9 Apr 2019

Ιταλία: φασιστικές επιθέσεις εναντίον Ρομά

Η δήμαρχος Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι έκανε λόγο για ρατσιστική επίθεση και φυλετικό μίσος

Όπως αναφέρει το Euronews, ακόμα και μέσα στη νύχτα, την ώρα που τα λεωφορεία αναχωρούσαν από το κέντρο φιλοξενίας, δεκάδες συγκεντρωμένοι φώναζαν συναθήματα κατά των Ρομά και των μεταναστών. Λίγο πριν, όμαδα διαδηλωτών πυρπόλησε ένα αυτοκίνητο, όμως τα επεισόδια δεν επετάχθηκαν αφού η αστυνομία διέλυσε το συγκενρωμένο πλήθος.

Την ίδια στιγμή, η εισαγγελία της Ρώμης διέταξε έρευνα για τα πρώτα επεισόδια, το βράδυ της Τρίτης, με την υποψία διάπραξης εγκλημάτων ρατσιστικού μίσους, που στη διάρκεια μίας σχεδόν εξέγερσης οι κάτοικοι κι οι ακροδεξιοί έφθασαν έως την πυρπόληση ενός αυτοκινήτου και την καταστροφής του φαγητού που επρόκειτο να μοιρασθεί στους φιλοξενούμενους Ρομά: «αφήστε τους να πεθάνουν από πείνα» και «δώστε μας καλλίτερα έναν σεισμό, εμείς τους Ρομά δεν τους θέλουμε», ήσαν κάποιες από τις προσβολές που εκστόμιζαν οι ντόπιοι.

Τα γεγονότα καταδίκασε και ζήτησε από τις Αρχές να προστατευθούν οι καταδιωκόμενοι Ρομά (στους οποίους περιλαμβάνονται 22 γυναίκες, οι τρεις τους έγκυες, και 33 ανήλικοι) και το Κίνημα Κετάνε-Ρομά.

Μάλιστα, οι συγκεντρωμένοι δεν περιορίσθηκαν μόνο στα λόγια: κατά την επιβίβασή τους πολλοί από τους νομάδες δέχθηκαν κλωτσιές και κτυπήματα, ενώ μία ομάδα περίπου είκοσι ανθρώπων έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και χαιρετούσαν φασιστικά. Μάλιστα, οι διαμαρτυρόμενοι έφθασαν στο σημείο να πετάξουν στο έδαφος και να σκορπίσουν τα σάντουϊτς που προορίζονταν για να μοιρασθούν στους Ρομά.

Περίπου τα ίδια επεισόδια επαναλήφθηκαν και λίγο αργότερα, κατά την απομάκρυνση και άλλων Ρομά. Στο σημείο παρέμεναν κάτοικοι και ακροδεξιοί με αναμμένες φωτοβολίδες, φωνάζοντας συνθήματα.

Η επιχείρηση για την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων για τους κατοίκους του Τόρε Μάουρα Ρομά επρόκειτο να συνεχισθεί και την Πέμπτη. Κάποιοι από τους Ρομά αρνήθηκαν να δεχθούν να μεταφερθούν στο νέο κέντρο υποδοχής του δήμου και κυριολεκτικά έμειναν στον δρόμο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι διακήρυξε τον στόχο του τονίζοντας: «Μέχρι το τέλος της θητείας μου δεν θα υπάρχει κανένας καταυλισμός Ρομά. Όποιος μπορεί να ενσωματωθεί στην κοινωνία είναι ευπρόσδεκτος, όποιος επιμένει να κλέβει θα διώκεται».

«Δουλεύουμε ακατάπαυστα. Βασικός μας στόχος είναι να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, να μην χάσουμε τον έλεγχο. Το κλίμα είναι βαρύ. Το μίσος δηλητηριάζει την κοινωνία. Η εισαγγελίας της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα για ρατσιστική συμπεριφορά και φυλετικό μίσος. Εδώ και αρκετά χρόνια, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην περιοχή Τόρε Μάουρα. Υπάρχουν πολλά κοινωνικά ζητήματα. Εμείς προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους έντιμους κατοίκους και για τα 33 παιδιά των οποίων η σωματική και ψυχική υγεία κινδυνεύει. Αυτοί οι άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλες περιοχές της Ρώμης. Καθήκον της δημοτικής αρχής είναι να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων, δεν πρόκειται να ανεχθούμε το φυλετικό μίσος, δεν μπορούμε να δεχθούμε όσους συνεχίζουν να τροφοδοτούν το κλίμα. Αναφέρομαι στις ακροδεξιές οργανώσεις Casa Pound και Forza Nuova» υποστηρίζει η δήμαρχος Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, σύμφωνα με το Euronews

Δες κι αυτά

Νέα