Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που επέστρεψε η ιλαρά

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που επέστρεψε η ιλαρά

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που επέστρεψε η ιλαρά
Γίνεται λόγος για σύνδεσή της με το αντιεμβολιαστικό κίνημα που στη μαμά πατρίδα είναι ισχυρό

Πανευρωπαϊκό revival κάνει η η διαβόητη παιδική ασθένεια ιλαρά, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Στην έκθεση γίνεται λόγος για αισθητή επανεμφάνιση της ιλαράς σε χώρες της Ευρώπης όπου θεωρούνταν υπό εξαφάνιση.

Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για 89.994 κρούσματα ιλαράς σε 48 ευρωπαϊκές χώρες το πρώτο εξάμηνο του 2019. Ο αριθμός αυτός μάλιστα όχι μόνο είναι υπερδιπλάσιος του περσινού σκορ στην ίδια περίοδο (44.175), αλλά είναι και ήδη ψηλότερος από το σκορ ολόκληρου του 2018 (84.462). Αναλυτικά στο ΗΒ, είχαμε 953 κρούσματα το 2018 (και άλλα 489 από την 1η Ιανουαρίου 2019), στην Ελλάδα 2.193 (28), στην Αλβανία 1.466 (475) και στην Τσεχία 217 (569). Τα κρούσματα στην Ελλάδα φαίνονται λίγα, αλλά συνήθως καταγράφονται τέλη χειμώνα και αρχές άνοιξης.

Γίνεται λόγος μάλιστα για ... τη μεγάλη «δικαίωση» του αντιεμβολιαστικού κινήματος, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέκαθεν επέμενε στις εκστρατείες εμβολιασμού και άλλα τέτοια … εμπροσθοδρομικά, όπως γράφουν οι καλύτεροι μας φίλοι.

Υπενθυμίζεται ότι η ιλαρά μπορεί ακόμη και να σκοτώσει ή να αφήσει ανάπηρα τα παιδιά. Στον αντίποδα, το αντιεμβολιαστικό κίνημα πολεμάει σκληρά κατά του εμβολίου της, επειδή θεωρείται ότι προκαλεί αυτισμό.

«Ολισθαίνουμε προς τα πίσω, είμαστε σε λάθος δρόμο. Καταγράφουμε μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση, όλες οι περιοχές βιώνουν αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς πριν της περιοχής της αμερικανικής ηπείρου, όπου καταγράφεται μικρή μείωση, είπε σε συνέντευξη τύπου η διευθύντρια του τμήματος του ΠΟΥ το οποίο είναι αρμόδιο για την ανοσοποίηση και τα εμβόλια, Κέιτ Ο’ Μπράιεν.

«Πράγματι βλέπουμε την παραπληροφόρηση [για τα εμβόλια] ως μεγεθυνόμενη απειλή. Καλούμε τις εταιρείες που διαθέτουν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τις κοινότητες, τους ηγέτες, τους ανθρώπους που τοποθετούνται δημόσια, να εξασφαλίσουν ότι δίνουν ακριβείς, έγκυρες, επιστημονικά αξιόπιστες πληροφορίες» κατέληξε η Ο’ Μπράιεν.

Loader