Live μέσω Facebook μετέδιδε το μακελειό ο ψυχάκιας

Live μέσω Facebook μετέδιδε το μακελειό ο ψυχάκιας

Live μέσω Facebook μετέδιδε το μακελειό ο ψυχάκιας
Τουλάχιστον 40 οι νεκροί!

Σοκ προκαλεί το βίντεο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία το οποίοι δείχνει έναν άνδρα να εισβάλει σε ένα τζαμί και να πυροβολεί αδιακρίτως.

Η Dailymail μεταδίδει το βίντεο το οποίο φέρεται να δείχνει τη στιγμή της άφιξης του δράστη στο ένα από τα δύο τζαμιά. Στο βίντεο φαίνεται ο άνδρας να βγάζει από το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του όπλα και να φτάνει στην είσοδο του τζαμιού. Εκεί ανοίγει πυρ και αρχίζει να σκοτώνει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας έκανε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook την ώρα που πυροβολούσε αδιακρίτως μέσα στο τζαμί. Οι νεκροί είναι δεκάδες και ακόμη περισσότεροι οι τραυματίες ενώ ο δράστης είναι σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά μμε ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ (Brenton Tarrant). H μετάδοση της επίθεσης φέρεται να κράτησε τουλάχιστον 17 λεπτά.

Στο πλήρες βίντεο που δείχνει το δράστη να μπαίνει στο τζαμί καταγράφεται πως αρχίζει να σκοτώνει όποιον βρίσκει μπροστά του.

Οι νεκροί είναι 40, ανέφερε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Αρντερν, και τουλάχιστον 20 είναι οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση. «Μόνο ως τρομοκρατική μπορούμε να περιγράψουμε την επίθεση», τόνισε. Δέκα από τους νεκρούς βρέθηκαν στο τέμενος του Λίνγουντ, εκ των οποίων τρεις έξω από το κτίριο. Αλλα 30 θύματα υπάρχουν στο τέμενος Αλ Νουρ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών στο κέντρο της πόλης.

Οι επιθέσεις συνέβησαν λίγο μετά τη μία και μισή το μεσημέρι (τοπική ώρα, ξημερώματα Παρασκευής στην Κύπρο) και κράτησαν περίπου 30 λεπτά. Μετά την επίθεση συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι (αρχικά γινόταν λόγος για τέσσερις), δύο άνδρες και μία γυναίκα. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, οι οποίοι και εξουδετερώθηκαν.

Αργότερα μέσα στην ημέρα η αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη εξουδετέρωση ύποπτου πακέτου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Οκλαντ, αν και για την ώρα δεν είναι σαφές περί τίνος πρόκειται. Αυστραλός εξτρεμιστής ένας δράστης Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι Αυστραλός που ζούσε στη Νέα Ζηλανδία.

«Σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, νιώθουμε φρίκη, νιώθουμε αγανάκτηση και ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη», πρόσθεσε. Η πρωθυπουργός Αρντερν επισήμανε ότι οι συλληφθέντες έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Το Facebook κατέβασε το βίντεο

Η εκπρόσωπος Τύπου του Facebook στη Νέα Ζηλανδία, Mia Garlick, δήλωσε πως τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο κοινωνικό δίκτυο από την ώρα του μακελειού έχουν ήδη αφαιρεθεί.

«Μας ενημέρωσε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας για την ύπαρξη του βίντεο στο Facebook λίγο μετά από την έναρξη του livestream και γρήγορα αφαιρέθηκαν οι λογαριασμοί του χρήση από το Facebook και το Instagram.

Loader