28 Feb 2018

Ένα viral video κατά του μποϋκοτάζ των ρωσικών εκλογών

Με αμφιβόλου γούστου βιντεάκια το Κρεμλίνο προσπαθεί να παρακινήσει τους Ρώσους ψηφοφόρους να ψηφίσουν

Το βιντεάκι ξεκινάει με ένα ζευγάρι στο υπνοδωμάτιο. «Έβαλα το ξυπνητήρι στις 09:00» λέει η γυναίκα. «Τέλεια και τώρα βγάλτο το, αύριο είναι Κυριακή» απαντά ο σύζυγος. «Έχουμε πολύ δουλειά» του λέει η γυναίκα, «πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε». «Για κοίτα, θέλει να ψηφίσει» την κοροϊδεύει ο άντρας. «Λες και χωρίς εσένα δεν θα γίνουν εκλογές» συμπληρώνει και γυρίζει από το άλλο πλευρό να κοιμηθεί.

Εφιάλτες και πραγματικότητα

Στον ύπνο του βλέπει έναν εφιάλτη. Του χτυπά την πόρτα ένας αξιωματικός για να καταταγεί στο στρατό. «Μα είμαι 52 χρονών» διαμαρτύρεται ο άνδρας. «Ο νέος πρόεδρος ανέβασε το όριο ηλικίας για υποχρεωτική θητεία στα 60» τον ενημερώνει ο αξιωματικός που συνοδεύεται από έναν μαύρο, ένδειξη ότι στο ρωσικό στρατό πρέπει να υπηρετούν πλέον και πρόσφυγες. Στη συνέχεια, στην κουζίνα ο άνδρας συναντά μια καρικατούρα ομοφυλοφίλου. «Στη νέα νομοθεσία προβλέπεται ότι ομοφυλόφιλοι που δεν έχουν σύντροφο πρέπει να φιλοξενούνται σε σπίτια», του εξηγεί η γυναίκα του. Το βιντεάκι με τον εφιάλτη συνεχίζεται έτσι μέχρις ότου ο άνδρας ξυπνάει έντρομος και ξυπνά τη γυναίκα του για να πάνε να ψηφίσουν.

Το διάρκειας τρεισήμισι λεπτών βίντεο έχει σπάσει ρεκόρ θέασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκφράζεται έπαινος για το δημιουργικό του κομμάτι και κριτική για την ομοφοβία που αποπνέει. Κανείς δεν ξέρει ποιος το έκανε. Σε κάθε περίπτωση κομίζει ένα σοβαρό μήνυμα, ότι οι Ρώσοι πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες που θα γίνουν στις 18 Μαρτίου.

Φαίνεται ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην επαναληφθούν προηγούμενες καταστάσεις. Στις βουλευτικές εκλογές του 2016, η συμμετοχή ήταν δραματικά χαμηλή και έφθασε μόλις το 48%. Στη Μόσχα το ποσοστό ήταν ακόμη πιο χαμηλό αγγίζοντας το 35%. Το ότι οι προεδρικές εκλογές δεν υπόσχονται εκπλήξεις, δεδομένου ότι η επανεκλογή του Βλάντιμιρ Πούτιν θωρείται βεβαία, θα μπορούσε να κάνει πολλούς να καθίσουν στα σπίτια τους. Στόχος όμως είναι να ανατραπεί αυτό και να καταγάγει ο Πούτιν περηφανή νίκη.

Συμμετοχή στις εκλογές

Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή. Εξ άλλου και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι έχει καλέσει σε μποϋκοτάζ. Απηνής διώκτης της διαφοράς ο 41 χρονών πολιτικός ήθελε να κατέβει υποψήφιος, αλλά για τυπικούς λόγους δεν μπορεί λόγω προηγούμενης καταδίκης του σε ποινή φυλάκισης με αναστολή σε μια αμφιλεγόμενη δίκη. Ο ίδιος βλέπει άλλα κίνητρα πίσω από τη δίωξή του. Οι οπαδοί του είναι κυρίως νεαρής ηλικίας. Τον ακολουθούν όχι μόνο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αλλά κατεβαίνουν στο δρόμο και διαμαρτύρονται. Το 2017 ήταν πολλοί μαθητές και φοιτητές ανάμεσά τους.

Στην προεκλογική Ρωσία παίζονται κι άλλα βιντεάκια. Μια έγκυος γυναίκα, η οποία βρίσκεται σε ταξί που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα όχι προς την αίθουσα τοκετού αλλά σε ψηφοδόχο. Σε κάποιο άλλο βίντεο εμφανίζεται ένα νέο ζευγάρι που ερωτοτροπεί. Την επίμαχη στιγμή η γυναίκα ρωτά τον νεαρό εάν έχει ενηλικιωθεί. «Φυσικά» της απαντά. Αλλά εκείνη που έχει μάθει ότι δεν έχει πάει να ψηφίσει, γυρίζει απογοητευμένη και του λέει φεύγοντας: «Δεν είσαι ενήλικας». Κι αυτό το βιντεάκι το παρακολούθησαν πάνω από 700.000 άνθρωποι στο youtube από τις 14 Φεβρουαρίου που κυκλοφόρησε.

«Το Κρεμλίνο θέλει να εμψυχώσει τους ανθρώπους να πάνε να ψηφίσουν όχι γιατί φοβάται εκλογική αποτυχία αλλά για να μην ξεσκεπαστεί ο μύθος γύρω από την μεγάλη υποστήριξη του Πούτιν σε περίπτωση μικρής συμμετοχής», υποστηρίζει ο Κόνσταντιν Έγκερτ, ρώσος συγγραφέας. «Αρχικά έβγαλαν εκτός τον πολιτικό ανταγωνισμό και τώρα προσπαθούν διασπείροντας το φόβο να ενισχύσουν τον πρόεδρο».

Άρθρο των Ρόμαν Γκοτσαρένκο & Ειρήνη Αναστασοπούλου στην Deutsche Welle

Δες κι αυτά

Κόσμος