεις, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένα κατά 100 θέσεις από ό,τι ήταν προηγουμένως. Σήμερα η αίθουσα είναι χωρητικότητας 1000 ατόμων. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο της Κύπρου. Ο εξώστης έχει κατασκευαστεί με διαφορετική κλίση ώστε οι θεατές να μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα, απ’ ό,τι στην αρχική κατασκευή. Η μπούκα της σκηνής έχει μεγεθυνθεί, η δε σκηνή παρέχει ευελιξία για εύκολη εγκατάσταση και εναλλαγή σκηνικών.

Όσον αφορά στη διαχείριση, αν και ιδιοκτήτης είναι ο Δήμος Λευκωσίας, δικαίωμα χρήσης θα έχει και το Υπουργείο Παιδείας, λόγω των 5 εκατομμυρίων που συνείσφερε για να γίνει εφικτό το έργο αναστήλωσης του ιστορικού χώρου.

Loader