Το Cern έδιωξε καθηγητή που πάνω - κάτω είπε ότι η φυσική είναι για τους άντρες

Το Cern έδιωξε καθηγητή που πάνω - κάτω είπε ότι η φυσική είναι για τους άντρες

Το Cern έδιωξε καθηγητή που πάνω - κάτω είπε ότι η φυσική είναι για τους άντρες
Ο Ιταλός καθηγητής μίλησε βασικά για δυσμενή διάκριση εναντίον των αντρών λόγω συζητήσεων για ισότητα φύλου

Την Παρασκευή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας (Cern) διοργάνωσε ένα σεμινάριο στη Γενεύη με τίτλο «Η θεωρία των υψηλών ενεργειών και το γένος», όπου είχε προσκληθεί ο Αλεσάντρο Στρούμια, Ιταλός επιστήμονας του πανεπιστημίου της Πίζας.

Πολλές γυναίκες που συμμετείχαν στο σεμινάριο τον κατηγόρησαν κατόπιν, με αναρτήσεις τους στα social media ότι έκανε σεξιστικές δηλώσεις.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν κάλυψε το σεμινάριο, ωστόσο είχε τη δυνατότητα να διαβάσει την παρουσίαση της ομιλίας του Στρούμια από τον υπολογιστή, όπου αφήνει να εννοηθεί, με τη χρήση γραφημάτων κι εξισώσεων, ότι οι άνδρες βρίσκονται αντιμέτωποι με διακρίσεις στον τομέα της φυσικής.

Ο Ιταλός επιστήμονας υποστήριξε ότι ο ολοένα και μεγαλύτερος ρόλος των γυναικών στις θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη φυσική δεν σχετίζεται με τα προσόντα τους αλλά με την κλιμάκωση του διαλόγου για θέματα γένους και ισότητας.

Στην παρουσίασή του, γράφει: «Η φυσική έχει εφευρεθεί και οικοδομηθεί από τους άνδρες, δεν μπαίνουμε εκεί έπειτα από πρόσκληση». Επίσης αναφέρει ότι η «φυσική δεν είναι σεξιστική απέναντι στις γυναίκες. Όμως η αλήθεια δεν έχει σημασία, διότι πρόκειται για μια πολιτική μάχη που προέρχεται από έξω. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα κερδίσει».

Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Cern, επικεφαλής του οποίου είναι η Ιταλίδα Φαμπιόλα Γκιανότι, αναφέρεται ότι «κρίνεται ιδιαιτέρως σοκαριστική η παρουσίαση που έκανε ο επιστήμονας». Το ερευνητικό κέντρο διευκρινίζει ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο της παρουσίασης πριν από το σεμινάριο και επισήμανε ότι αποφάσισε να την αποσύρει από το διαδικτυακό σύστημα αρχειοθέτησης «σε συμφωνία με τον κώδικα δεοντολογίας, βάσει του οποίου οι προσωπικές επιθέσεις και προσβολές δεν είναι ανεκτές».

Σε ένα δεύτερο δελτίου τύπου, το Cern ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει, με άμεση ισχύ, κάθε δραστηριότητα του επιστήμονα στο Cern, εν αναμονή της έρευνας για το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας».

Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι η παρουσίαση που προκάλεσε τις αντιδράσεις ήταν μία από τις 38 ομιλίες στο πλαίσιο του σεμιναρίου που διεξήχθη το διάστημα 26ης-28ης Σεπτεμβρίου στη Γενεύη, ωστόσο «υπάρχει δυστυχώς ο κίνδυνος να επισκιάσει τα σημαντικά μηνύματα και τις συζητήσεις αυτού του σεμιναρίου».

Πηγή

Loader