Έρχονται οι Ευρωπαίοι και μας παίρνουν τα καλοκαίρια

Έρχονται οι Ευρωπαίοι και μας παίρνουν τα καλοκαίρια

Έρχονται οι Ευρωπαίοι και μας παίρνουν τα καλοκαίρια
Θέλουν να καταργήσουν τη θερινή ώρα. Αίσχος

Αν είσαι απ’ αυτά τα ισορροπημένα, ώριμα και πολιτισμένα πλάσματα που αγαπούν τις τέσσερις εποχές εξίσου ή ακόμη χειρότερα απ’ τους αινιγματικούς, ανιαρούς τύπους που προτιμούν χειμώνα και σκοτάδι, ίσως και να μην ταρακουνηθείς πολύ.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί παρά να μη νιώσεις και εσύ οδύνη και αποτροπιασμό για την απαράδεκτη κίνηση Ευρωπαίων εταίρων να προτείνουν κατάργηση αν είναι ποτέ δυνατόν της θερινής ώρας και Ιούνιο και Ιούλιο στην Κύπρο να νυχτώνει από τις επτά, τον Αύγουστο από τις έξι!

Στο Avaaz πάντως έχουν ήδη αρχίσει οι αντιδράσεις τρομοκρατημένων πολιτών που τους πνίγει το άδικο. Υπόγραψε και εσύ να σταλεί ψήφισμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να κρατήσουμε ζωντανό το -νομίζαμε- αθάνατο κυπριακό καλοκαίρι.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά, 12 αποχές καλεί τους ρυθμιστικούς φορείς της ΕΕ να επανεκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα της παλιάς πρακτικής αξιοποίησης του φυσικού φωτός της ημέρας. Mε αυτό το ψήφισμα πλέον η Κομισιόν μπορεί να αξιολογήσει και, αν κρίνει απαραίτητο, να τροποποιήσει την οδηγία περί θερινής ώρας. Το ψήφισμα εξετάζει δηλαδή το ενδεχόμενο να καταργηθεί η θερινή ώρα και να παραμένουμε στη χειμερινή ώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

«Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε ποτέ να καταργήσουμε την αλλαγή της ώρας, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο», δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, η οποία παρέστη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Καρίμα Ντελί, η οποία είναι πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, επεσήμανε ότι «η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώραςπροκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες».

Να υπενθυμιστεί ότι δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες στη θέσπιση της θερινή ώρας. Για παράδειγμα η Ρωσία, η οποία αφού το 2011 θέσπισε την θερινή ώρα με αποτέλεσμα να νυχτώνει πιο αργά, ωστόσο οι εργαζόμενοι παραπονιούνταν ότι δεν είχε σηκωθεί ο ήλιος όταν ξυπνούσαν για να πάνε στη δουλειά τους, περιγράφοντας εκείνο το χειμώνα, ως τον πιο σκοτεινό. Από το 2014 η Ρωσία ρύθμισε μόνιμα τα ρολόγια στη χειμερινή ώρα.

Απ’ την άλλη πλευρά, η τεχνητά εισαγόμενη καλοκαιρινή περίοδος ήταν τόσο ελκυστική για την Τουρκία που πέρσι αποφάσισε να διατηρήσει και τον χειμώνα τη θερινή ώρα. Κάτι τέτοιο, ναι, θα το προσεγγίζαμε πολύ πιο θετικά.

Loader