Μοναδικό στιγμιότυπο με φάλαινα να καταπίνει θαλάσσιο λέοντα

Μοναδικό στιγμιότυπο με φάλαινα να καταπίνει θαλάσσιο λέοντα

Μοναδικό στιγμιότυπο με φάλαινα να καταπίνει θαλάσσιο λέοντα
Ο 27χρονος φωτογράφος πιστεύει πως αυτή είναι πρώτη φορά που οποιοσδήποτε απαθανατίζει κάτι τόσο σπάνιο

Η κάμερα ενός φωτογράφου άγριας ζωής από τις ΗΠΑ, κατέγραψε ένα μοναδικό στιγμιότυπο με μία μεγάπτερη φάλαινα να έχει στο στόμα της έναν θαλάσσιο λέοντα.

Ο 27χρονος φωτογράφος και θαλάσσιος βιολόγος Τσέις Ντέκερ, πιστεύει πως αυτή είναι πρώτη φορά που οποιοσδήποτε απαθανατίζει κάτι τόσο σπάνιο. Το περιστατικό συνέβη στις 22 Ιουλίου, όταν ο Ντέκερ ανέβηκε σε ένα πλωτό με άλλους παρατηρητές φαλαινών, και βγήκε στα ανοικτά του κόλπου Μοντερέι στην Καλιφόρνια.

«Δεν ήταν μεγάλη ομάδα: μόλις τρεις φάλαινες και περίπου διακόσοι θαλάσσιοι λέοντες», θυμάται ο Ντέκερ, μιλώντας στο Radio 1 Newsbeat. «Έχουμε δει και 100 φάλαινες με 3.000 θαλάσσιους λέοντες, όπου τα πράγματα μπορούν να βγουν εκτός ορίων». «Κυνηγούσαν αντσούγιες στην επιφάνεια της θάλασσας, όταν ξαφνικά η φάλαινα βρέθηκε με κάτι αρκετά μεγαλύτερο στο στόμα της (...) Είναι κάτι που συμβαίνει μια φορά στη ζωή του καθενός. Εξακολουθώ να μην το πιστεύω», λέει ο Ντέκερ που είναι απολύτως σίγουρος ότι μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, ο θαλάσσιος λέοντας κολυμπούσε και πάλι στο νερό.

Οι μεγάπτερες φάλαινες δεν έχουν δόντια αλλά μπαλένες, που στηρίζονται στον ουρανίσκο και σχηματίζουν ένα είδος φίλτρου, επιτρέποντας στο νερό της θάλασσας να βγαίνει από το στόμα, συγκρατώντας μόνο τους μικρούς οργανισμούς (π.χ πλαγκτόν) με τους οποίους τρέφονται τα κήτη.

«Η φάλαινα ποτέ δεν έκλεισε τα σαγόνια της, οπότε ο θαλάσσιος λέοντας δεν πρέπει να τραυματίστηκε. Τρόμαξε πολύ, είμαι σίγουρος, αλλά δεν τραυματίστηκε». Ο Ντέκερ εξηγεί πως οι θαλάσσιοι θηρευτές, όπως οι φάλαινες, τα θαλάσσια λιοντάρια, τα δελφίνια και οι καρχαρίες έχουν εξελιχτεί και συχνά κυνηγούν από κοινού τις ίδιες ομάδες ψαριών. Όμως το να βρεθεί ένας από αυτούς τους θηρευτές στο στόμα του άλλου είναι πραγματικά εξαιρετικά σπάνιο και «μόνο τα μικρά ψάρια πρέπει να ανησυχούν».

Με πληροφορίες από BBC Πρώτη δημοσίευση στη LiFO

Loader