Για beach party θέλεις άδεια
Κι αν θέλεις να αθληθείς, όχι μες στα πόθκια μας εμάς που θέλουμε να αράξουμε!
Αν δεν ξεχύθηκες ακόμη στις παραλίες και αν έχεις σκοπό να εκδράμεις αυτό το ΣουΚου, διάβασε και ενημερώσου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σου!
Σύμφωνα με ανακοίνωση που μας έστειλε ο ΚΟΤ, η ανώτατη τιμή χρέωσης για ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης είναι τα €2,50 για κάθε τεμάχιο. Αν, δηλαδή, σου ζητήσουν περισσότερα, πάρε τα κουβαδάκια σου και πήγαινε σε άλλη παραλία ή ακόμη καλύτερα πάρε τον ΚΟΤ και κάνε καταγγελία. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο ΚΟΤ σου προτείνει να ζητάς και απόδειξη.
Επίσης, τα παραλιακά ξενοδοχεία που διαχειρίζονται ξαπλώστρες πάνω στην παραλία δικαιούνται να τα παρέχουν αποκλειστικά σε ενοίκους/πελάτες τους, είτε δωρεάν ως μέρος των υπόλοιπων υπηρεσιών που παρέχουν, είτε έναντι του ανώτατου ορίου €2,50 το τεμάχιο.
Αν είσαι αθλητικό τυπάκι και θες μες στη λαλλαρκά να αθληθείς, μπορείς να το κάνεις στα καθορισμένα σημεία και όχι μες στα πόδκια μας εμάς που θέλουμε να αράξουμε και η μόνη άσκηση που θέλουμε να κάνουμε είναι να σηκώνουμε το φραπέ από το τραπεζάκι.
Και αν έχεις σκοπό να κάνεις beach party ή άλλες εκδηλώσεις στην παραλία (εξαιρούνται οι εκδηλώσεις θαυμασμού προς τις κορμάρες μας), θα πρέπει να πάρεις άδεια από την Τοπική Αρχή, στα όρια της οποίας βρίσκεται η παραλία. Οι διανυκτερεύσεις/κατασκηνώσεις στην παραλία, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο υπαίθριο δημόσιο χώρο, εξαιρουμένων των αδειούχων κατασκηνωτικών χώρων, απαγορεύονται.
Για άτομα με αναπηρίες, έχουν καταγραφεί 40 παραλίες από τον ΚΟΤ. Οι 29 έχουν μερική προσβασιμότητα (δηλαδή ράμπες μέχρι την παραλία) και οι 11 πλήρη προσβασιμότητα (δηλαδή ράμπες μέχρι τη θάλασσα). «Έξι από τις 11 παραλίες με πλήρη προσβασιμότητα διαθέτουν αυτόνομο σύστημα θαλάσσιας πρόσβασης ΑμεΑ (Seatrac), το οποίο μέσω ειδικού καθίσματος εφαρμοσμένου σε σιδηροτροχιά, μεταφέρει τον χρήστη σε βάθος 60εκ. περίπου μέσα στο νερό για κολύμπι», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον ΚΟΤ, seatrac διαθέτουν οι παραλίες Βαθειά Γωνιά στην Αγία Νάπα, Βρυσί Γ΄ (Γιάννα Μαρί) στον Πρωταρά, Ακτή Ολυμπίων Α΄ στη Λεμεσό, Βρυσούδια Α (Σοδαπ) στην Πάφο και η Δημοτική Παραλία και το Δασούδι (κατασκηνωτικός χώρος) στην Πόλη Χρυσοχούς.
Διευκρινίζεται επίσης ότι η δίχρωμη σημαία, κόκκινο με κίτρινο, ενημερώνει ότι η παραλία είναι προστατευόμενη από ναυαγοσώστες, η κίτρινη σημαία προειδοποιεί ότι οι λουόμενοι πρέπει να κολυμπούν με προσοχή και η κόκκινη σημαία υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλου κινδύνου και καλεί τους λουόμενους όπως βγουν έξω από το νερό.
Για παραβιάσεις που γίνονται εκ μέρους σκαφών στη θάλασσα θα πρέπει να ειδοποιείται η Λιμενική Αστυνομία, προστίθεται. Σε περίπτωση ρύπανσης της θάλασσας, αν πρόκειται για στερεά απόβλητα εντός της ζώνης των λουομένων θα πρέπει να ειδοποιείται η Τοπική Αρχή ενώ για υγρά απόβλητα υπεύθυνο είναι το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.
Άντε και καλά μπάνια βρε!